Campanie nationala pentru prevenirea hipertensiunii arteriale

Timp de o saptamana, locuitorii mai multor orase din tara isi vor putea masura gratuit tensiunea arteriala si vor fi informati asupra riscurilor pe care le presupun valorile prea ridicate ale acestui test.

 

tensiuneZiua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii Arteriale este marcata astazi in intreaga lume. Evenimentul a fost initiat in urma cu mai multi ani, de Liga Internationala pentru Hipertensiune. Organizatia militeaza pentru informarea populatiei cu privire la riscurile si cauzele care duc la aparitia acestei probleme de santate, precum si pentru reducerea numarului de persoane afectate. Aceeasi organizatie a lansat, in 2013, sloganul „Cunoasteti-va valorile presiunii arteriale!”, sub egida caruia este marcata pe o perioada de 5 ani Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii Arteriale. Pentru ca o singura zi nu este suficienta pentru cresterea gradului de constientizare privind hipertensiunea arteriala si pentru ca se doreste ca actiunile organizate sa ajunga la cat mai multe persoane, campania de anul acesta se va derula pe parcursul unei saptamani, in perioada 17-24 mai.

La nivel national, in organizarea campaniei s-au implicat mai multe directii de sanatate publica din tara si institutii ale administratiei locale, principalele activitati organizate incepand chiar de astazi si constand in masurarea gratuita a tensiunii arteriale in puncte stradale si institutionale, precum si in informarea populatiei asupra cauzelor, riscurilor si modalitatilor de prevenire a hipertensiunii arteriale.

 

cardioLa ora actuala, aproximativ 40 la suta dintre romani sunt afectati de hipertensiune arteriala, insa numarul celor care au aceasta problema este mai mare, statisticile referindu-se doar la persoanele care au fost depistate cu hipertensiune. Avand in vedere ca aceasta afectiune aproape ca nu are simptome specifice, multi dintre pacienti nu stiu ca au aceasta problema despre care medicii avertizeaza ca poate aparea la orice varsta.

Circa 7 milioane de romani, dintre cei 16 milioane inregistrati ca adulti, au hipertensiune, dar numai jumatate dintre ei se trateaza. Mai mult de atat, doar un sfert din cei care se trateaza isi iau tratamentul complet. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca romanii inca nu constientizeaza pe deplin gradul ridicat de risc pe care il presupune hipertensiunea arteriala, medicii avertizand ca cele mai multe complicatii apar cu precadere in jurul varstei de 50 de ani, constand in accident vascular cerebral, infarct, insuficienta cardiaca sau insuficienta renala.

 

SONY DSCDe tendintele prevalentei hipertensiunii arteriale (HTA) in Romania sunt preocupati toti medicii romani, dar mai ales cardiologii, care se confrunta cu o avalansa de cazuri de afectiuni cardiace favorizate de HTA, la varste din ce in ce mai tinere. Societatea Romana de Hipertensiune prezinta astazi, in premiera, rezultatele preliminare ale Studiului Epidemiologic asupra Prevalentei Hipertensiunii Arteriale si a Riscului Cardiovascular in Romania – SEPHAR III, intr-o conferinta de presa organizata la Biblioteca Academiei Romane. Evenimentul va fi moderat de acad. Victor Voicu, presedinte al Sectiei de Stiinte Medicale a Academiei Romane, iar la conferinta vor mai participa: prof. univ. dr. Maria Dorobantu – Presedinte al Societatatii Romane de Hipertensiune, sefa Sectiei de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti; prof. univ. dr. Doina Dimulescu – manager al Spitalului Universitar de Urgenta Elias; acad. Constantin Ionescu-Targoviste – medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, dr. Adriana Mihalas – medic specialist Medicina de Familie in cadrul Centrului Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu si Medicina Preventiva al Academiei Romane; dr. Oana Tautu – medic specialist Medicina Interna, Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti.

 

Dr. Ioan Dragusin - DSP Buzau

Dr. Ioan Dragusin – DSP Buzau

Mai trebuie stiut ca bolile de natura cardiovasculara constituie principala cauza de mortalitate atat in Romania si in intreaga lume, iar hipertensiunea arteriala este principalul factor care duce la aparitia acestor boli. Cele mai la indemana modalitati de a evita aparitia hipertensiunii sunt o alimentatie ceva mai sanatoasa, mai saraca in grasimi, cel putin 30 de minute de miscare pe zi, fiind suficient chiar si simplul mers pe jos, renuntarea la fumat si evitarea consumului exagerat de alcool.

Din pacate, buzoienii nu isi vor putea masura gratuit tensiunea in cadrul acestei campanii, DSP Buzau nemaiavand la dispozitie fondurile necesare pentru a se implica, acestea fiind deja canalizate spre alte campanii pe care institutia le are in desfasurare.  In acest sens, medicul Ioan Dragusin, coordonatorul Departamentului de Evaluare si Promovare a Sanatatii din cadrul DSP Buzau a precizat ca „ne-am fi dorit sa ne implicam in aceasta campanie, insa din pacate, fondurile care ni se aloca pentru promovarea sanatatii sunt insuficiente, iar tot ce am primit pana acum am alocat deja pentru alte campanii pe care le derulam. Din 30 de campanii, fondurile primite ne-au permis sa ne implicam doar in 10”.

 


Adaugati un comentariu


 

*