Boala cronica: sindicalistii din Consiliul Judetean, din primarii si din sistemul sanitar ameninta cu proteste in aprilie

12 martie 2015 | 0 comentarii |

Acestia acuza Guvernul ca igora solicitarile lor privind majorarea salariilor, acordarea tichetelor de masa si de sporuri salariale, precum si bugetarea necorespunzatoare a spitalelor.

 

Sepi-protest-sanitasFederatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) si Federatia SANITAS acuza Executivul ca manifesta dezinteres fata de problemele generate de finantarea deficitara din aceste sectoare de activitate si ameninta cu ample miscari de protest, in aprilie, daca nu le vor fi solutionate revendicarile.

Sindicalistii din sanatate avertizeaza Guvernul ca daca pana la 1 aprilie nu va gasi solutii la problemele semnalate in mod repetat, privind cresterile salariale, acordarea sporurilor si finantarea corespunzatoare a spitalelor, vor iesi in strada in prima decada a lunii aprilie, iar activitatile de protest vor putea culmina cu intreruperea activitatii in unitatile publice sanitare cu paturi.  Reprezentantii SANITAS spun ca modalitatea si calendarul protestelor se vor stabili in cadrul sedintei Consiliului National al federatiei, din aceasta luna.

La randul lor, sindicalistii din consilii judetene, primarii si institutii subordonate acestora spun ca la jumatatea lunii aprilie vor intra in greva generala de o zi, daca Executivul nu va lua masuri pentru cresterea salariilor din administratia publica si nu va reglementa acordarea tichetelor de masa si a normei de hrana. „In caz contrar, FNSA va organiza, la jumatatea lunii aprilie 2015, greva generala cu intreruperea activitatii timp de o zi in administratia publica locala din Romania”, sustin reprezentantii FNSA.

 

Consiliul-JudeteanReprezentantii FNSA sustin ca Guvernul actual nu difera cu nimic fata de cel anterior in ceea ce priveste politicile aplicate cu privire la administratia publica locala, iar promisiunile facute pentru 2016 sunt, fie fanteziste, fie au iz electoral, pentru ca elaborarea unui act normativ prin care sa se garanteze respectarea acestor promisiuni ar trebui sa fie un proces de durata si ar trebui negociat cu cei implicati, daca s-ar dori echitate in ceea ce priveste salarizarea diferitelor categorii de bugetari. In sustinerea acestor afirmatii, ei spun ca mai mult de 50 la suta dintre angajatii din administratia publica locala au venitul egal cu salariul minim pe economie (975 de lei), ceea ce a dus la un exod masiv al salariatilor din sector, acestia preferand sa faca activitati necalificate in tari din UE.

Revendicarile salariatilor din administratia publica locala vizeaza cresteri salariale si reglementarea si liberalizarea acordarii tichetelor de masa sau a normei de hrana pentru toti angajatii din sector, in limita bugetelor locale aprobate prin hotarari de consiliu.

FNSA a declansat, in luna ianuarie, conflictul colectiv de munca, a instiintat Guvernul despre acest lucru, iar in luna februarie a organizat o greva de avertisment, care a presupus intreruperea programului de lucru timp de o jumatate de ora in primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora.

 


Adaugati un comentariu


 

*