Buzoienii isi pot cumpara vechime in munca pana la sfarsitul anului

23 aprilie 2017 | 0 comentarii |

Guvernul a prelungit cu opt luni perioada pana la care persoanele care doresc, mai au ocazia temporara de a achita, retroactiv, contributia la pensii pentru perioade anterioare in care n-au fost asigurati in niciun sistem de pensii. 

 

pensionari1Persoanele care n-au ajuns inca la varsta de pensionare, dar care vor sa-si plateasca retroactiv contributia de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, isi vor putea cumpara ani de vechime in munca si dupa 27 aprilie, data pana la care era prevazuta aceasta masura temporara, prin Legea nr. 186/2016.

Guvernul a prelungit, printr-o Ordonanta de Urgenta aprobata joi, 20 aprilie, termenul pana la care se poate plati aceasta contributie. Potrivit noului act normativ, plata contributiei de asigurari sociale se va efectua intr-o singura transa sau esalonat, pana la data de 31 decembrie 2017, pentru o perioada de maxim 5 ani retroactiv, calculati de la data incheierii contractului de asigurare.

 „Masura a fost luata pentru a permite cat mai multor persoane sa realizeze stagii de cotizare in baza Legii nr. 186/2016, avand in vedere numeroasele solicitari din partea unor cetateni romani din tara si strainatate. Scopul masurii este acela de a evita de la excluderea sociala anumite categorii de persoane care nu ar putea accede la pensia pentru limita de varsta din cadrul sistemului public de pensii”, a precizat ec. Carmen Androne, directorul executiv al Casei de Pensii Buzau.

Pe langa aceste motive, in propunerea de prelungire a perioadei in care se poate cumpara vechime in munca, Ministerul Muncii a tinut cont si de faptul ca „platile efectuate catre bugetul asigurarilor sociale de stat au permis, cel putin pentru un timp, refacerea echilibrului bugetar”, dupa cum se arata in textul OUG.

 

Carmen Androne, director CJP Buzau

Carmen Androne, director CJP Buzau

Potrivit evidentelor Casei Nationale de Pensii Publice, pana la data de 10 aprilie 2017, un numar de aproximativ 13.300 de persoane au incheiat contracte de asigurari sociale pentru care s-au achitat aproximativ 79 milioane lei.

La Buzau, de la aparitia legii 186/2016 si pana in data de 31 martie, Casa Judeteana de Pensii a incheiat 222 de contracte cu persoane care au vrut sa cumpere vechime in munca, suma totala incasata fiind de 1.299.055 lei, buzoienii cumparandu-si astfel 481 de ani de vechime in munca.

Suma totala incasata va creste considerabil pana la 31 decembrie 2017. Desi programul de evidenta nu emite alte rapoarte concrete in afara de suma incasata si numarul de contracte incheiate, din punct de vedere al constatarii efective la ghiseu, persoanele din mediul rural se asigura pentru perioade mai scurte, fiind in mod automat datorate si sume mai mici, iar cele din mediul urban se asigura pe perioade mai mari”, explica directorul executiv al Casei de Pensii Buzau.

Potrivit Legii 186/2016, persoanele interesate de cumpararea vechimii in munca au avut, initial, termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, respectiv pana la 27 aprilie, in care sa incheie un contract de asigurare sociala.

In ceea ce priveste conditiile si procedura incheierii contractelor de asigurare, acestea raman nemodificate.

 

pensionari2Pentru a raspunde unor intrebari frecvente ale celor interesati, conducerea CJP Buzau face precizarea ca orice persoana care inca n-a iesit la pensie si care are perioade anterioare neasigurate intr-un sistem de pensii (fie ca vorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia), isi poate cumpara vechime in munca in limita a cinci ani anteriori datei incheierii contractului de asigurare.

Perioadele pentru care se fac plati retroactive sunt valorificate pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate partiale si a pensiei de invaliditate, astfel ca plata retroactiva a contributiei permite completarea stagiului de cotizare pentru obtinerea acestor tipuri de pensii in sistemul public.

Persoanele interesate sa faca plati retroactive pentru contributia la pensii mai au la dispozitie opt luni de zile pentru a incheia contractul de asigurare cu casa teritoriala de pensii si pentru a achita suma stabilita prin acest document. Incepand cu data de 31 decembrie 2017, plata retroactiva nu va mai fi posibila, cu exceptia cazului in care se va emite un alt act normativ prin care se va stabili o noua data.

Contractul de asigurare se poate incheia cu casa de pensii de la domiciliul/resedinta persoanei interesate. De exemplu, daca persoana interesata sta in judetul Buzau, aceasta trebuie sa se adreseze CJP Buzau. Contractul de asigurare se poate incheia personal, dar si de catre o persoana mandatata (adica desemnata prin procura speciala) de catre persoana interesata de plata retroactiva a contributiei. Plata se poate face la ghiseele CJP sau prin virament, intr-un cont bancar indicat de casa teritoriala de pensii”, a subliniat directorul CJP Buzau.

 

pensionariPlata retroactiva pentru contributia la pensii este valabila pentru perioade anterioare neasigurate, insa numai in limita a cinci ani. Concret, plata se poate face pentru perioade cuprinse intre data incheierii contractului de asigurare sociala cu casa de pensii si ultimii cinci ani anteriori acestei date si este vorba de perioade in care persoana interesata n-a fost asigurata nici in sistemul public de pensii, nici intr-un sistem neintegrat acestuia. Sisteme neintegrate sunt cele in care sunt asigurati avocatii, notarii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, militarii de cariera.

Fiecare persoana interesata poate plati retroactiv pentru una sau mai multe perioade anterioare neasigurate, la alegere, in limita celor cinci ani. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi insa perioade in care persoana interesata era obligata sa fie asigurata in sistemul public de pensii, chiar daca, de exemplu, angajatorul nu i-a achitat aceste contributii.

Persoanele pensionate nu pot face plati retroactiv, insa cele care au depasit varsta de pensionare dar inca lucreaza isi pot cumpara ani de vechime, dar numai pentru perioadele anterioare neasigurate de dinaintea indeplinirii varstei standard de pensionare. Trebuie stiut, de asemenea, ca prin cumpararea unor perioade de vechime nu se reduce varsta de pensionare, aceasta putandu-se face, conform Legii nr. 263/2010, numai atunci cand sunt indeplinite conditiile cumulative pentru obtinerea unui tip de pensie.

 


Adaugati un comentariu


 

*