Cardul de Sanatate ajunge la DNA

14 iulie 2013 | 0 comentarii |

Pentru o paguba de 1,2 milioane de euro, Lucian Duta este din nou reclamat de Guvern, la Directia Nationala Anticoruptie si alte institutii de control. Executivul a mai anuntat si in noiembrie anul trecut, un prejudiciu de pe vremea fostului presedinte al CNAS, dar nimic nu s-a intamplat…

 

Lucian Duta

Lucian Duta

Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, este din nou reclamat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Guvernul a anuntat, astazi, ca va sesiza procurorii anticoruptie, dar si alte institutii cu atributii de control, pentru nereguli privind Cardul electronic de sanatate, cu efecte in neimplementarea proiectului si determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul presedinte Duta. Neregulile au fost sesizate de catre inspectorii Corpului de Control al prim-ministrului, intr-un raport redactat in urma cu aproape o luna, dupa un control la Ministerul Sanatatii (MS), CNAS si Imprimeria Nationala, privind respectarea cadrului organizatoric si functional pentru introducerea cardului national de asigurari sociale de sanatate. In perioada supusa controlului, functia de presedinte CNAS a fost ocupata de Lucian Duta (10 decembrie 2009-8 mai 2012), Dorin Ionescu interimar (director general, 9-24 mai 2012) si Doru Badescu (25 mai 2012-13 iunie 2013).

Potrivit documentului de control, introducerea cardului a fost aprobata in sedinta de guvern, la inceputul lunii septembrie 2010, prin memorandum aprobat de premierul Emil Boc, initiat de ministrul Sanatatii Attila Cseke, si seful CNAS, Lucian Duta. Actul normativ stabilea producerea cardurilor incepind cu ianuarie 2011, intr-un ritm de un milion de carduri lunar, astfel incat toti cei 18,5 milioane de asigurati, la care se face referire in memorandum, sa intre in posesia „pasaportului de sanatate”, in 18-19 luni.

 

card de sanatate 11Imprimeria a derulat, in numele CNAS, proceduri de achizitie publica a  materiilor prime, pentru furnizarea solutiei informatice si achizitia serviciilor postale si de curierat. A achitat astfel 19,8 milioane lei catre furnizorul foliilor de policarbonat si 12,9 milioane euro catre furnizorul cipurilor. Nu s-a inceput insa producerea efectiva a cardurilor, din cauza intarzierilor unor activitati prevazute in memorandum, ceea ce a generat un deficit de numerar la nivelul Imprimeriei si intarzieri la plati.

Inspectorii corpului de control al premierului arata ca in memorandumul Guvernului s-a stabilit ca distributia cardurilor sa fie asigurata de Posta Romana, iar aceasta ar fi avut drept exclusiv de prestare a servicului. La momentul controlului s-a constatat insa ca acest drept nu exista, tariful practicat fiind mai mare decat cel pentru care autoritatea a acordat un drept exclusiv. Ca urmare, presedintele CNAS si directorul Imprimeriei nu trebuiau sa aproe documentatia de atribuire, ci ar fi trebuit asigurate proceduri concurentiale pentru posta si curierat, se mai arata in documentul de control.

 

card_de_sanatateIn raport se mai arata ca, din cele 15 masuri prezentate in memorandum pentru introducerea cardului, niciuna nu a fost realizata integral la termen, ceea ce a generat intarzieri, iar CNAS nu a mai incheiat un contract cu Imprimeria. Astfel, procesul tehnologic de realizare a cardurilor nu a mai inceput, iar faptul ca fostul presedinte CNAS Lucian Duta si-a indeplinit defectuos atributiile, a condus la situatia in care proiectul privind introducerea cardurilor de sanatate nu a mai fost aplicat nici pana la sfarsitul anului 2012.

In opinia corpului de control al primului ministru, toate acestea constituie posibile fapte de natura penala, iar Lucian Duta este acuzat ca nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit defectuos obligatiile de serviciu. Fostului presedinte CNAS i se imputa ca nu a incheiat cu Imprimeria Nationala contractul pentru producerea cardului, a propus acordarea contractului de curierat catre Posta Romana, prin negociere fara publicarea unui anunt de participare (fara ca Posta sa aiba exclusivitate pentru prestarea acestor servicii) si a determinat o paguba la Imprimerie de peste 1,2 milioane euro.

 

bani doctoriIn consecinta, Guvernul anunta ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie, Curtea de Conturi, Autoritatea Nationala pentru Achizitii Publice, Ministerul Sanatatii, informand si Ministerul de Interne.

In luna mai a anului trecut, premierul Victor Ponta semna decizia de eliberare a lui Lucian Duta (PDL) de la conducerea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, acuzandu-l pe acesta ca inainte de a demisiona, a inaintat facturile de incasare a taxei claw-back, generand un risc al lipsei de medicamente. Tot atunci, primul ministru Victor Ponta anunta ca va cere Ministerului Sanatatii si organelor in drept sa cerceteze toate activitatile fostului sef CNAS.

Ulterior, mai exact in noiembrie 2012, Corpul de Control al premierului a anuntat ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie asupra unor posibile fapte de natura penala constatate in cadrul unei actiuni de control privind activitatea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, acuzand ca, din cauza modului defectuos in care reprezentantii CNAS si cei ai Ministerului Sanatatii si-au exercitat atributiile de serviciu privind realizarea unei evidente a platitorilor contributtei trimestriale, nu au fost incasate venituri in suma totala de 189,7 milioane lei, reprezentand contributii trimestriale.

 

Cristian Busoi, presedinte CNAS

Cristian Busoi, presedinte CNAS

Saptamana trecuta, actualul presedinte al CNAS, Cristian Busoi, anunta ca primele 200.000 de carduri electronice de sanatate vor fi gata pana la sfarsitul lunii iulie si ca acestea vor ajunge in posesia asiguratilor pana la sfarsitul verii. Totodata, presedintele CNAS a promis ca pana la sfarsitul anului, Imprimeria Nationala va produce 7,5 milioane de „pasapoarte de sanatate“. El s-a referit si la discutiile pe care trebuie sa le aiba cu medicii de familie, pentru a dezvolta un parteneriat in vederea distribuirii cardurilor, mentionand ca spera sa-i convinga pe medici sa-si dea acordul in acest sens, stiut fiind ca a existat o impotrivire vehementa din partea acestora.

Totodata, dr. Busoi a mentionat ca CNAS are in derulare si „Dosarul electronic al pacientului”, care „se va grefa intr-un fel pe platforma SIUI” si va fi conectat cu cardul de sanatate si care, si el, va putea fi consultat online si va fi de mare ajutor in stabilirea unui diagnostic, acuzand fostele conduceri ale institutiei ca au trenat nepermis de mult si nejustificat, aceste operatiuni.

Lucian Duta este membru in BPN al PDL si presedinte interimar al PDL Sector 1, iar la 13 iunie acest an, cu cinci zile inainte de finalizarea actualului raport al Corpului de Control, premierul Ponta a protestat fata de propunerea Presedintiei ca Lucian Duta, „o persoana cercetata penal” pentru activitatea CNAS, sa fie numit membru in CA al acestei institutii. Lucian Duta a raspuns atunci ca nu s-a inceput niciun fel de urmarire penala pe numele sau.


Categorii: Ancheta, Autoritati

Adaugati un comentariu


 

*