Campanie nationala pentru depistarea prezentei virusului hepatitei C

17 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Actiunea se va desfasura sub forma unei caravane care se va deplasa in marile orase din tara, organizatorii estimand ca vor fi testate circa 10.000 de persoane.

 

Saptamana aceasta a fost lansata o noua campanie pentru combaterea hepatitei C, initiatorii propunandu-si sa testeze in perioada urmatoare aproximativ 10.000 de persoane pentru depistarea cazurilor de infectie cu virusul care provoaca aceasta boala. Actiunea este organizata de Societatea de Boli Infectioase si HIV/SIDA si Asociatia SOS Drepturile Pacientilor, in parteneriat cu Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals, beneficiind si de sustinerea din partea Ministerului Sanatatii.

Satartul campaniei a fost dat luni, la aceeasi data fiind demarata si prima actiune de testare, care are loc pana astazi la ora 17.00, in Piata Unirii si in Piata Obor din Capitala. Caravana se va deplasa in zilele urmatoare la Constanta, Craiova, Timisoara, Brasov, Targu Mures, Iasi si Galati, unde vor avea loc actiuni similare, constand intr-un test de saliva pentru depistarea prezentei virusului hepatitei C. „Este o campanie cu teste rapide din saliva, practic, nu facem nicio intepatura, este nedureroasa. Aceste probe au la baza detectarea anticorpilor impotriva virusului hepatitic C. Lumea trebuie sa stie ca acest test, care este de screening, nu este un test care pune diagnosticul cu infectia cu virusul hepatic C, ci arata ca pacientul a trecut prin aceasta infectie, fara sa spuna daca pacientul s-a vindecat sau nu. Noi stim, din date de cercetari stiintifice, ca 20% dintre persoanele care au trecut prin infectia cu hepatita C se vindeca spontan, dar 80% din ele raman cu virusul replicativ in sange. Din momentul in care se gasesc anticorpii HCV pozitivi, persoana trebuie sa se duca catre boli infectioase sau gastroenterologie pentru a stabili daca este sau nu in faza viremica”, a explicat medicul Adrian Streinu Cercel, managerul institutului Matei Bals.

 

Prezent la conferinta prilejuita de lansarea campaniei, ministrul Florian Boodog a salutat demersul celor doua asociatii si a precizat ca aceasta actiune este premergatoare unei campanii mult mai ample de screening la nivel national, care va fi derulata de Ministerul Sanatatii, cu fonduri europene. „Pregatim campania mare de screening pe care Ministerul Sanatatii urmeaza sa o demareze pe fonduri europene. Practic, avem, cinci programe nationale de screening, care sunt prinse in programul de guvernare. Este vorba despre 191 de milioane de euro, finantare europeana, care acopera formarea pentru 14.000 de specialisti. Cele cinci programe de screenuing sunt pentru tuberculoza, cancer de col uterin, cancer de san, hepatite virale si screening prenatal. Initiativa profesorului Streinu Cercel este foarte valoroasa, curpinde o zona importanta din Romania si ne va furniza primele date, cred ca este un fel de scoala pentru ceea ce urmeaza sa facem in perioada urmatoare. Specialistii vor activa in aceasta campanie nationala, care este o premiera”, a declarat ministrul Sanatatii cu aceasta ocazie.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel a mai explicat ca virusul hepatitei C se transmite in special prin contact direct cu sangele unei persoane infectate. Cele mai frecvente cai de transmitere sunt injectarea cu droguri, cu utilizarea acelorasi ace sau seringi de catre mai multe persoane, utilizarea instrumentarului medical nesterilizat, transfuzii de sange sau produse din sange efectuate in conditii nesigure, tatuajele, piercingul, contactul sexual neprotejat. Virusul se poate transmite si in timpul sarcinii, de la mama infectata la fat, iar de retinut mai este faptul ca acesta nu se transmite prin mancare, apa sau prin contact uzual cu o persoana infectata. In momentul de fata, infectia cu hepatia C este una care poate sa fie vindecata cu scheme terapeutice orale, adica, pastile, iar beneficiul ajunge sa fie peste 90% de vindecare. Lumea trebuie sa stie, ca odata vindecati, nu inseamna ca nu se mai pot infecta. Virusul se transmite foarte placut, prin tatuaje, piercinguri, prin contact sexul neprotejat, prin utilizarea de droguri cu administrare intravenoasa. Am facut o evaluare pe un lot, care isi administra drogurile intravenos si peste 98% dintre ei erau infestati cu virusul hepatitic. In prezent, unul din 50 romani este infectat cu virusul hepatitic C, aceasta proportie fiind valabila si pentru infectia cu virusul hepatitic B.La nivel mondial, 71 de milioane de oameni au infectie cronica cu virusul hepatic C, iar aproximativ 400.000 de persoane mor anual din cauza bolilor de ficat asociate cu hepatita C”, a mai precizat managerul de la Matei Bals.

 


Adaugati un comentariu


 

*