Birocratia si cardul de sanatate le dau batai de cap medicilor de familie

Acestia i-au prezentat ministrului toate problemele cu care se confrunta, in cadrul unei intalniri in avanpremiera Zilei Internationale a Medicilor de Familie.

 

bodog- medici familieMaine, 19 mai, este marcata la nivel mondial Ziua Internationala a Medicilor de Familie, eveniment sarbatorit incepand cu anul 2010, atunci cand Organizatia Mondiala a Medicilor de Familie a decis ca aceasta data sa fie dedicata acestei specializari.

An de an, cele doua organizatii reprezentative ale medicilor de familie din Romania,  Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie, desfasoara o serie de evenimente pentru a marca aceasta zi, iar anul acesta nu face exceptie.

In avanpremiera zilei dedicate medicilor de familie, Societatea Naționala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au organizat, pe 17 mai, o masa rotunda cu tema “Medicina de familie, incotro?”, cu sprijinul Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor. La eveniment a participat si ministrul Sanatatii, Florian Bodog, de prezenta caruia medici au profitat si i-au prezentat principalele probleme cu care se confrunta in activitatea de zi cu zi si diferite aspecte referitoare la contractul-cadru, care ar necesita modificari.

 

Rodica Tanasescu, Corneliu Buicu, Doina Mihaila

R. Tanasescu, C. Buicu, D. Mihaila

Reprezentantii medicilor de familie s-au plans in mod special de birocratia existenta in sistem si de faptul ca, nici la aceasta ora, sistemul cardului de santate nu functioneaza a parametri optimi si le creaza zilnic nenumarate probleme. Medicii de familie i-au spus ministrului ca au, zilnic, foarte multe hartii de intocmit, in ciuda faptului ca in ultima perioada s-au implementat prescriptia, reteta si scrisoarea electronica, instrumente menite tocmai sa reduca birocratia.

Cele mai mari nemultumiri sunt insa in continuare legate de cardul de sanatate, intrucat sistemul informatic se blocheaza frecvent si sunt de multe ori nevoiti sa lucreze off-line. In acest mod, exista posibilitatea ca unii dintre pacientii asigurati sa nu fie identificati corect in sistem, medicii reclamand faptul ca au existat multe situatii in care unii dintre ei au fost nevoiti sa returneze bani la CNAS din aceasta cauza, serviciile medicale nefiind validate.

 

Florian Bodog, Rodica Tanasescu

Florian Bodog, Rodica Tanasescu

O alta tema de discutie intre medicii de familie si ministrul Sanatatii a constituit-o noul contract-cadru, despre care Florian Bodog a declarat, la finalul intalnirii, ca isi doreste sa fie unul flexibil, sa nu fie stufos si sa reduca birocratia nu numai la nivelul medicilor de familie, ci si la nivelul spitalelor. Voi avea o discutie cu presedintele CNAS, in acelsi timp, am lansat invitatia medicilor de familie de a participa la elaborarea noului contract-cadru”

Cu aceeasi ocazie, Florian Bodog le-a solicitat medicilor de familie sa isi desemneze un reprezentant, eventual un medic de familie pensionar, pe care sa il numeasca in functia consilier onorific al ministrului si sa-l desemneze membru in consiliul de administratie al CNAS.

La momentul actual, in Romania, sunt aproximativ 12.000 de medici de familie, reprezentand doar o treime din numarul medicilor de la nivelul tarii, desi 70 la suta dintre problemele medicale uzuale se rezolva la medicul de familie. Medicii avertizeaza ca numarul lor este in continua scadere, deoarece studentii de la facultatile de medicina nu isi mai aleg specializarea pe aceasta ramura.

 


Adaugati un comentariu


 

*