Bugetul Sanatatii, aprobat in Comisiile parlamentare

5 februarie 2017 | 0 comentarii |

Niciunul dintre cele 89 de amendamente depuse de Opozitie nu a fost admis, bugetul find aprobat cu 17 voturi „pentru”, opt „impotriva” si doua abtineri.  

 

Comisia Sanatate DeputatiBugetul Ministerului Sanatatii pentru anul 2017 este de 7.871.466.000 lei. Comisiile parlamentare pentru Sanatate si Familie au avizat, vineri, bugetul Sanatatii, cu 17 voturi „pentru”, opt „impotriva” si doua abtineri. In ciuda celor 89 de amendamente formulate de Opozitie nu a fost admis, PSD+ALDE impunandu-si astfel punctul de vedere propriu, prin majoritatea voturilor detinute.

Astazi, comisiile de specialitate ale Senatului si Camerei Deputatilor au avizat bugetul Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Doresc sa le multumesc si pe aceasta cale colegilor parlamentari care m-au sustinut si au votat in favorea unui buget prin care dorim sa finantam masurile incluse in Programul de Guvernare”, a scris, vineri, pe pagina sa de socializare, ministrul Florian Bodog.

Ministrul sustine ca bugetul Ministerului Sanatatii pe 2017 are cresteri semnificative” fata de anii precedenti, la anumite capitole, desi sindicatele medicilor si asociatiile profesionale arata ca aceste cresteri nu acopera, nici pe departe, inflatia si cresterile salariale, astfel incat sa poata creste calitatea actului medical, ca sa nu mai vorbim despre investitiile promise de Executiv.

Dand asigurari ca „bugetul este astfel construit incat sa atingem toate dezideratele. (…) Imi doresc sa nu am crize in sanatate in mandatul meu, indiferent daca va fi scurt sau lung”, Bodog a uitat sau s-a facut ca a uitat tocmai criza prin care trece Sanatatea la ora actuala, din cauza lipsei vaccinurilor si a anuntatei disparitii a 120 de medicamente, in contextul scaderii bruste, la 1 aprilie, a pretului medicamentelor.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Extrem de optimist, cel putin la nivel declarativ, ministrul Sanatatii promite ca se vor realiza dotarile cu aparatura si toate solicitarile de la unitatile spitalicesti, indiferent daca sunt din structura ministerului sau a administratiilor locale, dupa ce o comisie a MS va face o evaluare in urma careia va face o prioritizare a dotarilor solicitate de fiecare unitate medicala. Totodata, ministrul a reiterat promisiunea de reabilitare a spitalelor judetene.

Avem alocare de echipamente de performanta si acest lucru se va face cu imprumut de la Banca Mondiala, care se cifreaza la 200 milioane de euro. Pana in acest moment, cu toate ca au trecut cativa ani, au fost trasi doar cinci milioane de euro. In 18 februarie se deschid ofertele pentru primul lot de aparate de anestezie, de care vor beneficia 46 de orase. Aceste aparate de anestezie sunt aparate de anestezie standard si de inalta performanta”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Bodog, in programul de guvernare este prevazuta construirea a opt spitale regionale si a unuia republican, mentionad ca din imprumutul nerambursabil cu Banca Europeana de Investitii se pregatesc documentatia de aplicatie si studiile de fezabilitate pentru trei spitale regionale la Iasi, Cluj si Craiova. Nu a explicat, insa, de ce a fost exclus de pe lista initiala, spitalul regional din Timisoara, pentru care a fost deja ientificata locatia si s-au facut pregatiri din partea comunitatii locale.

 

Radu Tibichi

Radu Tibichi

In ceea ce priveste Bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care este de 28,8 miliarde de lei, presedintele institutiei, Radu Tibichi, a precizat ca acesta are o crestere de 10% fata de 2016.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate administreaza bugetul Fondului Unic National de Asigurari de Sanatate pentru 17,5 milioane de asigurati, avand o oferta de servicii de peste 28.000 de furnizori, in crestere de la an la an. Bugetul de venituri si cheltuieli al FUNAS a fost construit si a fost fundamentat pentru anul 2017 cu o crestere de aproximativ 10%, atat la capitolul de venituri, cat si la capitolul de cheltuieli. Aceasta crestere a avut in vedere un echilibru in asigurarea functionarii sistemului, comparativ cu aportul de venituri din contributiile de asigurari sociale de sanatate platite de asigurati”, a precizat dr. Radu Tibichi.

Anexele la Bugetul pe 2017 vor fi dezbatute si astazi, estimandu-se ca procedura va fi incheiata la ora 19.00, cand este programat sa se incheie aprobarea bugetului Ministerului de Finante.

Ulterior, se va da raportul pentru intregul Buget de stat si apoi pentru Bugetul asigurarilor sociale de stat, astfel incat dezbaterile in plen sa poata incepe luni.

 


Adaugati un comentariu


 

*