„Capcanele” temperaturilor de primavara din miezul iernii

28 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Directorul Institutului Matei Bals, medicul Adrian Streinu Cercel, avertizeaza ca nu trebuie sa se renunte la hainele de iarna, pentru ca organismul nu se poate adapta rapid la schimbari.

 

Primele raze de soare in Parcul Romanescu din CraiovaTemperaturile neobisnuit de mari pentru aceasta perioada si vremea primavaratica de care am avut parte de Craciun i-au determinat pe multi sa lase in cui hainele groase de iarna si sa iasa la plimbare sau la traditionalul gratar imbracati ceva mai sumar. Medicii specialisti atrag insa atentia ca acest lucru nu este indicat si recomanda purtarea hainelor de iarna, chiar daca afara este ceva mai cald ca de obicei. Aceasta recomandare se datoreaza faptului ca temperaturile ridicate din perioada sezonului rece sunt inselatoare, putand aparea rapid variatii de cateva grade care duc la racirea brusca a vremii, pentru ca apoi sa sa incalzeasca din nou, si apoi iar sa scada. Aceste variatii sunt foarte periculoase pentru sanatatea organismului, mai ales in situatia in care nu este protejat cu imbracaminte adecvata, specialistii spunand ca bolile de sezon contractate in aceste conditii pot capata forme mai grave decat in mod obisnuit.

Un astfel de avertisment vine din partea medicului Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, care a considerat necesar sa faca astfel de precizari in contextul in care, pana marti sau chiar miercuri in unele zone se mai anunta vreme calda, urmata de o perioada rece, iar dupa Revelion, temperaturile urmand sa creasca din nou.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Acesta s-a aratat ingrijorat de faptul ca foarte multi au cazut in aceasta capcana in perioada Caraciunului, renuntand la hainele groase si petrecand mai multe ore in aer liber, echipati mai primavaratic. „Chiar daca afara sunt 16 grade, nu dati jos haina de iarna, pentru ca temperaturile sunt inselatoare, iar organismul se adapteaza mai greu la schimbarile climatice bruste. Seara este rece, temperatura nu este uniforma, de aici si frecventele boli care apar in acest sezon si care ar putea fi evitate. Nu mai punem manusile, dar plamanii trebuie protejaţi de raceala. Cei care au suferinte cronice trebuie sa fie si mai prudenti in acest sezon. Nu va lasaţi pacaliti de soarele cu dinti, nu spuneti ca daca este cald, sunt 18 grade, pot merge in pulover. Pamantul este mai rece, iar aceasta raceala poate afecta grav sanatatea unui organism si asa slabit de bolile cronice sau de lipsa unei alimentatii mai bogate in vitamine. Anul trecut vorbeam, la un moment dat, de lipsa soarelui pentru o perioada mai mare. Acum vorbim de prezenta lui indelungata si lipsa gerului sau a zapezii. Organismul trebuie respectat si pretuit, asadar, iarna, chiar daca este cald, nu va imbracati de primavara”,  sunt sfaturile de sezon adresate de managerul de la Matei Bals.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*