Cardul de… campanie

19 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Nina NeaguSe spune ca un copil sanatos se naste la noua luni, iar o idee revolutionara, intr-o noapte. Intr-o noapte s-a nascut si conceptul  cardului national de sanatate, in mandatul ministrului liberal Eugen Nicolaescu, dar nici pana astazi acesta nu a prins viata. Potrivit Legii Sanatatii (nr. 95/2006), cardul national de sanatate trebuia sa fie introdus in circulatie pana la sfaraitul lui 2007. Acest lucru nu numai ca nu s-a intamplat, dar de-a lungul a  cinci ani, a fost pentru patru ministri si o armata de functionari justificare pentru  leafa. S-au scaldat in tot felul de declaratii, critici, carcoteli si invarteli care au curs, in valuri, mai ceva ca apele Dunarii in anotimpurile ploioase. Este greu de spus daca amanarile si rasamanarile au avut ca motivatie apropierea unor campanii electorale care in ultimii cinci ani au tot avut loc, sau incompetenta ori anumite interese au facut sa se toace atatia bani publici … zadarnic.

Am incercat sa revad declaratiile oficialilor din Sanatate numai din ultimul an si jumatate si mi s-a confirmat inca o data, daca mai era nevoie, ca in loc sa fie un instrument de control al bolii si cheltuirii banilor din sistemul sanitar, cardul de sanatate este mai degraba un instrument de campanie electorala.

In primavara anului trecut, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si ai ministerului de resort ne spuneau sa facem loc in portofel pentru noul card de sanatate, care va spune medicilor ce grupa de sange aveti, daca suferiti de alergii si daca vreti sa deveniti donator. Ni s-a mai spus atunci ca el va fi distribuit oricui a implinit 18 ani, in toamna si ca Imprimeria Nationala a tiparit deja cateva milioane de documente in alb si urmeaza sa le personalizeze, iar postasul ni le va aduce acasa si ni-l va inmana contra a doi euro. Se facuse chiar si o ierarhizare a asiguratilor; primii bneficari urmand sa fie cei cu afectiuni cronice (care au nevoie in fiecare luna de reteta).

In 18 noiembrie 2010, fostul ministru al sanatatii, Cseke Attila, spunea  ca introducerea cardului ar putea fi un soc pentru cei care nu platesc asigurarile, pentru ca nu vor mai putea primi ingrijiri medicale decat daca sunt urgente. Socul a fost insa ca nimic nu s-a intamplat.

Pe 18 aprilie 2011, ca si cand ar fi obtinut o victorie, tot el declara ca am primit primele carduri de sanatate, urmeaza pesrsonalizarea lor. Finalizam opt milioane in acest an. Cardul nu a ajuns la asigutati, dar ministrul a fost schimbat.

La 21 mai 2012, fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta, dadea asigurari ca distributia cardurilor natonale de sanatate incepe la 1 august, aceasta fiind singura modalitate de a opri frauda din sistemul sanitar. Intre timp a fost el inlocuit din functie si acuzat de fraude serioase.

In 10 iunie 2012, fostul ministru Vasile Cepoi venea si el, cu promisiunea ca in septembrie intra in vigoare cardul de sanatate, care pe deasupra nu va mai fi platit de utilizator, ci din fondurile Ministerului Sanatatii.  Intre timp, acesta a fost acuzat de frauda cu fonduri europene, nu mai este ministru, dar a ramas in Guvern.

La 3 august 2012, dr. Marius Filip, medicul sef al CNAS, declara ca primul milion de carduri va fi distribuit in septembrie. In aceeasi zi li s-a dat satisfactie unor organizatii religioase si s-a eliminat de pe document cuvantul CARD (care citit invers inseamna DRAC). Iar la solicitarea unor organizatii de pacienti, s-a acceptat ca pe document sa nu se mai treaca bolile cronice ale pacientului din motive de confidentialitate.

Astazi, doctorul Filip de la CNAS a anuntat ca primele carduri de sanatate vor fi distribuite saptamana aceasta, în cadrul unui proiect pilot, derulat de Casa Naţionala de Asigurari de Sanatate, în Arad. Intr-un proiect pilot, in care au fost inclusi 16 medici si 300 de asigurati, urmand sa se testeze functionarea cardului in Sistemul Informatic Integrat, care tot de cicni ani se tot pune la punct si tot nu functioneaza cum trebuie, dar care a inghitit miliarde de euro…

Ce-a mai ramas din ideea initiala despre cardul de sanatate si cum va arata el in final, nu cred ca mai are rost sa fie comentat…


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*