Bugetul Sanatatii pe anul viitor ar putea depasi 4,5 miliarde de lei

26 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Este estimarea facuta de ministrul Nicolae Banicioiu, care a lansat si ipoteza introducerii testarilor genetice pentru cancer in lista analizelor decontate de CNAS.

 

pacienti spitalIn cursul zilei de ieri, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca majorarile salariale promise personalului medical si bursele acordate rezidentilor vor fi incluse in bugetul Sanatatii pentru anul viitor, precizand ca suma totala alocata acestui sector este foarte probabil sa depaseasca 4,5 miliarde de lei. „Proiectul de buget are in calcul cresterile salariale propuse pentru 1 ianuarie, dar si sustinerea burselor pentru medicii rezidenti. Bugetul de anul acesta a fost undeva la 4,4 miliarde de lei, in jurul acestei cifre. Trebuie sa facem niste mecanisme functionale ca banii sa ajunga exact acolo unde trebuie. Toate aceste molecule introduse in lista de medicamente compensate si gratuite nu au adus cheltuieli suplimentare de buget. Am cerut un buget mai mare si il discutam cu Ministerul Finantelor. Eu zic ca l-am fundamentat foarte bine si trebuie sa va spun ca avem o deschidere foarte buna la MFP si o colaborare buna institutionala. Noi am solicitat o crestere pentru anul acesta. Ma astept sa fie peste 4,4 — 4,5 miliarde de lei. Aici nu iau in calcul sumele care echilibreaza bugetul Fondului National al Asigurarilor de Sanatate. Din acei bani, ca si anul acesta, consider o prioritate majora bugetul destinat programelor nationale de sanatate, unde prevedem o crestere substantiala pentru a elimina tot ceea ce inseamna sincope, neajunsuri si disfunctii ale derularii programelor nationale”, a declarat Banicioiu, referindu-se la bugetul Sanatatii pentru anul 2015.

 

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Suma vehiculata nu include si rectificarile bugetare, ministrul aratandu-se increzator ca rectificarile care vor fi operate ulterior pe parcursul anului ce urmeaza vor fi unele pozitive, iar Sanatatea va primi mai multi bani care se vor adauga la bugetul alocat initial. In ceea ce priveste proiectele pentru anul 2015, Nicolae Banicioiu a precizat ca se gandeste serios la reluarea programului de fertilizare in vitro dar si la implementarea in toate maternitatile din tara a testarii pentru hipoacuzie la nou-nascuti. Totodata, printre proiectele importante pentru anul viitor, Banicioiu a mentionat si introducerea testarii genetice pentru cancer. „Ne gandim sa introducem pentru prima data in Romania partea de testare genetica pentru bolnavii de cancer. 2015 va fi anul in care sper sa fie posibil acest fapt si in Romania. Este vorba de testarile genetice pe partea de oncologie. Pe partea de leucemie, asa cum stiti, exista aceasta posibilitate si pentru 2015 vrem sa nu avem sincope pe aceste aspecte, dar exista si alte tipuri de cancer care vor beneficia de aceste tipuri de testare. Noi ne ocupam in a asigura partea de buget. Detaliile, recomandarile le asteptam de la comisia de oncologie” a mai declarat ministrul.

 

maternitateTotodata, Banicioiu a spus si ca vrea sa actioneze pentru imbunatatirea conditiilor din spitalele sistemului public, indiferent daca sunt in subordinea Ministerului Sanatatii sau a autortitatilor locale. In acest sens, vor fi purtate discutii cu reprezentantii acestor autotitati care au in subordine spitale, pentru a se face o reevaluare a modului in care cei responsabili inteleg ca se face o buna administrare si gestiune a unui spital.

Nicolae Banicioiu a vorbit si despre maternitati, insa din discursul sau pe acest subiect a lipsit si de aceasta data maternitatea din Buzau, care asteapta de mai bine de doi ani sa fie data in folosinta desi a fost inaugurata cu mare fast. „Anul acesta am avut un obiectiv important in constructia si reabilitarea de maternitati. Chiar saptamana viitoare vom avea ocazia sa inauguram maternitatea de la Targu Mures, va fi finalizata cea de la Spitalul Sfantul Pantelimon si cea la Spitalul Universitar. Vorbim de sapte maternitati finalizate. Vom avea in sfarsit locuri suficiente pentru terapie intensiva pentru nou-nascuti. La Sibiu, lucrurile au evoluat foarte bine din acest punct de vedere” a mai declarat ministrul in aceasta privinta.


Adaugati un comentariu


 

*