Buzoienii, avertizați despre riscurile pestei porcine africane

Autoritățile județene și specialiștii din cadrul DSVSA Buzău au transmis o serie de recomandări de care populația trebuie să țină cont în această perioadă, pentru a evita riscul de transmitere a bolii.

 

Pesta porcină africană face din nou ravagii în mai multe ferme și gospodării din țară, noi focare fiind confirmate în ultimele zile și zeci de mii de porci fiind scarificați pentru a se evita răspândirea bolii. Din fericire, Buzăul nu se află pe lista județelor în care au fost identificate cazuri de pestă porcină africană, însă intră sub incidența măsurilor preventive impuse de autorități pentru a preveni răspândirea virusului, fiind între două județe în care s-au confirmat focare, respectiv, Brăila și Ialomița. Cea mai importantă măsură luată este suspendarea organizării târgurilor de animale pe teritoriul județului, decizie impusă de către DSVSA Buzău la jumătatea acestei luni, pentru o perioadă nedeterminată.

Cel mai apropiat județ în care s-au confirmat focare de pestă porcină africană este Tulcea, unde pesta porcină a decimat peste 30.000 de porci de la un singur agent economic. La Brăila, județ vecin cu Buzăul, au fost identificate zece focare și sacrificați peste 3.000 de porci. În localitățile și județele învecinate cu zonele în care au fost confirmate focarele de pestă porcină africană (Ialomiţa, Bihor, Constanţa, Brăila, Tulcea şi Satu Mare) au fost demarate și ample campanii de informare a populației, care fac parte din setul de măsuri luate pentru a preveni răspândirea virusului.

O astfel de campanie se desfășoară și la nivelul județului Buzău, autoritățile sanitar-veterinare transmițând, prin intermediul Prefecturii, un set de recomandări adresate populației, cu privire la pesta porcină africană.

 

Astfel, directorul DSVSA Buzău, medicul veterinar Milea Marijan, precizează într-un comunicat remis pe această temă că pesta porcină africană este o boală virală care, în mod obișnuit, este mortală pentru porcii domestici și mistreți. „Boala nu se transmite la oameni, însă aceștia ajută la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate. Din păcate, nu există vaccin sau tratament pentru această boală, iar din această cauză, principalele probleme create sunt de natură socio-economică, întrucât se înregistrează pierderi datorare sacrificării porcilor contaminați și a celor care au intrat în contact cu aceștia. Cadavrele trebuie apoi incinerate, pentru că virusul rezistă timp de câteva luni în mediul înconjurător, inclusiv în animalele moarte” a declarat directorul DSVSA Buzău. Acesta a mai a explicat și de ce carnea porcilor contaminați nu poate fi consumată, precizând că nici prepararea și nici afumarea cărnii nu distrug virusul, iar astfel, oamenii care ar consuma carnea ar contribui ulterior la răspândirea acestuia.

 

Marijan Milea – DSVSA Buzau

Dr. Milea Marijan recomandă fermierilor și celor care cresc porci în gospodărie să monitorizeze cu atenție, în această perioadă, starea de sănătate a animalelor, avertizând că semnele clinice ale bolii sunt variabile și nu sunt ușor de recunoscut la o primă vedere.Animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează: febră mare, apatie și imposibilitate de a sta în picioare, vomă, diaree, uneori cu sânge, pete roșii-albăstrui pe piele, în special în zonele urechilor și râtului, tuse și respirație îngreunată, avorturi spontane, nașteri de fetuși morți și nesiguranță în mers a purceilor. Majoritatea animalelor infestate mor în 10 zile” a mai precizat medicul veterinar.

Acesta mai spune că animalele sănătoase pot fi contaminate prin contactul direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi, prin hrănirea acestora cu resturi alimentare contaminate, prin contactul cu materiale contaminante sau prin contactul cu oamenii care poartă haine și încălțăminte contaminate.

 

sdr

Un semnal de alarmă pe aceeași temă a tras și medicul veterinar Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, într-o întâlnire avută cu reprezentanții Ministerului Agriculturii (MADR), ai Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), ai  Agenției Naționale pentru Zootehnie și ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe „AGROSTAR”. Medicul veterinar buzoian a cerut fermierilor să „să se informeze asupra bolii, a modalităților de transmitere și de menținere sub control, să anunțe imediat autoritățile când observă probleme la animalele lor și să coopereze cu acestea pentru a stopa focarele”, iar autorităților să manifeste rigurozitate și severitate în aplicarea legislației și a măsurilor de securitate, pentru a ține pesta porcină sub control.

 

Porcii mistreţi sunt principala sursă de contaminare cu virusul pestei porcine africane, motiv pentru care ANSVSA oferă vânătorilor, gestionarilor fondului cinegetic şi persoanelor implicate în managementul silvic sau al faunei un stimulent financiar în valoare de 225 de lei pe animal, pentru porcii mistreţi găsiţi morţi, bolnavi sau pentru cei împuşcaţi, în vederea stabilirii diagnosticului.

Pentru fiecare porc mistreţ mascul vânat în zonă de mare risc, de la care se prezintă probe la laboratoare sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, vânătorii primesc stimulent de 65 de lei, în timp ce pentru fiecare femelă vânată, aceștia primesc un stimulent în valoare de 400 de lei. Banii sunt alocaţi din bugetul ANSVSA, din care Comisia Europeană rambursează 75%.

 

Comunicatul de presă remis de Instituția Prefectului conține și un set de recomandări adresate buzoienilor, astfel încât aceștia să contribuie la reducerea riscului răspândirii acestui virus. Măsurile de siguranță recomandate de autorități sunt următoarele:

-Contactați imediat medicul veterinar dacă suspectați că efectivul de animale este contaminat!

-Nu deplasați animalele din fermă sau gospodărie!

-Întotdeauna schimbați-vă îmbrăcămintea și încălțămintea atunci când părăsiți ferma sau gospodăria!

-Înainte de a achiziționa furaje, așternut și porci, asigurați-vă că acestea provin din unități verificate, care au implementate toate măsurile de siguranță pentru a evita pătrunderea virusului!

-Asigurați-vă că porcii din gospodăria dumneavoastră nu intră în contact cu mistreții sau cu porcii din alte gospodării!

-Niciodată să nu hrăniți porcii cu resturi alimentare!

-Evitați creșterea porcilor în padocurile exterioare, în zonele în care evoluează Pesta  Porcină Africană!

-Achiziția și transportul cărnii și preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul.

-Vânătorii și câinii acestora nu trebuie sa vină în contact cu porcii domestici după vânătoare.

-Fermierii sau vânătorii să nu arunce pe câmp sau în pădure resturi rezultate în urma eviscerării carcaselor de porci domestici sau mistreți.

-Nu aruncați resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreți!

-Contactați medicul veterinar dacă găsiți cadavre de mistreți, chiar dacă în zonă nu evoluează pesta porcină africană!

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*