Cancerul de piele ucide! Ia-ti masuri pentru „Un viitor fara pata!”

5 iunie 2013 | 0 comentarii |

Anul trecut au fost depistate in Romania 1.121 de cazuri de melanom malign. Aproape o treime din cei diagnosticati mor anual. Astfel, in 2012 s-au inregistrat 364 de decese – 189 la barbati si 175 la femei.

 

melanom 1A venit vara, iar expunerea la soare care de obicei este recomandata pentru fixarea calciului in oase, poate fi periculoasa daca timpul de expunere si orele la care se face plaja nu sunt judicios valorificate.

In acest context, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Societatea Romana de Cancer si Societatile Studentilor Medicinisti deruleaza o Campanie de informare si educare cu privire la riscurile melanomului malign, sub sloganul „Un viitor fara pata!”.

Prin campania «Un viitor fara pata!» vrem sa ne adresam in special tinerilor, persoanele cele mai afectate de melanom. In perioada mai-iunie vom organiza actiuni speciale, prin care vom incerca sa-i invatam pe tineri sa recunoasca semnele melanomului si sa mearga la medic”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, cu prilejul lansarii campaniei.

Incidenta melanomului avansat a crescut de peste doua ori in ultimii 30 de ani in Europa. Particularitatea melanomului este ca metastateaza foarte repede, inainte de depistare, de aceea este extrem de importanta prezentarea la medicul de specialitate, la cea mai mica modificare care apare pe piele”, a subliniat la randul sau, prof. dr. Rodica Cosgarea, presedintele Societatii Romane de Dermato-Oncologie, subliniind ca din pacate, in multe cazuri se ajunge la medic atunci cand este prea tarziu.

 

alunite 3 sIncidenta melanomului malign este in Europa de 11,1/100.000 de persoane. Romania se afla printre tarile cu incidenta scazuta, cu o rata de 4,5 la suta de mii de persoane. Cea mai mare incidenta se inregistreaza la barbati – 4,7 la suta de mii, in timp ce la femei este de 4,4 la suta de mii.

Medicii atrag atentia ca aproape o treime dintre cei diagnosticati, mor, anual, desi daca s-ar prezenta la timp la medic, riscul ar fi aproape inexistent, rata de vindecare fiind de 98%. Din pacate insa, in 2012, in Romania au fost depistate 1.121 de cazuri de melanom malign si s-au inregistrat si 364 de decese – 189 la barbati si 175 la femei.

Intre factorii de risc externi se numara expunerea la soare si ultraviolete artificiale, la solar, dar si arsurile solare mai vechi. Daca au fost peste cinci arsuri, riscul se dubleaza. Un alt factor de risc este tipul de piele (pielea deschisa este mai predispusa la o astfel de afectiune), dar si numarul mare de nevi sau alunite, de peste 50 (pana anul trecut riscul era considerat la 100 de alunite).

Cele mai expuse zone la soare sunt fata, dosul mainii, antebratele, picioarele, zone care prezinta un risc ridicat de a face melanom.

 

Cancerul cutanat 2Ministerul Sanatatii saluta Campania – „Un viitor fara pata!”, anunta Biroul de presa al institutiei, printr-un comunicat de presa.

 „Sunt bucuros ca principalul obiectiv din programul nostru de guvernare, preventia, se vede in fapte, in colaborarea pe care o avem cu asociatiile de pacienti si cu cele profesionale, ale specialistilor. Sper ca mesajul campaniei sa ajunga la cat mai multi cetateni, care sa inteleaga ca aceasta patologie se poate trata cu succes daca este depistata la timp”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. 

La randul sau, prof.dr. George-Sorin Tiplica, presedintele Asociatiei Dermato-venerologilor din Centrul si Estul Europei si seful Clinicii Dermatologie 2 Colentina, a subliniat importanta colaborarii dintre dermatologi, asociatiile pacientilor si autoritati pentru realizarea preventiei. 

Este o campanie de avertisment, care arata ce inseamna preventia si cum trebuie ea realizata, nu este o campanie de testare gratuita. Cancerul de piele este cea mai agresiva forma de cancer cu cea mai mare incidenta la tineri, dar si cea mai usor de depistat si cu sanse mari de vindecare. Melanomul poate fi vindecat in 98% din cazuri daca se ajunge la dermatolog in timp util.Din fericire, din ce in ce mai multi cetateni inteleg sa utilizeze corect cremele protectoare, nu numai la plaja, ci si in mod curent, la expunerea in spatii deschise”, a spus prof dr. Tiplica. 

 

melanom riscSi totusi, alesii neamului au beneficiat de o testare dermatologica gratuita, la initiativa Comisiei de Sanatate a Senatului.

Marti, in singura zi a saptamanii in care prezenta la Parlament este cat de cat acceptabila, alesii neamului au aflat, fara plata, daca au sau daca risca sa aiba cancer de piele. In acest scop, in Parlamentul Romaniei s-a desfasurat o „campanie de testare dermatologica gratuita a alunitelor”, iar ziaristii au fost invitati sa afle mai multe informatii „despre actiune si despre testarea parlamentarilor”, la standul special amenajat, sub sloganul Campaniei „Un viitor fara pata”.

De ce era nevoie ca parlamentarii sa fie testati gratuit, cunoscute fiind beneficiile financiare de care se bucura, este greu de inteles. Daca tot vorbim despre „Un viitor fara pata”, probabil ca mai utila ar fi fost o campanie in care senatorii si deputatii sa fie informati despre prevederile Codului penal si despre integritate. Tot gratis…

Acum doua luni, parlamentarii au primit lectii gratuite de spalat pe dinti, dar si in acest caz, mai necesare par sa fie niste lectii de „spalat limbajul”, ca sa nu mai fim agresati zilnic, atat dinspre Opozitie inspre Putere, cat si invers, de atata „murdarie”….

 

trataent 4Societatea Romana de Dermatologie (SRD) va demara in aceasta vara, o ampla campanie de informare in ceea ce priveste depistarea melanomului si prevenirea cancerului cutanat, a anuntat secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu, intr-o conferinta de presa.

El a prezentat datele Campaniei „Patologia cutanata a Deltei Dunarii”,  desfasurata in perioada 30 mai-2 iunie, fiind consultati gratuit peste 150 de locuitori ai comunelor Mahmudia si Murighiol. „Din nefericire, au fost depistate mai multe cancere de piele”, a aratat dr. Nicolescu.

Potrivit acestuia, SRD va relua cat mai des astfel de actiuni, pentru ca „acesti oameni au o reala nevoie de consultatii dermatologice periodice, fiind expusi zilnic unor radiatii solare extrem de puternice”.

Dr. Nicolescu a anuntat ca in acest an SRD va incepe alcatuirea registrului electronic pe module pentru pacienti cu leziuni precanceroase si chiar maligne, cu avizul Ministerului Sanatatii, al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cat si al pacientului.

Avand in vedere aceasta patologie grava, cu prilejul celei de-a VIII a editii a EuroMelanoma Day s-a demarat si aceasta noua campanie care se desfasoara in parteneriat cu Academia Europeana de Dermatologie si Venerologie (EADV), a punctat secretarul general al SRD.

 

protectia solara 4SRD si-a propus sa aduca medicii dermatologi tot mai aproape de pacienti, in lupta contra cancerului de piele. In cadrul Campaniei „Pune stop cancerului de piele! Informeaza-te!”, medicii urmeaza sa ofere informatii si sa acorde consultatii gratuite populatiei aflate pe litoralul Marii Negre in statiunile Mamaia, Eforie Nord si Neptun, in perioadele 28-30 iunie, 12-14 iulie si 9-11 august in intervalul orar 8,00-17,30.

Pe de o parte, aavem in vedere sensibilizarea opiniei publice fata de pericolul expunerii la radiatiile solare si tocmai de aceea am ales sa derulam campania pe litoral, iar, pe de alta parte, si cred ca este scopul cel mai important, incurajarea prezentarii la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele”, a declarat prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele SRD.

Dr. Alin Nicolescu a precizat ca actiunile SRD se vor indrepta si spre locuitorii zonelor montane, dand exemplu keratoza actinica, un stadiu precoce al unei alte forme de cancer cutanat, ce apare pe pielea expusa timp indelungat la soare. Prezenta keratozei actinice creste cu inaintarea in varsta.

Medicul a subliniat ca la inceputul expunerii la soare trebuie sa se utilizeze creme cu factor de protectie mare, 50+, iar dupa doua-trei zile se pot folosi si creme cu factor de protectie mai mic+25.

 

bronzul la solar 5Melanomul este o forma de cancer de piele cu o evolutie foarte agresiva si se poate dezvolta de la o alunita sau pe pielea fara leziuni.

Este neuniform, are diverse culori si marimi si, de la o luna la alta, se modifica. De obicei apare la barbati pe spate si la femei pe gambe, a explicat prof. dr. Sorin Tiplica, de la Clinica de Dermatologie a Spitalului Colentina, atragand atentia asupra necesitatii prezentarii la medic atunci cand se constata modificari ale alunitelor – devin asimetrice, sunt franjurate, au culoare mozaic si evolueaza – si a recomandat ca fiecare persoana sa-si examineze alunitele, indiferent in ce parte a corpului se afla acestea.

Potrivit medicului, daca pana acum se considera ca numarul mare de alunite de la care ar trebui acordata o atentie mai mare era de 100, numarul a scazut la 50. Cine are 50 de alunite e bine sa le supravegheze, constituie un factor de risc, iar daca una este mai mare, se impune un control de specialitate, a subliniat prof. dr. Tiplica.

Printre cauzele aparitiei alunitelor se afla terenul genetic, expunerea la soare, la solar si tipul de piele.

Specialistul a atras atentia ca la soare este suficient sa se stea 20 de minute si a pledat, in cazul unor expuneri de lunga durata, pentru utilizarea de creme fotoprotectoare cu indice mare.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*