Caracatita etnobotabnicelor a bagat in spital zeci de buzoieni

12 februarie 2015 | 0 comentarii |

DIICOTUPDATE: 13 februarie, ora 9.00: La farsitul maratonului de audieri, procurorii DIICOT au dispus retinerea pentru 24 de ore a 9 dintre cei 12 suspecti de trafic de substante psihoactive, urmand ca in cursul zilei de vineri sa propuna instantei arestarea acestora pentru 30 de zile.

Potrivit Art. 359 din noul Cod Penal, traficul de produse sau substante toxice sunt „infractuiuni contra sanatatii publice”. „Producerea, detinerea, precum si orice operatiune privind circulatia produselor ori substantelor toxice, cultivarea in scop de prelucrare a plantelor care contin astfel de substante ori experimentarea produselor sau substanţelor toxice, fara drept, se pedepsesc cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi”.

Corespondenta cu vechiul Cod Penal (1969): art. 312: „Traficul de substante toxice. (1) Producerea, detinerea sau orice operatiune privind circulatia produselor ori substantelor toxice, cultivarea in scop de prelucrare a plantelor care contin astfel de substante ori experimentarea produselor sau substantelor toxice, toate acestea fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. (2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) a fost savarsita organizat, pedeapsa este detentiunea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. (3) Prescrierea de catre medic, fara a fi necesar, a produselor sau substantelor stupefiante se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani, iar organizarea sau ingaduirea consumului de asemenea produse ori substante in locuri anumite se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. (4) Tentativa se pedepseste”.

Legislatie conexa: Legea nr. 360/2003 privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase (M.Of. 635/5 septembrie 2003).

 

Cei mai multi sunt tineri si chiar minori, majoritatea ajungand in stare grava la Urgenta Spitalului Judetean sau la Spitalul de Psihiatrie Sapoca.

 

DIICOTDupa ce, la sfarsitul lunii trecute, au anihilat o retea de traficanti de etnobotanice si droguri de mare risc din cauza careia  zeci de tineri din Galati, Braila si Tulcea au ajuns in stare grava la spital, astazi, politistii de la Crima Organizata si procurorii DIICOT au destructurat alte doua grupari infractionale cu aceleasi preocupari, care actionau in Buzau, Braila si Bacau.

Potrivit Biroului de Presa al IPJ Buzau, in aceasta dimineata, poltistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Ploiesti si procurorii D.I.I.C.O.T. –Biroul Teritorial Buzau, impreuna cu politisti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Buzau au efectuat 13 perchezitii domiciliare pe raza judetului Buzau, pentru destructurarea a doua grupari infractionale specializate in trafic de substante cu caracter psihoactiv.

    „In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca, pe raza judetului Buzau, s-ar fi constituit doua grupari infractionale, formate din 14 persoane care, incepand cu luna septembrie 2014 si pana in prezent, ar fi achizitionat de pe raza municipiilor Buzau, Braila si Bacau substante cu efect psihoactiv pe care le-au comercializat mai multor persoane, preponderent tineri cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani”, sustin anchetatorii.

 

UPU 0829Se pare ca o parte din substantele cu efect psihoactiv ar fi fost achizitionate de pe Internet si apoi expediate membrilor gruparilor de traficanti prin intermediul unor firme de curierat.

Totodata, s-a stabilit ca membrii celor doua grupari ar fi procurat si comercializat „aproximativ 660 de grame de substante etnobotanice, precum si cannabis, rezina de cannabis si substante ce au in componenta pentedrona – component calificat de lege ca drog de mare risc”, sustin anchetatorii, care astazi au condus la audieri la sediul D.I.I.C.O.T – B.T Buzau, 12 persoane, urmand ca ulterior sa se dispuna masurile legale care se impun.

In urma consumului substantelor comercializate de catre membrii celor doua grupari „o mare parte din consumatori au necesitat internarea in cadrul  Serviciilor de Urgenta ale Spitalului  Judetean Buzau si Spitalului de Neuropsihiatrie Sapoca, unii dintre ei prezentand simptome neuropsihice severe si chiar stări comatoase”, sustin anchetatorii.

La actiune de astazi au participat luptatori din cadrul Serviciului de Actiuni Speciale – I.P.J. Buzau si jandarmi.

 

etnobotanice-diicotLa sfarsitul lunii trecute, politistii de la Crima Organizata si procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Galati, impreuna cu 200 de politisti, au descins la 28 de adrese din Galati, Braila si Tulcea, intr-un dosar vizand destructurarea unei retele de trafic de droguri de risc si substante etnobotanice. Si in cazul respectiv era vorba in special de tineri, cu varste intre 15 si 24 de ani.

Potrivit procurorilor DIICOT, membrii retelei erau suspectati ca „incepand cu luna martie 2014 au procurat, detinut si vandut , inclusiv unor persoane aflate in penitenciar, droguri de mare risc, respectiv, comprimate ecstasy, marijuana etc”, dar acestea s-ar fi comercializat mai ales in scoli, punand in pericol viata a zeci de adolescenti si tineri elevi.

Mai mult, traficantii sunt acuzati ca ar fi si produs importante cantitati de etnobotanice, prin impregnarea cu substante cu efect psihoactiv, precum acetona si orava de sobolani, in produse ce pot fi consumate prin inhalare sau prizare.

Medicii de la UPU Galati au confirmat ca s-au confruntat cu o „avalansa” de cazuri grave de consumatori de substante interzise, numai in luna ianuarie avand 52 de pacienti, majoritatea adolescenti, ce prezentau, din cauza consumului de substante psihotrope, fie manifestari neurologice (stari de agitatie, halucinatii, tentative de automutilare sau opusul acestora, stari de letargie), fie tulburari digestive, greturi si varsaturi. Ca si la Buzau, ei au primit ingrijiri medicale, dar unii au necesitat transferul catre Spitalul de Psihiatrie.

 


Adaugati un comentariu


 

*