Buzoienii, invitați să sărbătorească Mica Unire la Muzeul Județean

17 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Pentru a evoca Unirea Principatelor Române, înfăptuită  la 24 ianuarie 1859 – primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român și însănătoșirea sentimentului de „neam și țară”, autoritățile buzoiene au organizat o serie de evenimente, în curtea Muzeului Județean.

 

Săptămâna viitoare, profitând de faptul că data de 24 ianuarie a fost declarată zi nelucrătoare, buzoienii sunt invitați de Consiliul Județean, în număr cât mai mare, la Muzeul Județean. Aici vor fi organizate o serie de evenimente prin care se marchează importantul moment istoric de la 24 ianuarie 1859, cunoscut în istorie și fixat în conștiința românilor ca „Mica Unire”.

De 159 de ani, la 24 Ianuarie, ne amintim cu emoție că la aceasta dată s-au pus bazele Statului Unitar Român modern, prin unirea Țării Românești cu Moldova. Visul românilor de a avea o singură țară dăinuia încă din vremea lui Decebal și Burebista, dar fusese înfăptuit doar pentru scurt timp, la 1600, de Mihai Viteazul. A revenit în actualitate în perioada pașoptistă, iar după alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Moldovei, la 5/17 ianuarie 1859, singura posibilitate de înfăptuire a UNIRII era ca acesta să fie ales și în Țara Românească. După votul  Adunarii Elective din 24 ianuarie, toate cele 64 de buletine purtau numele lui Alexandru loan Cuza. Acesta este, astfel, proclamat Domn al Principatelor Unite. Noul stat creat în 1859 capătă numele România, iar în 1861 primește și recunoașterea Marilor Puteri. Deși scurtă (1859-1866), domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne, prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României și al primului Guvern Unitar, ca și prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, Reforma electorală, Secularizarea averilor mănăstirești, Reforma agrară, Reforma învățământului.

 

Având în vedere că anul acesta este și anul Centenarului, Consiliul Județean, în colaborare cu Muzeul Județean, Teatrul George Ciprian, Centrul Județean de Cultură și Artă și în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie Getica și Inspectoratul Județean de Jandarmi vor organiza, la această dată, un program cultural-educativ care, anul acesta, a ajuns la ediția a treia.

Sub sintagma „Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean”, evenimentul va avea loc pe 24 ianuarie, cu începere de la ora 10.00, la muzeu, și va cuprinde mai multe momente de care buzoienii sunt invitați să-și bucure sufletul și inima.

Evenimentul se va deschide cu alocuțiunile rostite de oficialități și reprezentanții instituțiilor de cultură, care vor vorbi despre importanța momentului istoric de la 24 ianuarie 1859, după care vor fi prezentate steagurile de luptă ale structurilor subordonate Diviziei 2 Infanterie Getica.

La 10.30 vor intra în scenă jandarmii, care vor face o prezentare a uniformelor specifice acestei arme la mijlocul secolului a XIX-lea, atunci cand a avut loc Mica Unire. Un sfert de oră mai târziu va avea loc o demonstrație de mânuire a armelor, urmată de un scurt recital oferit de fanfara militară a Diviziei 2 Infanterie Getica.

La 11.15 va fi reconstituit momentul istoric al sosirii la Buzău a delegației conduse de domnitorul Alexandru Ioan Cuza

 

Cuza la Buzau

Documentele istorice ne arată că, după înfăptuirea „Micii Uniri“, Cuza a luat țarala pas”. A poposit și în vechiul târg al Buzăului unde, la 6/19 februarie, 1859 „…buzoienii i-au facut domnului o primire triumfală. La Poșta Câlnău, Cuza a fost întâmpinat de o deputăție din partea junimei districtului, compusă din 200 de călăreți. În apropierea Buzăului i s-a prezentat comanda dorobanților, cu cocardul tricolor ce a făcut mare impresie Măriei Sale Prințul. După aceea, la Bariera orașului a fost primit de orășeni în mare număr și de toată treapta, unde printr-un discurs al municipalității i s-au prezentat pâinea și sarea. În aclamațiile multimii, Cuza a intrat în Catedrala Episcopală. Seara, atmosfera în oraș a fost feerică, totul culminând cu reținerea în oraș peste noapte a domnitorului, programul acestuia schimbându-se complet”, consemnează scriitorul buzoian Gheorghe Petcu în „Legendele și Istoria Județului Buzău”.

Popasul domnitorului la Buzău a determinat schimbarea numelui principalei străzi comerciale a urbei, din Strada Târgului în Strada Cuza Vodă, denumire păstrată și astăzi.

Anul acesta, ca și în anii precedenți, buzoienii care vor asista la reconstituirea momentului venirii lui Cuza la Buzau vor fi invitați să se prindă în Hora Unirii care va înconjura cladirea Muzeului Județean

 

Programul se va încheia cu un concert de muzică populară susținut de artiștii ansamblului Plaiurile Mioriței, participanții fiind totodată invitați să viziteze expozițiile permanente ale Muzeului Județean.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, le-a adresat o invitație tuturor buzoienilor, la acest eveniment, reamintindu-le că are o importanță deosebită, mai ales că anul acesta se află sub semnul aniversării a 100 de ani de la unirea tuturor românilor. „Cea de-a treia ediție a evenimentului Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean are la bază atât faptul că Mica Unire a reprezentat un prim pas în făurirea României moderne, cât și faptul că Buzăul a avut onoarea de a întâmpina și găzdui primul domn al Principatelor Unite. Marcarea acestor evenimente din istoria poporului român reprezintă un act de patriotism și un moment de reafirmare a valorilor noastre naționale” a mai precizat președintele Consiliului Județean.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*