Campanie pentru etichetarea corespunzatoare a conservelor de peste si de fructe de mare

6 iulie 2016 | 0 comentarii |

Initiatorii sustin ca doar asa poate fi asigurata siguranta consumatorilor si por fi evitate toxiinfectiile alimentare sau alte probleme de sanatate asociate.

 

conserve de pesteSunt recunoscute ca facand parte din categoria alimentelor foarte sanatoase si recomandate pentru un consum cat mai indelungat. Pestele si fructele de mare pot genera insa anumite probleme de sanatate, mai ales daca sunt conservate, provenite din import. Cheia pentru evitarea unor astfel de probleme sta in citirea eichetei produselor, de pe care consumatorii pot afla amanunte importante cum ar fi tara de origine, data de fabricatie si termenul de valabilitate, conservantii folositi si alte amanunte care ii pot ajuta sa ia o decizie inteleapta in privinta produselor pe care le gasesc pe rafturile magazinelor.

In cazul conservelor de peste si a celor de fructe de mare este insa posibil ca citirea etichetelor sa nu fie de prea mare ajutor, iar cumparatorii sa fie indusi in eroare, achizitionand un produs care le poate provoca ulterior probleme de santate. Aceasta, din cauza faptului ca etichetarea acestor produse este de multe ori necorepsunzatoare, iar in Romania nu exista inca un cadru legislativ care sa ii oblige pe producatori sa aplice in cazul acestor conserve o etichetare corespunzatoare.

Semnalul de alarma vine din partea reprezentantilor din Romania ai organizatiei internationale World Wildlife Fund (WWF), care au demarat o campanie in acest sens, avand ca obiectiv determinarea autoritatilor sa adopte un cadru legislativ pentru o etichetare corespunzatoare a conservelor de peste si fructe de mare.

 

pesteAcestia sustin ca problema este extrem de serioasa, avand in vedere ca autoritatile se declara depasite de situatie si recunosc ca nu apuca sa verifice nici macar 5% dintre alimentele importate. Mai mult, in conditiile in care, la nivel global, peste 90% din stocurile de peste sunt deja supraexploatate sau exploatate la capacitate maxima, modelul actual de etichetare impiedica oamenii sa faca alegeri in cunostinta de cauza.

WWF Romania citeaza un raport recent al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara care arata ca, in 2016, din numarul total de boli epidemice pornite de la o sursa de hrana, cele mai multe cazuri au fost cauzate de bacteria Salmonella, intalnita in produse din oua, carne si peste. Astfel, in absenta unei etichetari corespunzatoare, care sa furnizeze informatii despre originea si calitatea produselor, depistarea problemelor devine aproape imposibila.

 

Magor Csibi

Magor Csibi

Foarte important, spun reprezentantii organizatiei, este ca etichetele conservelor sa permita trasabilitatea stocurilor de peste din care provine produsul, astfel incat acesta sa poata fi urmarit din momentul in care acesta a fost pescuit, la momentul vanzarii, al ajungerii la procesator al prelucrarii si ambalarii in conserve si apoi, in final sa se ajunga la vanzatorul produsului finit.

In Romania, conform unui sondaj realizat in 2015, cele mai importante criterii pentru consumatori atunci cand aleg produse din peste si fructe de mare sunt pretul, prospetimea si sursa de provenienta. Putini stiu insa ca sunt zone in care stocurile de peste existente sunt supraexploatate, aici fiind impuse unele restrictii care de multe ori nu sunt respectate. Spre exemplu, in Oceanul Indian, populatia de ton ar putea sa dispara in mai putin de 5 ani. „Daca tendinta de crestere a consumului va continua, va trebui sa acceptam ca in cativa ani nu vom mai regasi pe rafturile magazinelor multe dintre produsele din peste cu care suntem obisnuiti in acest moment. Fara o etichetare corespunzatoare, tendinta nu poate fi inversata si alegerile responsabile sunt imposibil de realizat de catre consumator. Aici, cheia este in mana autoritatilor”, a declarat Magor Csibi, director WWF Romania.

 

certificat MSCAcesta spune ca un exemplu de etichetare corespunzatoare il reprezinta eticheta produselor certificate Marine Stewardship Council (MSC). Certificarea MSC reprezinta un standard de mediu recunoscut pe plan international, referitor la pescuitul durabil si administrat corespunzator. Aceasta eticheta garanteaza trasabilitatea, ceea ce inseamna ca produsele din peste si fructe de mare durabile pot fi urmarite inapoi, pana la pescaria certificata, adica pana la sursa. De asemenea, asigura mentinerea unor cantitati suficiente de peste, un mediu marin prosper si un management eficient, care nu implica exploatarea excesiva a speciilor si respecta standardele sociale pentru oamenii implicati.

Conform studiului realizat de WWF privind performanta de mediu a principalilor retaileri alimentari din Romania, majoritatea au la raft produse din peste si fructe de mare certificate MSC. Daca in 2012, doar 3 retaileri aveau pe raft produse din peste MSC, in 2015, 10 din 11 retaileri analizati aveau produse de peste certificat MSC. In plus, in ceea ce priveste existenta produselor de peste certificat marca proprie, 5 din cei 11 retaileri ofera in Romania produse marca proprie din peste certificat MSC„Etichetele actuale trebuie imbunatatite rapid. Noi lucram la un ghid pentru consumatorii romani, care sa ajute oamenii sa faca alegeri bune pentru sanatatea lor, dar si responsabile fata de mediu. Insa pentru a putea folosi acest ghid, avem nevoie de mai multe informatii pe etichete: tara de origine a stocului de peste, metoda de pescuit si denumirea stiintifica a speciei”, a mai precizat directorul WWF Romania.

 


Categorii: Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*