Canicula favorizeaza bolile diareice si toxiinfectiile alimentare

29 iulie 2015 | 0 comentarii |

Vremea caniculara ne pune sanatatea la grea incercare, iar medicii infectionisti atrag atentia asupra riscurilor pe care temperaturile ridicate le accentueza in cazul unor afectiuni.

 

 canicula_caldura_2Specialistii spun ca temperaturile ridicate deregleaza intregul echilibru al organismului, iar cei mai expusi sunt copiii si varstnicii. Canicula favorizeaza acutizarea maladiilor cronice, declansarea starii de stres, a asteniei fizice si nervoase, migrenelor, moleselii, insomniilor, surmenajului fizic si intelectual, lesinului, deshidratarii, oboselii generale, arsurilor, eruptiilor. Tot caldura excesiva creste incidenta infectiilor intestinale, a unor boli ale sistemului cardiovascular, ale sistemului nervos central, inclusiv dereglari mintale sau boli ale pielii, astfel ca in aceasta perioada, atat medicii de familie cat si medicii pediatri si specialistii in boli infectioase sunt suprasolicitati.

 Potrivit medicilor, atunci cand soarele arde, iar temperaturile depasesc 35 de grade Celsius, apar adesea arsuri locale ale pielii urmate de febra, ameteli, frisoane, dureri de cap, batai frecvente de inima, greata, voma, iar in cazuri grave se poate ajunge la pierderea cunostintei. Aparitia arsurilor solare duce insa si la scaderea nivelului de protectie a organismului la diferiti agenti patogeni, sporind riscul infectarii cu virusi, bacterii, etc.

 

copii-arsi-copii-oparitiCei mai sensibili sunt copiii cu varste de pana la 15 ani, varstnicii si persoanele care sufera de boli cardiovasculare, in special cei cu hipertensiune. Temperaturile ridicate produc o crestere excesiva a transpiratiei, care are rol de regulator termic si impiedica astfel supraincalzirea corpului, dar odata cu aceasta, organismul pierde si cantitati importante de saruri minerale si vitamine, astfel ca devine vulnerabil la degradarea fiziologica. Asa se explica acutizarea unor afectiuni cronice, in special abdominale si cardiovasculare. De asemenea, canicula poate genera crampe  la nivelul abfomenului si al membrelor, soc hipertermic, stari de epuizare, mai ales in caz de transpiratie abundenta. Epuizarea provocata de canicula apare dupa cateva zile si se manifesta prin somnolenta, senzatie de slabiciune si oboseala, somn agitat sau insomnie.

Nu in ultimul rand, spun medicii infectionisti, lipsa unei igiene personale stricte si consumul unor alimente (chiar legume si fructe) nespalate suficient, nepregatite termic (dupa caz) corespunzator sau neprotejate corespunzator de temperatuurile ridicate, ori consumate prea reci, direct din frigider, pot duce la aparitia unor boli infectioase, in special la boli diareice acute.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

Medicii buzoieni spun ca infectiile intestinale reprezinta una dintre marile probleme de sanatate din intreaga lume, mai ales in sezonul cald, fiind determinate de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent carei clase apartin si ce denumire poarta, germenii infectiosi cauzeaza o diaree acuta infectioasa care se manifesta vizibil prin scaune apoase frecvente, deshidratare in grade variate, febra si varsaturi. De aceea atrag atentia asupra riscurilor la care ne expunem in zilele caniculare, care pot favoriza aparitia infectiilor intestinale, atat in randul copiilor cat si al adultilor.

Este bine de stiut ca Bolile Diareice Acute (BDA) sunt favorizate de canicula, dar pot avea etiologie multipla. Sursele toxiinfectiilor alimentare sau ale infectiilor intestinale pot fi generate de alimente pastrate la temperatura camerei un timp indelungat (12-24 ore), de apa dintr-un izvor necunoscut, de ouale crude sau semicrude, de fructele de mare (stridii, midii), de ciuperci, de diverse tipuri de peste, carnea necorespunzator preparata, mezeluri, lapte nepasteurizat, sucuri, dulciuri, fructe si legume proaspete nespalate suficient. In anumite cazuri apar in urma cresterii agresive a microbilor care, pana la un moment dat, traiau in liniste in intestin sau din cauza unor germeni rezistenti la medicamente. Probabilitatea infectiilor intestinale este deosebit de ridicata in lipsa unor conditii sanitare adecvate pentru pregatirea si depozitarea produselor alimentare, in cazul contactului cu animalele, al unor calatorii in strainatate, al picnicului, al unei excursii indelungate si in cazul meselor festive pentru care mancarea s-a pregatit in prealabil si in cantitatii mari”, explica dr. Carmen Scantei, epidemiologul-sef al Directiei de Sanatate Publica Buzau.

 

toxiinfectie voluntari belgieniIn judetul Buzau, potrivit aceleiasi surse, nu s-a inregistrat o morbiditate mai mare decat normalul pentru aceasta perioada, chiar daca in ultima luna au fost diagnosticate 612 de persoane cu BDA  (copii si adulti), dintre care 190 au avut nevoie de internare si tratament sub supravegherea mediculilor specialisti.

Avand in vedere ca preventia este mijlocul cel mai eficient de protectie impotriva unor astfel de afectiuni, specialistii DSP Buzau fac o serie de recomandari care pot impiedica aparitia acestor boli:

• Beti apa numai din surse autorizate. In cazuri extreme, fierbeti apa;
• Atentie la calitatea apei din fantani! Asigurati-va ca apa este buna de baut;
•Nu mergeti la scaldat in locuri neamenajate, lacuri, balti, canale;
• Spalati-va pe maini cu apa si sapun cand ajungeti acasa, spalati-va pe maini dupa folosirea toaletei, spalati-va pe maini dupa ce ati luat contact cu diferite animale, spalativa pe maini ori de cate ori este nevoie! Microbii vehiculati de mainile nespalate sunt sursa de imbolnaviri grave;
• Spalati bine fructele (inclusiv pepenii verzi si galbeni) si legumele, sub jet puternic de apa;

• Depozitati gunoiul in spatii special amenajate in acest sens;
• Asigurati-va de siguranta locurilor de joaca ale copiilor dvs.;
• Parintii trebuie sa-si supravegheze copiii si sa-i deprinda cu regulile elementare de igiena personala si colectiva (spalatul pe maini, spalatul fructelor si legumelor, apa doar din surse sigure s.a.) pentru a limita infectia;
• Dotati-va locuintele cu plase pentru tantari, spray-uri si feriti-va de locurile unde exista tantari! Purtati imbracaminte adecvata (care sa acopere mainile si picioarele. Imbracamintea trebuie sa fie din tesaturi care absorb transpiratia si sa aiba culori deschise);
• Refuzati produsele alimentare ale caror aspect va nemultumeste (verificati-le termenul de garantie si daca au fost mentinute la temperaturi scazute);
• Evitati consumul de alimente care se altereaza repede (frisca, creme, maioneze), de conserve (mai ales in sezonul cald), de bauturi neimbuteliate;
• In cazul in care aveti: dureri de cap, febra, varsaturi, diaree, prezentati-va, de urgenta, la medic (medicul de familie sau Serviciul de Urgenta). Evitati automedicatia!


Adaugati un comentariu


 

*