Campanie de donare de sânge la SJU Buzău

Timp de două zile, personalul unității medicale, dar și alte persoane care vor dori să se alăture campaniei, vor dona sânge pentru pacienți, în cadrul unui punct de recoltare ce va fi amenajat în incinta spitalului.

 

Marți dimineață, la Spitalul Județean de Urgență Buzău se va da startul unei campanii de donare de sânge, intitulată „Numai împreună putem salva! Arată că îți pasă, Donează!”. Campania se va desfășura pe parcursul a doua zile și este organizată de Centrul de Transfuzie Sanguină, în parteneriat cu SJU Buzău, în contextul în care este nevoie în permanență de sânge pentru transfuzii, pe fondul scăderii dramatice a numărului de donatori fideli care se adresează centrului de transfuzii buzoian.

Campania este adresată în primul rând cadrelor medicale din cadrul SJU Buzău, însă oricine va dori să doneze, pe parcursul celor două zile, va fi binevenit, indiferent că va fi vorba de angajați ai spitalului sau buzoieni care vor dori să vină în ajutorul pacienților care au nevoie de sânge.

Printre primii donatori care se vor prezenta la punctul de recoltare se va număra și managerul SJU, Buzău, Claudiu Damian, care a precizat că „această campanie se va dreula în zilele de marți și miercuri, startul urmând a se da mâine dimineață la sediul SJU Buzău. Aici va fi amenajat un punct de recoltare care va funcționa pe parcursul celor două zile la etajul doi al clădirii, camera 1, în cadrul secției de Urologie, iar procesul de donare va începe mâine la ora 8.00, invitînd cât mai mulți buzoieni să se alăture acestui demers.

 

Se va începe cu triajul donatorilor care vor dori să participe la campanie, după care se va trece la recoltarea propriu-zisă.

Zilnic, mii de pacienţi din spitale au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine, pentru a supravieţui. Cu toate acestea, de cele mai multe ori ne gândim să donăm sânge doar atunci când cineva drag are nevoie sau când auzim despre o situație limită. De fapt, nevoia de sânge este una constantă. Campania se adresează personalului medical, şi nu numai pentru că noi am înţeles că donarea de sânge este un gest umanitar care poate salva vieţi omeneşti.”, subliniază managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, împreună cu directorul  Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun, referitor la această acțiune de donare.

Campania este susținută și de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, care-i invită buzoienii să se alăture „campaniei de donare de sânge, demarată de Spitalul Județean de Urgență Buzău, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău, în zilele de 12 si 13 iunie. Numai împreună putem salva! Haideți să aratăm că ne pasă și să donăm!”, este îndemnul lui Neagu.

Centrul de Transfuzii Buzău organizează frecvent astfel de acțiuni, atât în parteneriat cu unitățile medicale din județ, cât și cu sprijinul unor ONG-uri, al bisericilor și al unor agenți economici al căror angajați doresc să salveze vieți.

 

Prin urmare, toți cei care vor dori să contribuie la salvarea unei vieți, pot veni la sediul SJU Buzău pentru a dona sânge în cursul următoarelor două zile. Eligibile pentru donare sunt persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu o greutate de cel puțin 50 de kilograme.

De asemenea, donatorii trebuie să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni și să nu consume grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel putin 24 de ore înainte de a dona.

Mai trebuie știut că nu pot dona sânge persoanele care au suferit sau încă suferă de hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele sau miopie peste 6 dioptrii.

Toate aceste condiții vor fi verificate în cadrul triajului medical care va precede donarea, iar dacă vor fi îndeplinite toate criteriile, voluntarii vor fi acceptați și vor putea dona.

Pe lângă beneficiile pentru propria sănătate pe care le reprezintă acest act, donatorii de sânge primesc și 7 bonuri de masă în valoare de 66,99 de lei, beneficiază de o zi liberă de la muncă și de analize gratuite precum RH, grupa sangvină, hepatita B și C, HIV, HTLV (leucemie), VDRL (sifilis), ALT (probe hepatice), hemoleucogramă.

Nu în ultimul rând, donatorii din mediul rural beneficiază de decontarea transportului de la domiciliu.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*