Birouri de stare civila in maternitati, pentru cresterea acoperirii vaccinale

Aceasata este propunerea ministrului Sanatatii, astfel incat toti copiii din comunitatile de romi sa fie inregistrati imediat dupa nastere si inclusi automat pe listele medicilor de familie.

 

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog a dat termen de o saptamana, autoritatilor locale, pentru a identifica toate comunitatile in care acoperirea vaccinala imptriva rujeolei este scazuta din cauza indiferentei sau a refuzului parintilor de a-si vaccina copiii dar si a situatiilor materiale si sociale ale familiilor respective.

La nivel local sunt insa cunoscute de mult timp aceste situatii si deja se duce munca intensa de lamurire cu parintii si cu liderii acestor comunitati.

In majoritatea cazurilor este vorba de comunitati de romi in care copiii nu au nici macar certificate de nastere, iar nivelul de educatie sanitara este aproape de zero. Conditiile precare in care traiesc multe dintre aceste familii favorizeaza aparitia si raspandirea a nemeroase afectiuni, iar la asta contribuie si faptul ca acesti copii nu sunt vaccinati.

 

Florian Bodog la spitalul Sacele

O astfel de situatie i s-a adus la cunostinta ministrului Sanatatii, cu ocazia redeschiderii spitalului din Sacele, inchis in anul 2011, pe vremea guvernarii Boc. Prezent la inaugurare, ministrul a adus in discutie si problema vaccinarii, in conditiile in care, la inceputul acestei saptamani a fost demarata o campanie la nationala in acest sens.

Referindu-se la localitatea Sacele, Florian Bodog a reamintit faptul ca aici, acoperirea vaccinala este mica. „De aceea am tras semnalul de alarma, fiind de fata toate autoritatile. Sunt 54 de copii care au fost diagnosticati cu rujeola in zona. Acoperirea vaccinala este mica si exista si o comunitate de rromi, de 12.000 de persoane, in care copiii nu sunt inregistrati la medicul de familie. Mai mult decat atat, nu au acte. Am discutat cu domnul primar si l-am rugat sa faca o strategie in asa fel incat toti acesti copii sa aiba acte”, a declarat Florian Bodog, cu prilejul inaugurarii spitalului din Sacele.

Ca solutie, ministrul a solicitat infiintarea unui birou de stare civila chiar in cadrul maternitatii din Brasov. In acest fel, copiii nou nascuti din aceasta comunitate vor fi inregistrati imediat dupa momentul nasterii si, totodata, vor fi inclusi pe listele medicilor de familie pentru a intra apoi in schema de vaccinare.

 

Intrucat situatia de la Sacele nu este unica, solutia dispusa de ministrul Sanatatii ar putea fi pusa in aplicare si in alte maternitati din tara, in zonele in care exista astfel de comunitati.

Nici Buzaul nu face exceptie, zonele din judet in care este inregistrata cea mai scazuta rata de imunizare impotriva rujeolei fiind, potrivit datelor centralizate de Directia de Sanatate Publica, in localitatile Ramnicelu si Calvini, carora li se adauga si cartierul Simileasca din Buzau, zone in care traiesc comunitati numeroase de romi.

In aceste zone, autoritatile sanitare din judet, impreuna cu mediatorii sanitari si asistentii sociali au dus intotdeauna si cea mai mare munca de lamurire cu parintii, care fie refuza sa le fie vaccinati copiii sau nu se prezinta cu ei la medicul de familie pentru a fi imunizati. Aceasta se intampla, dupa cum spun medicii, fie din lipsa de educatie sanitara, fie din prea multa indiferenta, dar si din cauza ca multi dintre parinti pleaca la munca in alte judete, o mare parte din an.

Din luna decembrie a anului trecut, au fost purtate numeroase discutii cu acestia, in urma carora parintii au parut ca s-au lasat convinsi sa isi vaccineze copiii, insa ulterior nu au mai ajuns la medicul de familie in acest scop. Multi dintre ei au cerut sa li se dea „ceva” in schimbul vaccinarii copiilor.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*