Buzoienii, invitați la o nouă cură de terapie cinematografică

A cincea ediție a Zilelor Filmului Românesc debutează în această seară, în spațiul special amenajat din Parcul Tineretului, cu proiecția filmului „Fotbal infinit”.

 

Centrul Județean de Cultură și Artă din subordinea Consiliului Județean Buzău continuă și în acest an tradiția proiecțiilor de filme în amfiteatrul din Parcul Tineretului. Cinefilii buzoieni sunt așteptați, săptămânal, să vizioneze producții românești mai noi sau mai vechi, cu această ocazie putând beneficia și de mișcare în aer liber, dar mai ales de o cură de terapie prin artă cinematografică.

Derulată sub genericul Zilele Filmului Românesc, acțiunea Centrului Județean de Cultură a ajuns la cea de cincea ediție, care va debuta chiar în această seară. Până la sfărșitul lunii august, saptămânal, în zilele de joi și vineri, în amfiteatrul din Parcul Tineretului vor avea loc de proiecții de filme, cu începere de la ora 21.30, intrarea fiind liberă.

Proiecțiile se vor desfășura în perioada 14 iunie – 3 august, după următorul program:  14 iunie – ,,Fotbal infinit”  de Corneliu Porumboiu, 15 iunie – ,,Un pas în urma serafimilor” de Daniel Sandu, 21 iunie – ,,Marița” de Cristi Iftime, 22 iunie – ,,Banditul wisky”, 28 iunie – ,,Pororoca” de Constantin Popescu, 29 iunie – ,,Hawaii” de Jesús del Cerro, 5 iulie – ,,Bacalaureat” de Cristian Mungiu, 6 iulie – ,,6,9 pe scara Richter” de Nae Caranfil, 12 iulie – ,, Despre oameni și melci” de Tudor Giurgiu, 13 iulie – ,,B.D. intră în acțiune” de Mircea Drăgan, 19 iulie – ,,Roxanne” de Valentin Hotea, 20 iulie – ,, B.D. în alertă” de Mircea Drăgan, 26 iulie – ,,NonStop” de Dan Chișu, 27 iulie – ,,B.D. la munte și la mare” de Mircea Drăgan, 2 august – ,,America, venim!” de Răzvan Săvescu și 3 august – ,,Operațiunea Monstrul” de Manole Marcus.

 

Producția care va deschide ediția din acest an a Zilelor Filmului Românesc aparține regizorului Corneliu Porumboiu, fiind selecționată în secțiunea Forum din cadrul Festivalului de Film de la Berlin din acest an.

Filmul „Fotbal infinit aruncă o privire originală asupra lumii sportului, de data aceasta din România provincială, urmărind tentativa unui oficial de a lăsa lumii moştenire o versiune mai bună a acestui sport.

Personajul principal, Laurenţiu Ginghină, funcţionar la Prefectura Vaslui, este preocupat de aproape 30 de ani să revoluţioneze regulile fotbalului. „În spatele poveştilor şi întrebărilor lui Laurenţiu mi-am dat seama că există un conflict între lege şi libertate, o tematică ce m-a interesat întotdeauna”, mărturiseşte Corneliu Porumboiu, care apare el însuşi în film. „Eu sunt un fel de arbitru. Decizia de a apărea în film a fost una funcţională, pentru că nu puteam să las personajul singur. Am intervenit doar acolo unde era nevoie de mine”, a adăugat regizorul.

 

Mâine, de la ora 21.30 este programat filmul „Un pas în urma serafimilor”, care spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial, încearcă să se adapteze mediului, dar în cele din urmă își dă seama că sistemul este complet corupt și abuziv.

Nu după multă vreme, el și alți trei colegi sunt etichetați de consiliul școlii drept elevi-problemă. Prinși în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, și un profesor laic viclean și corupt, elevii învață că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar.

Faptul că zecile de elevi sunt păstorite de preotul Ivan, manipulator şi lipsit de scrupule, creează imediat tensiune şi o întrebare captivantă: nu dacă, ci când şi cum îşi vor pierde puştii inocenţa?

 


Adaugati un comentariu


 

*