Buzaul, bazin legumicol sanatos pentru rusi

5 februarie 2014 | 0 comentarii |

In contextul in care piata romaneasca ofera tot mai putine legume si fructe autohtone, rusii cer 60.000 de tone de rosii, ardei, morcovi, varza sau ceapa, iar o firma, tot rusa, vrea 40.000 de tone de fructe – sustine Aurel Tanase, presedintele Organizatiei Interprofesionale Legume Fructe din Romania.

 

Burnichi - tomate SCDL _1365Am pus pariu ca legumele si fructele pe care le consumam sunt mai ales din import si sunt produse obtinute artificial, pe straturi sintetice, in tari care nu au deloc experienta in agricultura si ca niciodata nu vom mai consuma legume sanatoase din tara noastra.

Mai mult, odata cu declararea voita a decesului Statiunii Legumicole din Buzau, mai ales de catre o parte a personalului din subordine, bazinul legumicol Buzau, primul in anii comunismului in tara noastra si unul dintre cele trei inca in vaiata in Romania, am fost ferm convinsa ca Buzau 22 si varza de Buzau ori ceapa rosie de apa de Buzau vor fi doar in cataloagele de prezentare din arhivele bibliotecilor.

M-am inselat. Primim inca sanatate de pe sute de hectare cultivate cu legume autohtone. Organizatia Interprofesionala Legume Fructe din Romania (OILFR), condusa de un buzoian apreciat si cu larga deschidere la nivel national, vine cu propuneri de resuscitare a legumiculturii buzoiene.

 

Aurel Tanase

Aurel Tanase

Pana si mezelurile produse in Romania au devenit pretentioase pentru consumatorul intern care cere sa aiba condimente din gradinile romanilor. Pentru a rezolva necesarul din industria carnii, conducerea OILFR face apel la legumicultorii din tara si mai ales la cei din zona Buzaului, sa infiinteze culturi de busuioc, cimbru, patrunjel, chimen ori mustar. Aurel Tanase precizeaza ca industria carnii vrea sa renunte la achizitia din import a condimentelor necesare preparatelor, insa trebuie gasite cantitati suficiente pe piata interna.

Noi, Organizatia Interprofesionala Legume Fructe, avem un proiect pilot de mare anvergura. Prima veriga a lui este stabilirea in tara a catorva centre de productie cum ar fi Matca, zona Aradului sau Glodeanu Silistea cu tot ce are in jur Glodeanu Sarat, Limpezis plus Urziceni si Maia din Ialomita. Numai in partea Buzaului avem 1.000 de ha de solarii si culturi in camp. Doar legume. Aceste legume au deja contracte pe care le-am obtinut prin Ambasada Romaniei la Moscova. Rusii cer pentru Federatie 60.000 de tone de rosii, ardei, morcovi, varza sau ceapa, iar o firma tot rusa vrea 40.000 de tone de fructe. Firma are desfacere in 230 de localitati si 582 de magazine din Rusia. Pe de alta parte, acelasi proiect pilot include si o comanda din Japonia, pentru produse congelate, insa noi in Romania nu avem un astfel de producator. Ramane de vazut foarte repede cine isi va monta un tunel pentru congelate in tara noastra, astfel incat sa onoram si aceasta comanda”, a precizat in exclusivitate pentru www.sanatateabuzoiana.ro, presedintele Aurel Tanase.

 

Serele sunt acum sub zapada

Serele sunt acum sub zapada

In zona bazinului legumicol devenit international, Glodeanu Silistea, vor fi prezenti doi ingineri ai Centrului de comunicare pentru fermieri din Maia, Ialomita care vor superviza respectarea tehnologiei si, implicit a contractelor de livrare. Important de stiut este ca buzoienilor li se face aceasta propunere de a-si orienta culturile din acest an 2014, deoarece prin acest proiect si prin prezenta Organizatiei Interprofesionale Legume Fructe ei pot contracta clar, recoltele.

Mai mult, spune Tanase, organizatia a contribuit la aducerea in zona Maracineni a unor investitori elvetieni.  „Firma are ganduri mari si este serioasa. Este avantul pe care zona il astepta. Au patru hectare cu solarii perfect tehnologizate si 500 de ha de culturi in camp. Au deja contracte pentru Mega Image si Metro, au mers in Italia si au adus deja doua masini de recoltat rosii si sapte de plantat rasaduri. Rasadurile, 11 milioane de fire, vin tot din Italia. Cele cateva sute de mii necesare pentru solarii vor fi produse la Urziceni – zona Manasia, mai spune presedintele Organizatiei Interprofesionale Legume Fructe din Romania.

 

Degustare de rosii

Degustare de rosii

Dr. Costel Vanatoru

Dr. Costel Vanatoru

Firma de la Maracineni apartine lui Alexandru Andrei Popovici, romanul-elvetian care pune pariu acum pe rosiile romanesti. Aceasta companie a organizat, la sfarsitul anului 2013, o neobisnuita degustare de rosii, prezentata de  www.foodandbar.ro .

Organizata in premiera in Romania, degustarea de la restaurantul Loft a suspus atentiei si simturilor invitatilor 10 soiuri de rosii cultivate in Romania. In calitate de degustatori au fost alese persoane din domenii diverse: achizitori ai retelelor IKA, bucatari, proprietari de restaurante, cultivatori de legume sau jurnalisti. Rosiile incluse in degustare sunt cultivate in zona Buzaului de compania Agri Store Prime Site, detinuta de Alexandru Andrei Popovici, un roman care traieste de multi ani in strainatate, dar care a decis ca si in Romania se poate face agricultura competitiva. Anul acesta, (n.r. 2013) prima ferma deschisa de Popovici a iesit pe rod, scopul degustarii fiind acela de a se decide ce soiuri vor fi plantate anul viitor. Toate sortimentele degustate sunt originare din Romania, fiind pastrate prin grija specialistilor de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicola Buzau, condusi de dr. ing. Costel Vanatoru. Chiar daca este un lucru atipic, degustarea rosiilor are multe in comun cu degustarea vinurilor, cu care suntem deja familiarizati. De altfel, degustarea a fost condusa de catre un somelier de top, in persoana lui Eduard Jakab”, se arata in FoodBar.ro.

Evaluarea calitatii rosiilor s-a facut in functie de aspectul exterior, fermitate, textura, suculenta, aciditate, zahar si gust, iar topul a fost dominat de rosiile-cireasa (cherry).

Dupa prima sa recolta si dupa semnalele primite din piata, Alexandru Andrei Popovici vrea sa isi dezvolte productia de legume, prin infiintarea a 10 ferme cu o suprafata individuala de maxim 150 de hectare. Pe langa rosii, compania Agri Store Prime Site mai cultiva vinete, ardei gras si castraveti.

 

Legume romanesti

Legume romanesti

In Romania, importurile de legume au crescut in ultimii ani cu 30%, in conditiile in care agricultura ar trebui sa fie un domeniu „rasfatat” de autoritatile nationale, avand si sprijin substantial de la UE. Totusi, nici banii europeni, nici masurile nationale nu ne ajuta sa ne debarasam de legume si fructe din import si sa valorificam mai mult productia nationala.

Daca pentru anumite legume, nivelul atat de ridicat al importurilor este explicat prin seceta din 2011 si productia foarte proasta raportata de fermierii romani, la nivel general situatia ramane alarmanta. Romania importa, pe an ce trece, mai multe legume, in timp ce productia nationala fie ajunge la export (o mica parte), fie este vanduta la preturi foarte mici samsarilor agricoli.

Anul trecut, Romania a importat legume si fructe in valoare de peste 542 de milioane de euro si a exportat fructe si legume in valoare de 167,5 milioane de euro. Insusi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, recunoaste ca exista o serie de probleme pe acest segment de piata. El spune ca Romania produce indeajuns de multe legume incat sa asigure consumul intern, insa produsele se pierd pe undeva intre productie si raft.

 


Adaugati un comentariu


 

*