Buzaul, in prima serie de centre medicale care vor fi dotate cu angiograf

5 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Confirmarea a venit din partea medicului Radu Deac, directorul Agentiei Nationale pentru Transplant, iar medicii unitatii medicale buzoiene asteapta cu nerabdare sa-si ajute pacientii.

 

Dr. Radu Deac

Dr. Radu Deac

Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures, in colaborare cu UMF Targu Mures, a organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, o serie de activitati in cadrul evenimentului denumit „Zilele Inimii”, la care au participat chirurgi cardiaci din tara si strainatate. Cele mai importante activitati desfasurate cu aceasta ocazie au fost efectuarea unui transplant de cord, in conditiile in care se gasise un donator compatibil chiar in ziua in care a debutat evenimentul si a fost lansata campania „Adopta o inima de copil”, actiune ce se va desfasura in cadrul programului Cordisped – Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie si chirurgie cardiovasculara pediatrica. Proiectul beneficiaza de o finantare de 4,74 de milioane de euro, iar 270 de medici specialisti din toata tara au beneficiat pana acum de prergatire in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

Prezent la eveniment, prof. dr. Radu Deac, unul dintre cei mai renumiti cardiochirurgi romani, facand parte din echipa care a facut primul transplant de cord in Romania, vicepresedinte al Academiei de Stiinte Medicale si director al Agentiei Natioanle de Transplant, a declarat ca programul Cordisped este unul din cele trei proiecte majore pe care Academia de Stiinte Medicale le deruleaza in prezent din fonduri europene si cel mai important, vizand instruirea personalului.

 

SJU Buzau

SJU Buzau

Celelalte doua proiecte la care s-a referit medicul Radu Deac vizeaza dotarea cu angiografe a mai multor centre medicale si impulsionarea activitatii de transplant de organe.

Ca valoare a fondurilor alocate, programul de dotare cu angiografe beneficiaza de cea mai mare finantare, care se ridica la valoarea de 25 de milioane de euro. Programul a fost lansat in vara anului trecut, iar pe lista centrelor medicale care vor fi dotate cu un angiograf se afla si Buzaul, fapt confirmat o data in plus de vicepresedintele Academiei de Stiinte Medicale. Alaturi de alte 16 centre medicale , Buzaul va face parte dintr-o retea infiintata in cadrul acestui proiect, urmand a fi dotat cu un angiograf pentru a ridica nivelul de performanta in diagnosticarea si tratamentul bolilor cardiovasculare. „E un proiect de angiografie, cu 25 de milioane de euro, in care vor fi implicate 17 centre, care vor fi dotate cu aceste aparate, pentru a ridica nivelul de performanta si a duce performanta in diagnosticul si tratamentul bolilor cardiovasculare catre populatie. Este, de fapt, o salba de centre, incepand cu Constanta, Buzau, Iasi, Suceava, Targu Mures, Brasov, Cluj, Timisoara, Arad si Craiova. Am insistat pentru ca este intr-adevar o cercetare foarte importanta”, a declarat profesorul Radu Deac.

 

angiografCostul unui angiograf performant variaza intre doua si trei milioane de euro, achizitia aparatelor urmand a se face din bani europeni. Spitalul Judetean  Buzau va avea insa o problema dupa ce va primi in dotare un astfel de aparat, intrucat materialele folosite pentru functionare sunt, si ele, destul de scumpe si vor trebui asigurate fondurile necesare, astfel incat aparatul sa nu devina un simplu obiect de decor. Conducerea unitatii medicale considera insa ca nu vor exista probleme in derularea activitatii acestor investigatii si interventii.

Angiograful este un aparat complex de investigatii medicale si tratament, cu ajutorul caruia se investigheaza starea vaselor inimii si plamanilor, creierului si maduvei spinarii. Cele mai frecvente sunt angiografiile vaselor cardiace, ale sistemului arterial si venos, sistemului nervos central, membelor sau unor organe interne. Se pot depista si vizualiza stenoze, ocluzii, prezenta placilor de aterom, sau a unui tromb, iar  uneori se pot depista defecte de tip disectie a peretilor arteriali, anevrisme etc. O astfel de interventie se mai recomanda pentru a reface diametrul unui vas prin angiplastie sau pentru a vizualiza reteaua vasculara a unei tumori.  Pe aceeasi cale se poate practica si introducerea de medicamente chimioterapice direct in sistemul circulator al tumorii.

 

transplant-ficatAl treilea program major despre care a vorbit medicul Radu Deac la Targu Mures este Programul de dezvoltare a competentelor in transplant, program ce isi propune pregatirea a 1.000 de medici in domeniul transplantului renal, cardiac, tisular si de celule stem. Legat de acest proiect, derulat, de asemena, cu fonduri europene, presedintele Agentiei Nationale de Transplant a declarat ca „proiectul de instruire in transplant implica peste 1.000 de cursanti si formatori care vor raspandi, la nivelul tarii, practica moderna in acest domeniu. Prin actiunile Agentiei Nationale de Transplant, in special prin numirea coordonatorilor de transplant in fiecare spital judetean important, care sa depisteze potentialii donatori si sa devina donatori reali, aceasta activitate a crescut enorm, iar progresele sunt foarte mari. A crescut numarul de donatori. Anii trecuti, eram o pata alba pe harta Europei, iar acum suntem pe primele locuri la numarul de donatori, deci au trecut bine de 130 pe an. In viitorul apropiat vor fi, cu siguranta, mai multi. La transplant hepatic, spre exemplu, s-a trecut de 122 de transplanturi anul trecut. Sunt sute de transplanturi renale si au fost initiate transplanturile de pancreas, de tesuturi, piele, cornee, oase, ligamente, tendoane, deci toate aceste activitati s-au dezvoltat in ultimul timp, cu sprijinul Ministerului Sanatatii, cu programul finantat de Minister si de CNAS, pentru a exista o baza materiala solida pentru activitatea de transplant”.

 


Adaugati un comentariu


 

*