CAMPANIE SB: Atac la sanatate – patrimoniul legumicol al Buzaului si ancora lui in istorie (VII)

25 iunie 2013 | 0 comentarii |

„Un oras care a crescut rosia, ceapa de apa si varza isi poate pierde cartea de identitate daca nu-si protejeaza potentialul de a oferi legume sanatoase”, este de parere Viorel Francu, referent la Biblioteca Judeteana Buzau, autorul cartii „Bulgarii din Buzau”.

Viorel Francu

Viorel Francu

„Atac la sanatatea buzoienilor” sau cum poate fi stearsa din istorie „Experimentala”, asa cum stiu buzoienii ca se numeste Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicola (SCDL) din Buzau – atacul, spuneam, a fost demarat, iar noi suntem atenti la ceea ce se intampla si incercam, prin mijloacele de care dispunem, sa salvam ceea ce se mai poate salva.

Intre timp au aparut si reactii ale persoanelor publice care stiu ca varza de Buzau este un brand al zonei, manunchi de sanatate curata si creatie a SCDL. Sanatatea celor peste 400.000 de buzoieni este pusa in pericol daca dispare traditia pe care ne-au predat-o legumicultorii bulgari ajunsi in zona raului Buzau, pusi pe fuga de navalitorii turci, la sfarsit de secol al XVIII-lea sustin cercetatorii. Localnicii au devenit, in timp, extrem de priceputi si si-au depasit „maestrii”, producand ei insisi soiuri valoroase, adaptate la specificul romanesc si la conditiile climatice de la noi.

Patrimoniul simplului taran bulgar, mai apoi al fiului rezultat din casatoria mixta si acum rezultatul cercetatorilor de la SCDL risca sa fie spulberat de cateva semnaturi pe acte imobiliare greu de inteles. Procese verbale nedatate si neinregistrate ale autoritatilor si proprietari care nu au nici un fel de legatura cu terenul din lungul albiei raului Buzau, forteaza extinderea  constructiilor in zona. Toate se adauga unui atac demarat in 2000, sustine  colectivul de cecetatori ai SCDL.

Viorel Francu, referent la Biblioteca Judeteana „Vasile Voiculescu” din Buzau si autor al cartii „Bulgarii din Buzau”, spune ca  bulgarii care ne-au predat o sanatoasa lectie a legumiculturii, pe care suntem datori s-o pastram si s-o transitem mai departe, generatiilor care vor veni.

Intr-un interviu document acordat www.sanatateabuzoiana.ro , Viorel Francu vorbeste despre istorie si viitor.

Reporter SB: Ce spune istoria, domnule Francu?

Viorel Francu.: Trebuie sa tinem cont de transformarile care au avut loc dupa 1990 dar si de cele de mai inainte. Sa nu uitam ca Buzaul avea gradini foarte mari si aici se cultivau legume cautate in toata tara. Au aparut apoi blocuri si intreprinderi, iar toate acestea au facut ca pamantul cultivat cu legume sa se restranga la suprafete din ce in ce mai mici.

A ramas doar Statiunea Experimentala, care are o traditie deosebita si care a reusit sa creeze soiuri ce au facut inconjurul tarii si al lumii cu asa numita ceapa de Buzau si rosiile de Buzau! Acum exista o concurenta acerba pe piata  desfacerii legumelor.

„Sarbii”, cum li se spune bulgarilor nostri, se pare ca nu mai fac fata concurentei, pentru ca nu sunt ajutati, ca in alte state.

Marfurile fara gust si calitate din import au cucerit piata. Bulgarii nostri au incercat si chiar si-au insusit unele lucruri care se fac pe scara larga si industrial in alta parte, ca sa supravietuiasca.

 

R. SB: Eventuala disparitie a SCDL va duce la disparitia bazinului legumicol?

V.F.: Ar fi o greseala enorma. Odata cu ea, cu statiunea, va disparea si specificul romanesc al produselor cu care noi ne-am laudat si ne-am mandrit intotdeauna cu ele, dar va avea de suferit si sanatatea celor obisnuiti sa consume legume sanatoase va fi afectata . Aici trebuie facute eforturi deosebite, prin subventii mari. La SCDL sunt niste oameni deosebiti. Daca imi permiteti, Constantin Vanatoru este el insusi un promotor si un inventator al SCDL.  El a inventat soiuri de legume care au stat in fruntea meselor celor cu pretentii, ca sa zic asa. E o politica destul de proasta in legatura cu aceste statiuni. Noi am mai avut statiuni deosebite. Unele au disparut, altele au luat acelasi drum. Nu li s-a acordat atentia deosebita pe care o meritau. Iar acest lucru nu va face decat ca si Buzaul sa devina doar un consumator. Un consumator al produselor care cu certitudine nu au gustul si calitatea celor autohtone. Un oras care a crescut rosia, ceapa de apa si varza isi poate pierde cartea de identitate prin disparitia SCDL. E un semnal negativ asupra atator sute de mii de oameni care prefera sa manance sanatos si nu legume cultivate pe substrat din vata minerala sau pe pat de apa in Turcia, Siria, Grecia, Italia sau oriunde in conditiile in care pamantul din judetul Buzau este printre cele mai roditoare din Romania.

 

R.SB: Ce spune istoria? Ce au adus bulgarii la noi la sfarsit de secol al XVIII-lea?

V.F.: In primul rand, istoria ne vorbeste despre venirea colonistilor bulgari care au emigrat in tara noastra si au adus in carutele lor seminte de castraveti si rosii pe care noi nu le cunosteam la momentul acela. Si au fost, o buna perioada de timp, singurii care produceau aceste legume. Ei ne-au invatat si pe noi sa le producem, dar nu asa cum o faceau ei acolo si apoi, aici, la noi. Din pacate numarul celor care au pastrat aceste „secrete” ale cultivarii unor legume de o calitate foarte buna si cu un gust sanatos este intr-o ingrijoratoare scadere. Nu mai avem „bulgari” ca in perioada interbelica, la sfarsitul secolului al XIX-lea sau al XX-lea si cum am vazut ca sunt inca la Giurgiu sau  Timisoara. Acolo si-au pastrat si portul si limba. Bulgarii nostri din Buzau au fost putin mai „oportunisti”, in sensul ca au avut loc casatorii mixte cu romanii  si din pacate romanii i-au absorbit aproape in totalitate. Asa ca se poate spune ca la noi la Buzau este o comunitate mixta: romano-bulgara.

 

Initiativa www.sanatateabuzoiana.ro de a demara o campanie media in scopul atentionarii publicului consumator de legume sanatoase marca SCDL si a autoritatilor cu putere legislativa, incepe sa-si atinga scopul: tavalugul imobiliar a stagnat, in ultimele doua saptamani. Colectivul SCDL spune insa ca „baietii interesati” cauta in continuare modalitati pentru definitivarea procesului funciar care le satisface interesele .


Adaugati un comentariu


 

*