Capsunele, fructele gustoase si sanatoase ale inceputului de vara

4 iunie 2017 | 0 comentarii |

Avand efect antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, nutritiv, reminalizant, alcalinizant al sangelui si de reducere a colesterolului, capsunele sunt unele dintre cele mai folosite fructe in scop terapeutic si cosmetic.

 

Cunoscuta sub denumirea populara de „capsuna”, Fragaria este o planta din familia Rosaceae si se gaseste in peste 20 de specii si hibrizi. Cea mai cunoscuta este insa capsuna de gradina (Fragaria x ananassa), care de peste 2.200 de ani incanta papilele gustative atat pe continentul european, cat si pe cel american.

Specii salbatice ale acestei plante au fost crescute inca din cele mai vechi timpuri, capsuna fiind un fruct mentionat in literatura de specialitate din Roma Antica. Aceasta era utilizata pentru tratarea melancoliei, lesinului, inflamatiilor, febrei, infectiilor, mirosului neplacut si a multor altor afectiuni.

Primii capsuni de gradina au fost cultivati in Franta, la finalul secolului al XVIII-lea. Incepand cu 1300, francezii au inceput sa ia plantele din paduri si sa le creasca in gradina, cu scop decorativ. Charles al V-lea, regele Frantei intre 1364 si 1380 avea peste 1.200 de capsuni in gradina regala de la Luvru.

In Franta, capsunele erau folosite drept afrodisiac. Astfel, o supa de capsune subtiata cu smantana, planta limba mielului si zahar era servita tinerilor casatoriti.

In Belgia exista chiar un muzeu dedicat capsunelor, de unde pot fi cumparate alimente realizate din aceste fructe, de la gem pana la bere.

 

In scop terapeutic sunt folosite atat frunzele, cat si rizomul si fructele capsunului. Planta si fructele sunt bogate in vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, elagic si pantotenic, proteine, saruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, proteine si zaharuri. Datotita proprietatilor conferite de aceste elemente nutritive, capsunele sunt recomandate pentru tratarea reumatismului, afectiunilor renale, gutei, constipatiei, hipertensiunii arterioare, tulburarilor hepato-biliare, eczemelor, insomniilor, acneei, obezitatii si a multor altor afectiuni.

In plus, capsunele sunt foarte gustoase si au putine calorii, asa ca in urma unei cure cu aceste fructe ne mentinem sanatatea si frumusetea si nici nu ne ingrasam. Capsunele pot fi consumate proaspete, uscate, murate, in compot, gem, dulceata sau la prepararea unor dintre cele mai delicioase prajituri, torturi, inghetate si alte dulciuri. Pot fi depozitate proaspete in frigider pentru cateva zile, dupa ce sunt uscate si curatate de codite, sau pot fi congelate si pastrate astfel pentru aproximativ 7 – 9 luni. Pentru congelare, acestea trebuie spalate si uscate in prealabil, putand fi inghetate atat fierte, cat si in stare naturala.

 

Capsunele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a intari sistemul imunitar. Avand o multime de vitamine precum C, E, B1, B2, B6, K, PP, dar si acid folic, fier, calciu, magneziu si fibre, previn o multime de boli si ajuta in procesul de digestie. O portie (1/4 kg) contine 51.5 mg de vitamina C, adica 50% din necesarul zilnic, vitamina care este cunoscuta pentru proprietatile de stimulare a imunitatii organismului, fiind in acelasi timp un antioxidant eficient.

Mai mult, problemele legate de constipatie pot fi inlaturate printr-un consum de capsuni. Acestea contin 2g de fibre pe portie, esentiale pentru o digestie sanatoasa. Absenta lor poate conduce la diverticulita, care se manifesta la 50% dintre persoanele peste 60 de ani.

Prin continutul de antocianina, o substanta responsabila de stimularea arderii depunerilor de grasime, capsunele contribuie la arderea grasimilor, iar datorita continutului redus de calorii nu contribuie la acumularea de kilograme.

Imbunatatesc sanatatea ochilor. Antioxidantii din capsuni pot ajuta la prevenirea cataractei, o afectiune care, in stadii evoluate, poate cauza orbire. De asemenea, fiind bogate in vitamina C, acestea au rolul de a intari corneea si retina ochiului. Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Stockholm, vitamina C in doze exagerate ar putea creste riscul dezvoltarii cataractei in cazul femeilor peste 65 de ani, dar numai daca sunt preluate din suplimente nutritive si nu din fructe sau legume.

 

Una dintre proprietatile cele mai spectaculoase ale capsunelor este accea ca sunt un adjuvant eficient in lupta cu cancerul. Sunt bogate in vitamina C, unul dintre antioxidantii care pot contribui la prevenirea cancerului, stiut fiind faptul ca un sistem imunitar puternic este greu atins de boli.

Totodata, capsunele contin si luteina si seaxantina, alti antioxidanti care indeparteaza rapid radicalii liberi si neutralizeaza potentialele efecte negative pe care le pot avea asupra celulelor din organism, precum si si acid elagic, o fitochimicala despre care a fost demonstrat ca are proprietati anticancer.

Antioxidantii si fitochimicalele din capsuni ajuta inclusiv la micsorarea sau ameliorarea inflamatiilor care pot cauza artrita si bolile de inima. De asemenea, conform unui studiu realizat de Harvard School of Public Health, femeile care mananca 16 capsuni pe saptamana sunt cu 14% mai putin predispuse sa aiba un nivel crescut al proteinei C reactive (CRP).

 

Prin continutul bogat in potasiu, vitamina K si magneziu, capsunele contribuie la reglementarea circulatiei sanguine si sunt aliati de nadejde in mentinerea sanatatii oaselor.  

Pe langa acesta, capsunele sunt considerate cele mai sanatoase fructe pe care le poate consuma o persoana atunci cand vine vorba de buna functionare a inimii. O portie de capsuni contine 134 mg de potasiu si ajuta la mentinerea presiunii sangelui la nivel normal, actionand ca un amortizor impotriva efectelor negative ale sodiului. Astfel, reducand lipoproteinele LDL, inflamatia si presiunea sangelui, capsunele sunt considerate cele mai bune fructe pentru sanatatatea inimii.

Totodata, capsunele contin substante care lupta impotriva densitatii scazute a lipoproteinelor (colesterolul rau din sange) care formeaza placa arteriala. Fitochimicalele din capsuni contracareaza efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei placi la nivelul arterelor. Consumul capsunilor reduce lipidele din sange care, in cantitati mari, se pot depune pe peretii arterelor. De aceea, consumul lor previne aparitia diabetului zaharat si a afectiunilor cardiovasculare. De asemenea, capsunele consumate cu moderatie lupta impotriva diabetului zaharat de tip 2.

 

Capsunele sunt recomandate femeilor care doresc sa ramana insarcinate, deoarece acidul folic pe care aceste fructe il contin este recomandat acestor femei, iar capsunile contin, conform studiilor de specialitate, 21 mg/ portie. Acest tip de vitamina B ajuta fatul sa-si dezvolte craniul si maduva spinarii.

Capsunile sunt recomandate, de asemenea, persoanelor care sufera de anemie usoara. Unul dintre beneficiile consumului de capsuni este faptul ca revitaminizeaza organismul. In plus, au proprietati nutritive importante, care asigura o alimentatie corespunzatoare si sunt eficiente impotriva insomniei.

 Vitamina C din capsuni ajuta si la produceresa colagenului care va imbunatati elasticitatea pielii. Astfel, consumul de vitamina C contribuie la reducerea ridurilor si ameliorarea acestora, conferind luminozitate tenului. Conform cercetatorilor Universitatii Hallym din Coreea de Sud, acidul elagic previne distrugerea colagenului si inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale aparitiei ridurilor.

 

munte-capsuneBine de stiut:

8 capsune de marime medie asigura 140% din necesarul de vitamina C zilnic recomandat si 20% din acidul folic recomandat femeilor gravide.

O cana de capsune are doar 55 de calorii.

Capsunele contin un nivel foarte crescut de nitrati, care imbunatatesc circulatia sangelui si a oxigenului prin muschi. Astfel, acestea pot fi consumate inaintea antrenamentelor pentru o mai buna anduranta si pentru o ardere accelerata a caloriilor.

Amestecate cu mierea, capsunele pot fi folosite pentru tratarea arsurilor si a inflamatiilor.

Capsunele sunt extrem de eficiente si in tratarea tenului gras, cu tendinta acneica, pori dilatati si puncte negre, fiind recomandate mastile realizate din fructele proaspete, eventual amestecate cu zeama de lamaie si iaurt.

Madame Tallien, una dintre cele mai emblematice prezente de la Curtea lui Napoleon, a ramas cunoscuta pentru baile pe care le facea in suc de capsune, pentru a-si mentine pielea tanara si frumoasa. Se spune ca aceasta folosea aproximativ 9 kg de capsune la fiecare baie.

 

ATENTIE! Exista persoane care fac alergie la capsuni. Daca ati observat ca in urma consumului acestor fructe apar eruptii cutanate (urticarii) este necesar sa va adresati medicului.

Specialistii spun ca alergia pura la capsuni este destul de rara, cele mai multe persoane sensibile la astfel de fructe avand o reactie pseudoalergica. In ambele situatii manifestarile sunt identice, asa ca pacientul trebuie sa se prezinte la alergolog, medicul fiind cel care stabileste despre ce este vorba.

In cazul pseudoalergiei, substantele din capsuni actioneaza direct asupra celulelor implicate in reactia alergica si produc degranularea acestora.

Persoanele pseudoalergice pot sa nu aiba reactii alergice prima data cand consuma fructele respective, pe cand sensibilitatea in reactiile alergice pure este neintrerupta.

 


Adaugati un comentariu


 

*