Campanie gratuita pentru depistarea cancerului la san

21 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Actiunea se va desfasura in mediul rural, pe considerentul ca accesul pacientelor din aceste zone la medicul specialist, pentru consultatii periodice, este mai dificil.

 

mamografieCampania anuala derulata Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, in vederea depistarii cancerului la san, a ajuns la cea de-a saptea editie. Ca si in editiile anterioare, initiatorii sunt sprijiniti de medici rezidenti si studenti la Medicina, care se vor deplasa in mai multe localitati din tara pentru a acorda consultatii gratuite, in acest scop.

Actiunea face parte din proiectul „Impreuna pentru Sanatatea Rurala” si se adreseaza pacientelor din aceste zone, pe considerentul ca acestea au mai greu acces la cabinetele medicilor de specialitate, educatia lor sanitara este mai deficitara si nu constientizeaza importanta efectuarii unor controale medicale periodice pentru depistarea din timp a cancerului de san si a altor afectiuni.

Peste 6.000 de paciente au fost examinate gratuit, in cei sase ani de la debutul campaniei si pana in prezent, multe dintre ele fiind la primul consult de acest gen. Spre exemplu, in cadrul campaniei de anul trecut, 1.012 femei care au beneficiat de control medical, iar 11,5 la suta dintre ele au fost depistate cu posibile afectiuni ale sanului. Dintre acestea, 69 la suta au peste 40 de ani, in timp ce 31 la suta se situeaza sub aceasta limita de varsta. 8 la suta dintre femeile care au beneficiat de control au un istoric de cancer de san in familie, iar 76 la suta dintre ele nu facusera anterior niciun consult medical al sanilor.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC),  atrage atentia ca in Romania, cancerul de san este cel mai des intalnit neoplasm al femeilor, reprezentand 25,2 la suta din totalul cazurilor de cancer. Rata mortalitatii cauzata de aceasta boala este de 36 la suta, mai mare decat media europeana si cea mondiala.

Pentru a depista la timp aparitia primelor forme de cancer la san, femeilor li se recomanda ca, pana la implinirea varstei de 40 de ani, sa efectueze o data la trei ani vizite la medic pentru controlul sanilor, iar dupa varsta de 40 de ani, examinarile sunt recomandate o data pe an. Dupa varsta de 40 de ani se recomanda, anual, o mamografie si examinarea clinica a sanilor.

Campania din acest an a demarat pe 10 octombrie, in judetul Dolj, iar la finele acestei saptamani, pe 24 si 25 octombrie, caravana ajunge in comuna Izvoarele din judetul Giurgiu. Celelalte destinatii vor fi anuntate pe parcurs, organizatorii propunandu-si ca si de aceasta data numarul pacientelor care vor beneficia de examinare gratuita sa fie de cel putin 1.000.

 

operatie mitraclipIn parelel, Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania a demarat o alta campanie, adresata pacientelor care au suferit masectomii in urma cancerului la san. Campania, denumita „Poti fi femeie din nou!”, le incurajeaza pe femeile aflate in aceasta situatie sa apeleze la reconstructia mamara. Operatia este gratuita pentru pacientele care indeplinesc criteriile de eligibilitate si contribuie la refacerea echilibrului fizic si psihic al acestora.

Initiatorii spun ca, anual, in Romania, circa 8.000 de femei sufera masectomii partiale sau totale, iar subprogramul de reconstructie mamara sustinut de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate prevede operatii gratuite pentru pacientele care figureaza pe listele de asigurati.

In prezent, subprogramul de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare se desfasoara in 19 spitale de stat din Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Oradea, Targu Mures, Timisoara si Iasi.

 

silicon protezare mamaraIntr-un comunicat de presa remis pe aceasta tema, reprezentantii Asociatiei Chirurgilor Plastici spun ca primul pas in efectuarea unei astfel de operatii de reconstructie este evaluarea oncologica de etapa, care sa avizeze explicit indicatia de reconstructie mamara, imediata sau secundara. Aceasta evaluare este facuta de medicul oncolog curant si este absolut necesara pentru inceperea operatiei de reconstructie de catre chirurgul plastician.

Tratamentul reconstructiv nu poate fi aplicat pacientelor care sufera de afectiuni sistemice severe, care contraindica interventia sau anestezia generala.

Despre operatia in sine, specialistii spun ca implantul siliconic este una dintre metodele reconstructive cele mai facile, atat pentru chirurgii plasticieni, dar mai ales pentru paciente. Operatia pentru implantarea expanderului dureaza aproximativ o ora, iar recuperarea totala o saptamana, din care primele 1-3 zile sunt petrecute in spital. Dupa aproximativ doua saptamani incepe procesul de umflare a expanderului, procedura care dureaza aproximativ doua luni si presupune cinci-opt vizite la spital. Reconstructia mamelonului si areolei mamare, precum si simetrizarea sanilor nu sunt incluse in nomenclatorul de operatii decontate de CNAS, dar asociatia chirurgilor plastici va propune includerea acestor proceduri intre operatiile decontate. Intregul proces de reconstructie dureaza intre 12 si 18 luni.

 


Adaugati un comentariu


 

*