Buzoienii, invitati sa testeze calitatile curative ale dovleacului

13 septembrie 2016 | 0 comentarii |

La sfarsitul acestei saptamani, comuna Posta Calnau va gazdui un festival etno-gastronomic unic in tara, a carui vedeta va fi dovleacul, preparat sub diferite forme.

 

neaguAutoritatile locale buzoiene si-au propus sa promoveze traditiile locale si prin intermediul unui festival care, la acest moment, este unic in tara prin specificitatea sa. Este vorba despre festivalul etno-gastronomic Zilele Dovleacului, a carui prima editie s-a consumat anul trecut, la initiativa lui Iulian Horhocea, un localnic din Posta Calnau. Acesta s-a gandit sa promoveze, in acest mod, un produs care la inceputul fiecarei toamne este nelipsit din majoritatea gradinilor din comuna.

Pentru ca prima editie a fost un succes, autoritatile locale din comuna au decis ca anul acesta sa se implice mai mult, apeland in acest sens si la sprijinul Consiliului Judeteran.  Acest sprijin a venit si, desi nu se va materializa intr-o contributie financiara, va contribui la o noua reusita a festivalului pe care institutia intentioneaza sa il transforme intr-o traditie.

 

Zilele dovleacului (2)Consiliul Judetean Buzau si Primaria Posta Calnau se vor implica in organizarea manifestarii care va avea loc in acest week-end, in comuna buzoiana, coordonator fiind acelasi Irinel Horhocea, caruia ii apartine aceasta initiativa.

In cadrul unei conferinte de presa care a avut loc in aceasta dupa-amiaza, presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, impreuna cu primarul comunei, Sorin Munteanu si Irinel Horhocea, principalul organizator, au anuntat o parte dintre surprizele care ii asteapta pe cei care vor participa la acest festival.

Vedeta principala va fi, bineinteles, dovleacul,  care va fi prezentat participantilor sub toate formele posibile. Punctul de atractie il vor constitui placintele, dulceturile si alte preparate avand ca ingredient principal dovleacul, insa vor fi expusi si cativa dovleci de dimensiuni impresionante.

 

seminte de dovleacLa fata locului, cunoscutul chef Horia Varlan va prepara cateva feluri de mancare cu dovleac, iar artisti populari cunoscuti vor intretine atmosfera.

Festivalul de la Posta Calnau este singurul de acest gen din tara, alte evenimente similare avand loc in Republica Moldova si in Serbia. Spre surpriza si bucuria localnicilor, in week-end, la eveniment vor participa si invitati din cele doua tari, care vor prezenta la randul lor preparatele traditionale, impartasind secretele cu producatorii autohtoni.

Nu in ultimul rand, organizatorii vor promova si calitatile terapeutice ale dovleacului, care pe langa satisfactia papilelor gustative, consumat atat in stare cruda cat si preparat sub diderite forme aduce organismului beneficii curative importante. Printre altele, dovleacul este recomandat in aceasta perioada pentru a alunga astenia de toamna, in timp ce semintele sale pot fi un leac natural foarte eficient impotriva stresului si insomniilor, dar si a parazitilor intestinali. Pentru mai multe detalii despre beneficiile consumului de dovleac, buzoienii sunt asteptati sa se documenteze la fata locului, in zilele de vineri, sambata si duminica, incepand cu ora 14.00, la festivalul de la Posta Calnau.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*