Bolnavii romani vor avea acces la medicamente inovative !

20 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Dupa cinci ani in care niciun medicament de ultima generatie nu s-a  compensat in Romania, 84 de molecule noi si alte 66 pentru care a fost extinsa indicatia terapeutica intra in evaluare in primele luni ale anului 2013.

 

Bolnavii cu afectiuni grave din Romania vor avea acces, in sfarsit, la medicamente de ultima generatie, dupa cinci ani in care niciun produs inovativ nu s-a mai introdus pe listele programelor nationale de sanatate sau ca si medicamente compensate in farmacii si gratuite. Ministerul Sanatatii (MS) anunta ca procedura de elaborare a ordinului de ministru prin care se stabileste modalitatea de evaluare a medicamentelor noi, inovative si a celor care au o noua indicatie terapeutica s-a incheiat, iar Ordinul a fost trimis la Monitorul Oficial. Reprezentantii MS atrag atentia insa ca „evaluarea va fi una serioasa si  doar acele medicamente cu adevarat eficiente vor intra pe liste”.

Potrivit dr. Alexandru Rafila, secretar de stat in MS, vor fi evaluate 150 de molecule, dintre care 84 sunt noi, pentru restul extinzandu-se indicatia terapeutica si fiind incluse in diverse scheme terapeutice.

Speram ca in cursul primelor luni din anul viitor sa demaram procedurile de evaluare si sa dam un raspuns atat solicitantilor – companiile farma, dar mai ales pacientilor din Romania care au nevoie de aceste medicamente”, a precizat secretarul de stat.

Inregistarea dosarelor va avea loc in ianuarie, medicamentele urmand a fi incluse pe liste in a doua jumatate a anului viitor.

La inceputul lunii noiembrie, dr. Rafila anunta ca institutia MS intentioneaza sa introduca pe liste 84 de noi medicamente de ultima generatie, dar pentr a putea fi respectate recomandarile institutelor interationale, este nevoie de criterii de evaluare.

Dupa cinci ani in care nu a mai fost actualizata, lista de medicamente ar putea fi modificata trimestrial, incepand de anul viitor. Romania nu  compenseaza nicio molecula noua din anul 2007, in timp ce bolnavii din tarile vecine beneficiaza de 88-89% dintre medicamentele inovative.

Asociatiile de pacienti au tras numeroase semnale de alarma privind aceasta situatie, iar bolnavii de cancer, transplantatii si bolnavii de hepatita isi pun foarte multe sperante in noile tratamente, mai eficiente si cu mai putine reactii adverse.


Adaugati un comentariu


 

*