Capitala oncologiei europene s-a mutat zilele acestea la Cluj-Napoca

Aici, peste 350 de specialisti din tara si strainatate participa la Zilele Institutului Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuta, institut ce aniverseaza cu aceasta ocazie 85 de ani.

 

institutul oncologic cluj

Institutul Oncologic Cluj

O institutie de prestigiu din domeniul oncologiei romanesti este zilele acestea in sarbatoare. Aniversarea a 85 de ani de existenta a Institutului Oncologic Cluj Napoca este marcata printr-o serie de manifestari reunite sub genericul Zilele Institutului Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuta. In cadrul evenimentului are loc o suita de manifestari ce reunesc, in perioada 11-14 iunie, peste 350 de specialisti oncologi din tara si din strainatate. Practic, cele mai importante personalitati medicale din domeniul oncologiei se afla zilele acestea la Cluj, printre acestea numarandu-se 50 de experti europeni, reprezentanti ai celor mai importante institute de cancer din Europa, precum si presedintele Organizatiei Institutelor Europene de Cancer, Wim H. van Harten.

In cadrul evenimentului gazduit de institutul clujean sunt organizate dezbateri stiintifice privind cele mai noi informatii din domeniul oncologiei, manifestarea constituind un util schimb de experienta intre cei 350 de specialisti participanti.

 

accelerator-particule-oncologieUna dintre ideile principale desprinse din dezbaterile desfasurate pana astazi este aceea ca o treime dintre cancere ar putea fi evitate printr-o profilaxie primara, iar boala ar putea sa sa fie vindecata in totalitate daca ar fi  depistata in stadiile incipiente. Despre acesta subiect a vorbit medicul Horatiu Achimas-Cadariu, managerul Institutului Oncologic Cluj-Napoca. „Dincolo de profilaxia primara, prin care ar putea fi evitate o treime dintre cancere, este esential sa ne concentram pe depistarea precoce, activa a afectiunilor premaligne si a bolii in stadii incipiente in care eficienta tratamentelor este foarte buna. In aceste situatii putem vindeca majoritatea cazurilor, iar morbiditatea consecutiva tratamentelor si costurile sunt reduse substantial. Una dintre provocarile actuale in managementul afectiunilor oncologice este imbinarea diagnosticului, tratamentului si a ingrijirii pacientilor cu cercetarea”, a declarat acesta in cadrul unei dezbateri.

 

joggingTotodata, un alt subiect discutat l-a constituit si prevenirea aparitiei cancerului, managerul instittutului clujean precizand ca un stil de viata sanatos are o importanta deosebita in acest sens, majoritatea tipurilor de cancer putand fi evitate printr-un regim de viata echilibrat. „Termenul de cancer este o umbrela care acopera multiple fatete ale unei boli care in constiinta populara este incurabila. Adevarul nu este chiar acesta. Trebuie spus de la bun inceput ca putem sa prevenim mare parte dintre cancere, printr-un stil de viata sanatos, asta insemnand o greutate normala, o alimentatie rationala, alcool in cantitati moderate, fara fumat si cu suficienta miscare fizica. Avem dovezi ca astfel putem evita cel putin unul din trei cancere. Merand mai departe, la profilaxia secundara,  asta inseamna depistare precoce a unor stari premaligne sau maligne. Avem studii care ne demonstreaza succesul nostru in anumite situatii. Sau insuccesul. Stim foarte clar ca in aceste stadii incipiente putem sa avem o rata de peste 95 la suta de reusita”, a mai precizat managerul institutului clujean.

 

Prof.-dr.-doc.-Ion-Chiricută-

Prof. dr. Ion Chiricuta

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a fost fondat in anul 1929 de Prof. Dr. Iuliu Moldovan sub denumirea de „Institutul pentru Profilaxia si Tratamentul Cancerului”, fiind unul dintre primele centre medicale de profil din Europa.
Institutul din Cluj a fost prima mare unitate de cercetare care si-a luat ca obiectiv principal inscris in titulatura „studiul profilaxiei cancerului”, intr-o vreme in care insasi notiunea de profilaxie era vag conturata.

Intre anii 1929-1940, director al institutului a fost Constantin Stanca, un distins ginecolog, care a infiintat o scoala puternica de ginecologie oncologica, cu subtantiale contributii in domeniul studiulul cancerelor genitale reflectate in numeroase publicatii medicale din acea epoca. Tot profesorului Stanca i se datoreaza importul de la Paris al primelor surse de radium pentru tratamentul radiologic al cancerelor.

Intre anii 1940-1957, director al institutului a fost Rubin Popa, un anatomopatolog renumit, care a imprimat activitatilor de cercetare un puternic caracter anatomo-clinic cu rezultate valoroase concretizate un publicarea unor tratate, monografii si lucrari care au reprezentat repere in cancerologie la momentul respectiv.

Epoca „moderna” a Institutului este legata de numele Prof. Dr. Ion Chiricuţa, care preia conducerea acestuia in 1958. Format la scoala chirurgicala de mare prestigiu de la Spitalul Brancovenesc din Bucuresti, acesta a inceput constructia noului institut, finalizata in 1965.

 


Adaugati un comentariu


 

*