Buzaul, in Topul national al Hepatitei

22 iulie 2014 | 0 comentarii |

Aceasta, in contextul in care la Buzau, hepatita virala este monitorizata si raportata corect, fata de alte judete din tara unde, potrivit conf. dr. Liliana Gheorghe, boala este subdiagnosticata si subraportata. 

 

Dr. Elena Damian

Dr. Elena Damian

Romania se afla in topul tarilor europene in ceea ce priveste prevalenta hepatitei cu toate cele trei forme de virus, iar Buzaul ocupa primul loc in clasamentul judetelor in ceea ce priveste numarul de cazuri de hepatita de tip B si de tip C. Acest clasament se datoreaza insa felului corect in care isi fac treaba medicii buzoieni si Directia de Sanatate Publica, pentru ca in cele mai multe judete „ne confruntam cu subdiagnosticarea bolii si subraportarea” cazurilor de hepatita., arata conf. dr. Liliana Gheorghe, sef Sectia III Gastroenterologie-Hepatologie de la Institutul Fundeni.

Potrivit directorului DSP Buzau, ec. Daniela Dumitru, numarul mare de bolnavi „se explica prin faptul ca monitorizam permanent aceasta boala, iar medicul sef de sectie Boli Infectioase, dr. Elena Damian, este un medic extrem de atent, de corect si care da dovada de profesionalism in fiecare caz abordat. Nu in ultimul rand sunt de apreciat laboratoarele de analize, care isi fac treaba corespunzator, cat si medicii de familie, iar in ceea ce priveste raportarile, consideram ca este de datoria noastra sa avem o evidenta cat mai clara a acestor afectiuni, pentru a le putea trata si a limita raspandirea bolii”.

Datele DSP Buzau arata ca numai in acest an s-au inregistrat 110 cazuri de hepatita cu cele trei forme de virus, la 108 pacienti, respectiv, 34 de cazuri de Hepatita B, alte 68 cu virus C, 6 cu virus A, doua cazuri fiind pacienti la care s-a depistat si virus B si virus C. Cele mai multe imbolnaviri sunt in mediul rural, unde s-au depistat 70 de cazuri, iar cei mai multi bolnavi sunt varstnici, de peste 60 de ani.

 

Dr. Liliana Gheorghe

Dr. Liliana Gheorghe

In contextul in care Romania detine recordul la Hepatita in Europa, Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie, Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA si fundatia Renasterea s-au coalizat in lupta impotriva virusurilor hepatice si au semnat, saptamana trecuta, un protocol privind desfasurarea timp de un an, a unui program de informare, educatie si preventie.

Conf. dr. Liliana Gheorghe avertizeaza ca in urmatorii 15 ani, prevalenta cirozei hepatice va ajunge la 45 la suta, motivul acestei cresteri de cazuri de ciroza fiind urmarea faptului ca boala nu a fost depistata si nu a fost tratata la timp. „In Europa, majoritatea statelor inregistreaza o prevalenta a hepatitei virale de tip C de 1-2,5 la suta. Romania, Republica Moldova si Italia sunt singurele cu o prevalenta peste 2,5 la suta. In majoritatea cazurilor, persoanele au suferit infectii in urma cu 20-40 de ani, evolutia asimptomatica indelungata expunandu-le la riscul de a evolua catre forme agravate de ciroza hepatica. O problema grava este nu doar numarul mare de cazuri, care in cazul hepatitei virale de tip A este de trei ori mai mare decat media europeana, ci si faptul ca ne confruntam cu subdiagnosticarea bolii si subraportarea ei. In cazul hepatitei de tip B si de tip C, numarul cel mai mare de cazuri a fost inregistrat in judetul Buzau, dar aici ne confruntam cu situatia in care 38 de judete nu au raportat numarul de cazuri de hepatita tip B iar 19 judete nu au raportat numarul de cazuri de hepatita tip C” a precizat medicul Liliana Gheorghe.

 

risc de hepatita Ofensiva pe plan national impotriva hepatitei a fost lansata de trei organizatii importante care activeaza in domeniul sanatatii, acestea demarand, pentru un an, un amplu program de informare educare si prevenire a acestei boli, sub toate cele trei forme ale sale, respectiv hepatita cu virus A, cea de tip B si de tip C. Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie, Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA si Fundatia Renasterea, care au semnat un protocol de colaborare, in contextul in care, conform datelor OMS, Romania se afla pe locul intai in randul tarilor europene la numarul total de cazuri de hepatita.

Rapoartele arata ca la finele anului trecut, 1.016.800 de locuitori ar fi fost infectati cu virus hepatitic B si 635.000 ar putea fi infectati cu virus hepatitic C, in timp ce hepatita A avea o incidenta a cazurilor raportate de 12,5 procente la suta de mii de locuitori, ceea ce situa Romania pe primul loc in Uniunea Europeana, la prevalenta acestei boli. Semnatarii protocolului sunt profesorul Adrian Streinu Cercel, din partea Societatii Romane de Boli Infectioase si HIV/SIDA, Mihaela Geoana, presedintele Fundatiei Renasterea si conf. dr. Liana Gheorghe, reprezentant al Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

La incheierea parteneriatului a fost prezent si secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, care a precizat  ca programul este foarte bun si pentru personalul medical din sistemul de Urgenta, Chirurgie si ATI, care se afla in situatia de risc de infectare foarte mare in cazul in care nu aplica masurile corespunzatoare de preventie.

Programul lansat de cele trei organizatii se numeste „Stop Hepatita” si prevede actiuni de informare, educare si preventie pe parcursul unui an, in perioada iulie 2014 – iulie 2015, in toate zonele importante din tara.

Pentru hepatita de tip A vor fi organizate caravane scolare si campanii complexe de educare, pentru hepatita tip B, campanii de informare in vederea preventiei prin vaccinare si protejare sexuala, iar pentru hepatita de tip C se vor desfasura campanii de detectare a bolii, de constientizare a implicatiilor ei si a posibilitatilor de vindecare.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Semnarea protocolului a fost urmata de o conferinta de presa in cadrul careia reprezentantii celor trei organizatii au vorbit despre acest proiect si despre importanta sa. Astfel, dr. Adrian Streinu Cercel a precizat ca proiectul isi propune sa redea o imagine cat mai clara a patologiei hepatitice de etiologie virala, dar si sa formuleze strategii de viitor pentru un mai bun management al bolii, subliniind faptul ca Romania este pe primele locuri intre statele membre UE din punct de vedere al incidentei acestei patologii, dar si prin multiplele forme evolutive cu impact major asupra starii de sanatate a pacientului si asupra efortului necesar a fi depus de sistemul national de sanatate pentru managementul acestei boli. „Sunt doua lucruri importante de retinut: pentru a preveni imbolnavirea copiilor cu hepatita virala de tip B este necesara vaccinarea, iar parintii care nu-si vaccineaza copiii trebuie sa stie ca ii supun riscului imbolnavirii. O alta problema importanta este evaluarea fiecarei femei care urmeaza sa nasca, iar in cazul in care este infectata cu virus hepatitic, sa se recomande cezariana si sa se interzica alaptatul, pentru a nu transmite virusul la nou-nascut” a mai declarat acesta.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*