„Cancerele nu se tratează de politicieni cu promisiuni și amânări!”

15 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Este mesajul transmis de reprezentanții paciențlor, care solicită urgentarea accesului la imunoterapie pentru bolnavii diagnosticați cu cancer pulmonar.

 

Mihai Tudose si Ionut Misa

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) trage un nou semnal de alarmă privind accesul la tratamente noi pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar metastatic, cerând autorităților să urgenteze finanțarea programului de tratament prin imunoterapie, singurul care le poate mări speranța de viață acestor pacienți.

Organizația a adresat, în acest sens, o scrisoare deschisă premierului Mihai Tudose și ministrului de Finante, Ionuț Mișa, prin care se arată că, deși tratamenutul cu imunoterapie este disponibil în România, pacienții nu pot avea încă acces la el, fiindu-le în continuare prescrisă chimioterapia, tratament care s-a dovedit inutil în cazul pacienților cu cancer pulmonar metastatic, spre deosebire de imunoterapie, a cărei eficiență a fost deja demonstrată. „Acești pacienți sunt tratați în prezent cu chimioterapie, care consumă resursele sistemului doar ca să le mai prelungească viața cu câteva zile, în timp ce toate ghidurile terapeutice moderne și toate recomandările Comisiei Naționale de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății recomandă imunoterapia ca tratament pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar metastatic” se arată în scrisoarea deschisă adresată celor doi demnitari.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia, presedintele FABC și semnatarul scrisorii, se declară nemulțumit că nici la rectificarea bugetară din septembrie nu au fost prevăzute fonduri pentru acest tratament, precizand că fiecare zi de întârziere îi afectează pe pacienții cu cancer pulmonar metastatic, iar numărul acestora va crește dacă și următoarea rectificare va fi negativă pentru tratamentele cost-volum și cost-volum-rezultat. „Nu aveți calitatea de a lăsa să moară mii de oameni! În lipsa unei finanțări corespunzătoare a tratamentului, 10.000 de femei și bărbați,  50% dintre ei cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, vor muri începând chiar de acum, când dumneavoastră parcurgeți aceste rânduri. Cancerele nu se tratează de politicieni cu promisiuni și amânări, se tratează de către medici specialiști cu medicamente recomandate și administrate la timp pacienților, imediat și necondiționat, fără niciun fel de discriminare”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Astăzi, Guvernul are pe ordinea de zi aprobarea unei noi rectificări bugetare, iar acești pacienți își exprimă speranța că nu vor fi din nou ocoliți.

 

Demersul FABC are loc în contextul în care luna noiembrie este dedicată la nivel mondial coștientizării cu privire la cancerul pulmonar, malignitate care ocupă primul loc în România, atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese provocate în rândul bărbaților, în condițiile în care boala este diagnosticată în stadii avansate.

Cezar Irimia mai arată în scrisoarea adresată premierului și ministrului de Finanțe că mortalitatea în România este ridicată din cauza diagnosticării tardive şi a lipsei de acces la terapii inovatoare, „consecinţe ale unui sistem de sănătate la fel de malign, incapabil să ţină pasul cu medicina modernă şi, la rândul lui, victima unor politici economice învechite, lipsite de  viziune pe termen lung”. Ca temen de comparație, președintele FABC oferă exemplul Suediei, unde doi din trei pacienți sunt în viață la un an după ce au fost diagnosticați cu cancer pulmonar, dar și al Bulgariei, unde 40 la sută dintre pacienți sunt în viață la un ana după diagnosticarea cu această boală. În acest timp, în România, mai puţin de o treime din cazuri sunt diagnosticate într-o etapă terapeutică utilă, media de supravieţuire fiind de 6-18 luni și doar aproximativ 20% din pacienţi trăiesc mai mult de un an.

Un medicament nou folosit în tratamentul prin imunoterepie pentru cancerul pulmonar este deja accesibil pentru pacienții din 15 state membre ale UE, iar în vară a fost aprobat de ANMDM pentru includerea condiționată în compensare, ca monoterapie în linia I și a II-a la pacienții cu diagnosticul cancer pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC), metastatic, PD-L1 pozitiv, fără mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive, pasul urmator fiind negocierea contractului cost-volum între Agentia Medicamentului și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

 

O altă scrisoare deschisă sosită pe adresa autorităților este semnată de 42 de organizații naționale și internaționale de pacienți cu activitate în sănatatea publică, ce solicită adoptarea măsurilor necesare pentru a preîntampina o criză a medicamentelor esențiale bolnavilor cu tuberculoză.

„Situaţia pacienților cu tuberculoză se agravează și contribuie la creșterea numărului de pacienți infectați cu tuberculoză rezistentă la tratament,fenomen constatat chiar în Strategia Națională de Control al Tuberculozei în România. Un studiu al Observatorului Român de Sănătate analizează în detaliu situația medicamentelor pentru TBC în România și arată că din cele 28 medicamente considerate esențiale de Organizația Mondială a Sănătății, în România 6 nu sunt incluse pe lista medicamentelor rambursate pentru bolnavii cu TBC, 11 nu au atribuit un preț de decontare și 15 nu au fost achiziționate de Ministerul Sănătății din fondurile destinate special pacienților cu TBC”, se arată în scrisoarea adresată guvernului.

În prezent, majoritatea medicamentelor esențiale pentru bolnavii cu tuberculoză sunt asigurate în România prin donații provenite de la câteva organizații internaționale, care suplinesc inclusiv din punct de vedere logistic procurarea acestor tratamenteiar reprezentanți ai acestor organizații internaționale se numără printre semnatarii scrisorii deschise.

 


Adaugati un comentariu


 

*