Capusele, sperietoarea minivacantei de 1 Mai si Paste

25 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Specialistii in sanatate publica atentioneaza cu privire la cresterea numarului de persoane care s-au adresat, in ultima saptamana, serviciilor medicale pentru intepaturi cu capuse.

 

Numeroase persoane au ajuns, in aceasta saptamana, la spitale, dupa ce au fost intepati de capuse. Isteria capuselor a revenit odata cu vremea buna. E alarma in randul doctorilor, care spun ca nu e de glumit cu astfel de incidente.

Romanii sunt mari amatori de gratare la iarba verde, cand vremea este atat de calda ca in ultimele zile. Nici capusele nu sunt mai prejos. Chiar daca ele nu se omoara dupa friptura, cauta, cu disperare „sange proaspat”, iar victimele sunt usor de gasit la iarba verde!

Capusele sunt discrete si multe, chiar foarte multe, avertizeaza medicii. Iar bolile pe care le aduc omului, oricat ar fi acesta de spalat, sunt dintre cele mai grave: paralizie, orbire si chiar moarte.

Termenii medicali par ceva mai blanzi, dar ascund efecte dintre cele mai grave: tularemie, babesioza, febra de colorado, boala Lyme. „In spatiul nostru geographic exista doua afectiuni majore: oriclexioza, adica febra butonoasa si borelioza – boala Lyme.

 

Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a transmis Ministerului Sanatatii o avertizare, iar la randul sau, Ministerul ne avertizeaza pe noi, ca „avand in vedere ca se asteapta ca la inceputul lunii mai, un numar mare de persoane sa petreaca zilele libere in natura, la iarba verde, consideram util sa transmitem catre populatie recomandari pentru a preveni intepaturile de capuse si consecintele neplacute si uneori grave ale acestora”.

Astfel, specialistii de la INSP recomanda evitarea, pe cat posibil, a zonelor infestate cu capuse, iar daca totusi iesim in parc sau in spatii deschise, este bine sa purtam haine de culori deschise care sa protejeze bratele si picioarele. Culoarea deschisa ajuta prin contrast la identificarea usoara a capuselor. Se recomanda, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi si purtarea de tricouri, bluze sau camasi cu maneci lungi. Este indicat, de asemenea, ca incaltamintea sa nu fie prevazuta cu decupaje.

La fiecare 1-3 ore se recomanda folosirea unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamida) pe pielea expusa (maini, brate, antebrate, ceafa) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, mansete, ciorapi si pe maneci.

 

In cazul unei activitati lucrative sau recreative intr-o zona cu risc (cu animale care pot fi parazitate de capuse si cu arbusti si vegetatie bogata) se recomanda examinarea la cateva ore a intregii suprafete a corpului, fara a neglija zonele cu par, pentru a observa capuse atasate de piele sau par. Capusele se pot atasa si fixa oriunde pentru a se hrani cu sange, fara a provoca disconfort la atasarea de piele sau in timpul hranirii.

Pentru indepartarea capuselor este recomandata prezentarea la un cabinet medical, pentru a evita riscul ruperii capului capusii si ramanerea acestuia sub piele. Capusele se scot fara intarziere, evitand strivirea acestora. De regula, acste insecte sunt foarte mici, fiind in stadiul de larva sau de nimfa. Se scot prin tractiune usoara si continua, cu o penseta aplicata cat mai aproape de piele, astfel incat sa se evite ramanerea de parti ale aparatului bucal al capusei in piele. Cand se indeparteaza capusele de pe om sau de pe animal se vor proteja mainile cu manusi, ori cu parti din imbracaminte, cu o panza sau tifon.

Zona afectata se spala imediat dupa extragerea capusei, cu apa si sapun, oiar zona se dezinfecteaza cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica si un unguent cu antibiotic cu spectru larg.

 

In cazul aparitiei unei pete sau induratii de culoare rosie de peste 5 centimetri diametru, care se extinde in inele concentrice, cu stare de rau, dureri musculare, febra, dureri de cap, senzatie de ceafa si gat intepenit sau dureri la nivelul articulatiilor, trebuie sa va adresati imediat medicului.

O atentie deosebita trebuie acordata si pentru imbracaminte si incaltaminte atunci cand s-au identificat capuse. Dezinsectia imbracamintei, inmuierea, spalarea si uscarea rufelor trebuie sa se faca cu mare atentie.

La Buzau, anul acesta s-au inregistrat 25 de intepaturi de insecte, probabil de capuse, dar un singur pacient, de 46 de ani, a fost internat in spital pentru tratament specific, zilele trecute, fiind suspect de boala Lyme.

Anul trecut, potrivit datelor furnizate de DSP Buzau, 914 buzoieni au ajuns la medic dupa ce au fost muscati de capuse. In 12 cazuri a fost diagnosticata Boala Lyme, iar in alte 12, Febra butunoasa. In urma analizelor de laborator s-au confirmat 6 cazuri iar alte 6 au fost catalogate ca fiind probabile.

 

A fost descoperit un efect ciudat al muscaturii acestei urate insecte, de parca frica de muscatura de capusa nu ar fi de ajuns: in SUA s-au identificat  mai multe cazuri in care pacienti muscati de capuse se trezeau cu urticarie noaptea si alte simptome ale alergiei alimentare, dupa ce mancasera la cina carne rosie.

Desi aceasta reactie a fost initial inexplicabila, in cele din urma medicii au facut legatura intre muscatura capusei si intoleranta carnii rosii, consumata ulterior. In cazuri extreme, se poate intampla ca pacientul sa intre in soc anafilactic, dupa cum explica dr. Susan Wolver, de la Universitatea Virginia Commonwealth.

In consecinta, medicii ii sfatuiesc pe cei care au fost muscati de capuse sa evite carnea provenita de la mamifere, cum ar fi cea de vita, porc sau miel.

Exista si cateva remedii naturiste care tin capusele la distanta: Uleiul de eucalipt, in solutie cu concentratia de 40%, tine la distanta tantarii si capusele. Aceasta solutie, insa,  ar trebui tinuta departe de copiii care nu au implinit 3 ani. Vitaminele B sunt considerate, de asemenea, eficiente. Dupa cum arata studiile de la clinica Mayo, o doza zilnica de 75-150 mg de vitamina B1 (tiamina) te ajuta sa iti schimbi mirosul corpului si sa tii insectele la distanta.


Adaugati un comentariu


 

*