Broșură on-line pentru conștientizarea riscurilor hepatitei C

Aceasta se adresează în special elevilor și tinerilor și este rezultatul colaborării dintre fundația Baylor Marea Neragră și Asociația Elevilor din Constanța.

 

Tinerii aflați pe băncile școlii, dar și orice persoană interesată care are acces la internet, au de acum la îndemână un nou instrument cu ajutorul căruia se pot informa despre hepatita C. Infomații referitoare la căile de transmitere ale bolii, riscurile pe care le reprezintă infecția cu virusul hepatic C, precum și la principalele modalități de prevenire a îmbolnăvirii se regăsesc într-o broșură care poate fi accesată on-line, denumită Dislike HEP C, realizată în cadrul unui proiect derulat în parteneriat de fundația Baylor Marea Neagră și Asociația Elevilor din Constanța.

Cele două organizații nu sunt la prima colaborare într-o acțiune de informare despre riscurile pe care le reprezintă hepatita, încercând astfel să și prevină apariția de noi cazuri, mai ales în rândul populației de vârstă școlară și al tinerilor. Anul trecut, cele două organizații au susţinut o campanie de informare şi de conştientizare asupra pericolului reprezentat de hepatita virală de tip B, sub sloganul Dislike HEP B, pentru ca anul acesta să își concentreze eforturile pe hepatita C.

 

Ana-Maria Schweitzer

Broșura Dislike HEP C poate fi accesată on-line de oricine este interersat să afle detalii referitoare la această afecțiune, adresându-se în mod special elevilor. Pe lângă informațiile despre pericolul reprezentat de hepatitele virale, inițiatorii proiectului pun accent pe modul de transmitere al acestora şi pe modalităţile de prevenire a infectării cu virusul hepatitic C.

Psihologul Ana-Maria Schweitzer, președintele fundației Baylor Marea Neagră, a declarat, cu ocazia lnsării proiectului, că „sunt încă multe lucruri de făcut pentru a reduce riscul infectării cu virusul hepatitic C, dar primul pas este să facem informaţia accesibilă şi interesantă pentru elevi. Ne dorim ca acţiunile desfăşurate de fundaţia Baylor Marea Neagră, în colaborare cu Asociaţia Elevilor din Constanţa, să contribuie la o mai bună conştientizare a riscurilor de contactare a hepatitelor virale, motiv pentru care vorbim în ea despre relaţii sexuale, despre tatuaje şi piercing-uri. Prevenirea îmbolnăvirii este extrem de importantă, iar tinerii trebuie să ştie ce să facă pentru a rămâne sănătoşi, mai ales că sunt la vârsta noilor experienţe, a curiozităţii şi a neînfricării. Broşura Dislike HEP C, ca şi cea lansată anterior, a fost gândită să fie pe placul tinerilor cărora le este dedicată, informaţia fiind prezentată cât mai prietenos, uşor de înţeles şi de reţinut”.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

Inițiativa este cu atât mai lăudabilă, cu cât cele mai recente statistici indică faptul că România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri de hepatita C, cu o rată a mortalități ie 44,5 decese la suta de mii de locuitori, cu mult peste media europeană, de doar 15 decese la suta de mii de locuitori. În evidențe sunt înregistrați, la acest moment, circa 800.000 de pacienți cu hepatită cronica B și aproximativ 600.000 de persoane cu hepatită cronica C. Specialiștii susțin însă numărul real al celor infectați cu virus hepatic este mult mai mare, dat fiind faptul că boala nu se manifestă prin simptome specifice în fazele incipiente, putând trece ani până când pacienții află că suferă de o astfel de afecțiune.

Managerul institutului Matei Balș, medicul Adrian Streinu Cercel, a declarat în nenumărate rânduri că aproximativ 70% dintre pacienții cu hepatita C din România nu știu că sunt infectați cu acest virus, astfel că cei circa 600.000 de pacienți aflați în evidențe reprezintă doar o parte din numărul real de români care suferă de această boală.

Testarea pentru depistarea virusului este extrem de importantă pentru că, la fel ca și alte patologii, cu cât boala este depistată într-un stadiu mai incipient, cu atât cresc șansele de vindecare. Tocmai de aceea, managerul de la Matei Balș a solicitat autorităților, în cursul lunii martie, ca testările pentru hepatită și cele pentru HIV/SIDA să devină obligatorii, însă promisiunile primite atunci nu s-au materializat încă.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*