Campania „Donează sânge! Fii erou!” -un exemplu demn de urmat

13 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

La finalul campaniei, studenții de la UMF Carol Davila au anunțat înregistrarea unui nou record al numărului de unități de sânge recoltate de la donatori, ceea ce poate constitui un exemplu demn de urmat pentru toți românii, astfel încât se poată salva mai multe vieți.

 

În urmă cu o săptămână, studenții mediciniști din Capitală dădeau startul unei noi ediții a campaniei „Donează sânge! Fii erou!”, avand ca scop principal completarea rezervelor de sânge de la Centrul de Transfuzii București. Pentru această ediție de toamnă, inițiatorii campaniei își fixaseră ca obiectiv stabilirea unui nou record în ceea ce privește numărul de unități de sânge recoltate de la donatori, iar la finalul acțiunii, au putut raporta acest obiectiv ca „misiune îndeplinită”. Astfel, pe parcursul celor cinci zile lucrătoare ale săptămânii trecute, în care s-a desfășurat campania, s-au colectat peste 620 de unități de sânge, în creştere cu 60 de unităţi, comparativ cu ediţia similară din 2016. Cele peste 620 de unități sunt suficiente pentru a asigura necesarul de sânge transfuzabil pentru aproximativ 200 de intervenții medicale.

Campania a fost desfășurată de Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB), în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, fiind vorba deja de o tradiție care se întinde pe durata a mai mult de 10 ani. Evenimetul are loc anual, fiind organizat în doua ediții, una de primăvară și o ediție de toamnă.

 

Începând din anul 2008, „Donează sânge! Fii erou!” a fost preluată și de studenții mediciniști din celelalte centre universitare, devenind un eveniment organizat bianual la nivel național de către asociațiile studenților la medicină. Aceștia și-au propus astfel să combată deficitul de sânge și produse de sânge din unitățile spitalicești din România, prin organizarea unei colecte extinse de sânge și prin susținerea unei puternice campanii de informare și responsabilizare socială. Campania de sensibilizare cu privire la actul donării de sânge și recoltarea propriu-zisă s-a desfășurat în acest an în toate centrele membre ale Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), respectiv, în București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu, Timișoara, Oradea, Târgu-Mureș și Craiova.

Teodor Cristian Blidaru, președintele SSMB, a declarat despre ediția recent încheiată că „ne bucurăm că acest proiect devine din ce în ce mai vizibil și că avem oportunitatea de a ajuta mai mulți oameni în fiecare ediție.  Campania este unul dintre cele mai importante proiecte ale Societății Studenților în Medicină din București și un mod excelent de a dovedi că viitorii medici se pot implica activ în probleme de actualitate în sănătate, încă din timpul studenției”.

 

La rândul lor, principalii coordonatori ai ediției recent încheiate a campaniei, Andreea Galiţa și Ştefan Rinu spun că decizia unui medic sau a unui pacient nu trebuie să fie incertă din cauza deficitului de sânge, însă din păcate, este vorba de o problemă existentă la acest moment în sistemul medical românesc. „Încercăm să rezolvăm această problemă întâlnită în sistemul medical din România, iar proiectul nostru, la fiecare ediție, reușește să strângă din ce în ce mai mulți donatori dornici să ne ajute în această inițiativă. Ne încântă să vedem că nu doar studenții de la UMF Carol Davila vin să doneze sânge, ci și adulți care, în urma unei campanii eficiente de informare, au fost sensibilizați de deficitul de sânge transfuzabil din România” spun coordonatorii campaniei din această toamnă.

 

Statisticile arată ca, în România, doar 1,7% din populație donează sânge, în contextul în care, în fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 de litri de sânge, iar 450 de mililitri de sânge donat ar putea salva trei vieți. Tocmai de aceea, studenții și profesioniștii centrelor de transfuzii din toată țara îndeamnă întreaga populație să doneze, astfel încât medicii să poată salva mai multe vieți. Totodată, cei care donează trebuie să știe că pe lăngă actul de solidaritate cu cei aflați în suferință, ei înșiși beneficiază, pe lângă bonurile valorice care se oferă la fiecare donare, de analize care-i pot ajuta să depisteze la timp dacă au o problemă de sănătate, dar mai ales de regenerarea propriului sânge, care înseamnă o bună metodă de prevenție a unor boli, mai ales cardiace.

 


Adaugati un comentariu


 

*