Campanie pentru prevenirea consumului de alcool in randul adolescentilor

Actiunea a fost initiata de UNICEF, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii Ministerul Tineretului si Sportului, Institutul National de Sanatate Publica si Consiliul National al Elevilor, in scopul constientizarii efectelor nocive ale alcoolului consumat de la aceasta varsta.

 

alcool adolescentiA fost lansata o noua campanie de prevenire a adolescentilor din Romania, in scopul constientizarii asupra efectelor nocive pe care le poate avea consumul de alcool de la varste fragede si convingerea tinerilor sa se tina departe de aest viciu. Initiava apartine UNICEF, organizatia umanitara internationala atragandu-si imediat sprijinul si colaborarea din partea mai multor institutii si organizatii din RomaniaMinisterul Sanatatii si Institutul de Sanatate Publica se numara printre partenerii principali in aceasta campanie, viciul alcoolului implicand, mai devreme sau mai tarziu, serioase probleme de sanatate si costuri pentru tratarea afectiunilor dobandite din aceasta cauza, riscurile fiind cu atat mai mari cu cat persoana se apuca de baut de la o varsta mai frageda. Ministerul Tineretului si Sportului si Consiliul National al Elevilor sunt, de asemenea, parteneri implicati in acest proiect.

 

Sandie Blanchet

Sandie Blanchet

Cu ocazia lansarii campaniei, care se va desfasura pe doua componente distincte, Raluca Zaharia, reprezentantul UNICEF care manageriaza proiectul, a precizat ca datele organizatiei internationale arata ca adolescentii incep sa bea in jurul varstei de 13-14 ani, iar cauzele care ii determina sa apeleze la acest viciu sunt diverse. „In cazurile acestea, influenta tatalui este mai importanta decat influenta mamei. De asemenea, o alta influenta o poate avea grupul de prieteni. La varsta de 14 ani se trece de la o etapa a vietii la alta, ei incearca sa testeze cat mai multe limite din jurul lor”, a declarat aceasta.

La randul sau, reprezentantul UNICEF in Romania, Sandie Blanchet, atrage atentia ca, desi adolescenta este inca o etapa a copilariei, cercetarile arata ca adolescentii pot fi influentati si de multitudinea de schimbari specifice varstei, prin care trec. „Conteaza foarte mult sa intelegem ce ii determina pe adolecenti sa se comporte intr-un anume fel, sa ia decizii bune sau rele si sa ii ajutam sa faca alagerea corecta. Exista in ziua de astazi evidente nenumarate potrivit carora multe dintre comportamentele nocive care ulterior ajung sa coste scump societatea sunt formate in perioada adolescentei”, a precizat reprezentanta UNICEF.

 

Patriciu Achimas-Cadariu

Patriciu Achimas-Cadariu

La festivitatea de lansare a campaniei a fost prezent si ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, care a abordat problema consumului de alcool atat prin prisma medicului cat si a pozitiei oficiale pe care o ocupa in acest moment. „O astfel de initiativa este deosebit de utila, dar in acelati timp provocatoare, deoarece ne propune sa ne aplecam asupra fenomenului riscului alcoolismului nu numai din perspectiva tratamentului patologiilor asociate consumului de alcool, ci si din perspectiva prevenirii acestui fenomen. De asemenea, consider ca aceasta campanie de prevenire se orienteaza asupra unei categorii sociale extrem de vulnerabile la o serie de riscuri sociale, respectiv adolescentii. In acest sens, sustin cu fermitate ideea de a veni in intampinarea unor asemenea riscuri, care pot avea consecinte dramatice atat asupra vietii tinerilor nostri, dar si a familiilor lor. Ministerul Sanatatii sustine importanta masurilor de prevenire pe linia consumului de alcool in randul copiilor, adolescentilor si tinerilor si va face toate demersurile necesare pentru promovarea mesajelor de campanie prin intermediul sistemului sanitar”, a declarat Cadariu.

 

alcoolul distruge vietiCampania are doua componente, una nationala care include spoturi la radio, la tv si postere, si o componenta de interventie locala, care se va demara abia din luna mai si care presupune comunicarea interpersonala. „Un model de interventie al UNICEF se bazeaza pe existenta unor centre de resurse pentru adolescenti in Iasi, Cluj-Napoca si municipiul Bacau. Acolo vom forma profesionistii din centre pe un pachet de activitati de comunicare cu elevii, care sa-i ajute, sa-i puna in niste situatii care sa-i invete cum sa raspunda constructiv la anumite probleme din viata lor si la anumite presiuni, sa dezvolte abilitati cognitive care sa-i ajute sa se pozitioneze fata de grup ca sa raspunda la presiunea grupului”, au mai explicat reprezentantii UNICEF.

 


Adaugati un comentariu


 

*