Campanie de prevenire a consumului de canabis, lansata la Buzau

5 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Actiunea se desfasoara la nivel national, ca urmare a unor studii care indica o crestere ingrijoratoare a numarului de consumatori.

 

La Clubul Politistilor din Buzau a avut loc, in aceasta dimineata, lansarea pe plan local a Campaniei nationale „#Potaltfel”, destinata combaterii consumului de canabis. Campania se desfasoara la nivelul intregii tari, in perioada 5 septembrie 2017 26 iunie 2018. Este coordonata de Agentia Nationala Antidrog si vizeaza, in special, populatia cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani, cu accent pe tinerii pana in 24 de ani.

La Buzau, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog va fi coordonatorul activitatilor care vor fi organizate pe plan local. Prima dintre acesatea a fost conferinta de presa care a avut loc in cursul zilei de azi, cu participarea reprezentantilor centrului si ai institutiilor publice partenere in derularea proiectului.

Aceasta campanie are ca scop cresterea nivelului de informare, sensibilizare si constientizare a populatiei generale cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani, cu accent pe populatia scolara de 15-24 de ani, ca si constientizarea efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, in vederea neinceperii si evitarii trecerii de la consumul  ocazional sau recreational, la consumul regulat de canabis.

 

Decizia demararii actiunii a fost luata in urma unor studii referitoare la consumul de canabis in Romania, studii ce indica faptul ca in ultimii ani a crescut numarul celor care consuma acest drog. In cadrul studiilor au fost analizate si datele de le sectiile UPU ale spitalelor din tara, date din care reiese ca cei mai multi dintre pacientii ajunsi la Urgente in urma consumului de  droguri, sunt pacienti care au consumat canabis.

Statisticile arata ca, la ora actuala, prevalenta consumului de canabis in randul populatiei din Romania este de 5,8%, marea majoritate a consumatorilor fiind tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. O treime dintre consumatorii care au fost chestionati in cadrul studiilor au declarat ca au inceput sa consume canabis pana la varsta de 19 ani, cea mai mica varsta declarata fiind 14 ani.

Astfel, canabisul a devenit cel mai consumat drog ilicit din Romania si principala cauza pentru care consumatorii de droguri cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani ajung la sectiile de Urgenta ale spitalelor cu simptome de iritabilitate, dureri gastrice, agresivitate, anxietate.

 

Canabisul este totodata un drog destul de controversat, existand numeroase studii care scot in evidenta atat riscurile, cat si beneficiile pe care le presupune consumul acestuia in scop terapeutic. Specialistii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog spun insa ca rezultatele acestor studii sunt influentate foarte mult de persoanele sau organizatiile care le finanteaza, iar la acest moment nu se poate spune daca beneficiile acestei substante sunt mai mari decat riscurile.

Cert este ca, in domeniul medical, THC– principala substanta din componenta acestui drog – a dat rezultate promitatoare in ceea ce priveste diminuarea crizelor de epilepsie la copii sau atenuarea senzatiei de greata resimtite de pacientii cu cancer care fac chimioterapie. Totodata, substanta a provocat o crestere a apetitului in cazul pecientilor cu SIDA care pierdusera foarte mult in greutate, insa cercetarile sunt abia la inceput in acest domeniu si nu se poate spune cu certitudine ca acest drog poate fi utilizat pe scara larga in domeniul medical.

Campania demarata azi vizeaza constientizarea populatiei cu privire la riscurile pe care le presupune consumul de canabis, vizati fiind in mod special tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. In acest sens vor fi organizate activitati de informare in institutiile de invatamant liceal si universitar, iar un spot al campaniei va fi postat pe site-urile institutiilor publice locale, partenere in cadrul campaniei.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*