Bulgarii vor sa-si faca SMURD dupa modelul romanesc

6 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Medicii si oficialii din tara vecina sustin ca sistemul de interventie in cazuri de urgenta ar putea fi pus la punct in maxim 5 ani, daca vor beneficia de expeetiza specialistilor romani.

 

smurdUnul dintre putinele servicii medicale care functioneaza bine in cadrul sistemului sanitat romanesc are mari sanse sa fie importat si de vecinii de la sud de Dunare, care si-au exprimat recent intentia de a-si pune pe picioare un serviciu eficient de interventie in caz de urgenta, dupa modelul SMURD-ului romanesc. Bulgarii nu dispun la acest moment de un astfel de serviciu specializat, insa in cadrul unei conferinte de specialitate care a avut loc zilele trecute la Sofia, Uniunea Medicilor din Bulgaria si Asociatia Nationala a Pacientilor si-au exprimat la unison intentia de a infiinta si in Bulgaria o astfel de structura, pe modelul SMURD.

La conferinta a fost invitat secretarul de stat in Ministerul sanatatii din Romania, Raed Arafat, medicul de numele caruia se leaga ingiintarea serviciului SMURD. Acesta le-a comunicat bulgarilor ca din partea romana exista deschidere totala in ceea ce priveste impartasirea experientei in domeniu.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat le-a atras insa atentia, bulgarilor, ca exemplul romanesc nu poate fi luat pur si simplu cu „copy/paste”, intrucat fiecare sistem are partiucularitatile sale specifice, in functie de tara in care functioneaza. In acest context, bulgarii ar trebui mai intai sa faca o analiza, pentru a identifica principalele elemente ale sistemului din aceasta tara si a stabili ce trebuie schimbat si ce poate fi preluat din sistemul romanesc.

La randul sau, Tevan Raicinov, presedintele Uniunii Medicilor din Bulgaria a apreciat ca un sistem mai bun decat cel dupa care functioneaza SMURD nu exista, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au orientat asupra modelului romanesc. In opinia sa, principala problema in cazul Bulgariei nu ar fi banii, ci personalul, la acest moment, in tara vecina existand prea putini specialisti calificati pentru a lucra intr-un astfel de serviciu. In acest sens, urmeaza a fi format un prim lot de specialisti care vor fi instruiti cu largul concurs al partii romane, urmand ca acestia sa devina la randul lor instructori pentru restul personalului care ar urma sa faca parte din serviciul de interventie in situatii de urgenta bulgar.

 

elicopter-smurdIn privinta termenului in care serviciul ar putea deveni operational la sud de Dunare, medicul Tevan Raicinov s-a aratat extrem de optimist, declarand ca va fi nevoie de o perioada intre 3 si 5 ani, spre deosebire de Romania, unde implementarea sistemului a durat circa 20 de ani. Aceasta, pentru ca bulgarii vor avea la indemana experienta romaneasca dupa care sa se ghideze, in timp ce in Romania, cei implicati au fost nevoiti sa invete „din mers”.

Pentru a putea spera la un sistem eficient, bulgarii ar trebui sa faca serioase majorari la bugetul alocat sistemului de interventie medicala de urgenta. Astfel, in timp ce Romania aloca acestui sector 220 de milioane de euro pe an, carora li se adauga alte 20 de milioane de euro din bugetul Internelor, in Bulgaria, suma totala a acheltuielilor in acest domeniu este de aproximativ 50 de milioane de euro, dupa cum a precizat Boiko Petkov, ministrul adjunct al Sanatatii din Bulgaria.

 

ambulanta bulgariaPe de alta parte, Romania detine 8 elicoptere medicale, in timp ce bulgarii nu detin inca niciun aparat de acest gen.

Un prim pas in implementarea sistemului in Bulgaria va fi introducerea paramedicilor in echipajele de pe ambulante, la fel ca in Romania, ministrul adjunct al Sanatatii din Bulgaria pledand si pentru introducerea telemedicinei in ambulante, astfel incat medicii din spital sa se poata consulta cu echipa de pe teren in ceea ce priveste tratamentul aplicat pacientului inainte ca acesta sa ajunga la spital.

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*