Cardul de sanatate, obligatoriu de la 1 februarie

2 ianuarie 2015 | 2 comentarii |

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care decide ca incepand cu 1 februarie 2015, cardul de sanatate devine obligatoriu.

 

Vasile Ciurchea - presedinte CNAS

Vasile Ciurchea – presedinte CNAS

De la 1 februarie 2015, cardul de asigurari sociale de sanatate este obligatoriu, a decis Ministerul Sanatatii printr-un proiect de Hotarare lansat in dezbatere publica tocmai pe 30 decembrie, cand toata lumea era preocupata de Revelion si de vacanta de sarbatori. Proiectul ramane in dezbatere pana pe 9 ianuarie 2015, dupa care va fi transmis la Monitorul oficial si ramane “batut in cuie“.

Potrivit proiectului de act normativ amintit, utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate de catre asigurati si furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale se face incepand cu 1 februarie 2015.

De altfel, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, declara la jumatatea lunii decembrie ca 12,5 milioane de  carduri au fost distribuite catre populatie, din 19 septembrie si pana la momentul respectiv, iar 120.000 dintre acestea au fost deja initializate, urmand ca pana la 1 februarie, medicii de familie sa faca face initializarea cardurilor, astfel incat acestea sa devina active.

 

card cititorAcelasi proiect de hotarare prevede ca asiguratul va suporta costurile fabricarii si distribuirii cardului in cazul in care il pierde, ii este furat ori se deterioreaza sau in cazul modificarii datelor personale de identificare. „Asiguratul suporta contravaloarea cardului national, precum si cheltuielile aferente distributiei acestuia, in situatia solicitarii eliberarii unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorarii acestuia, precum si in situatia modificarii datelor personale de identificare”, se precizeaza in actul normativ publicat de MS.

Eliberarea unui nou card national se face in termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea unei cereri la casa de asigurari de sanatate in a carei evidenta se afla persoana respectiva. Pana la eliberarea acestuia, acordarea serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale se realizeaza pe baza unei adeverinte eliberate de casele de asigurari de sanatate, se mentioneaza in  document.

Cardul national de sanatate este un proiect care are ca scop principal transparentizarea si eficientizarea utilizarii fondurilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate, acesta facand dovada prezentei asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Potrivit Legii sanatatii nr. 95/2006, cardul national de sanatate trebuia sa fie introdus pana la sfarsitul lui 2007. Un prim proiect-pilot a fost implementat la sfarsitul lui 2012, in judetul Arad. Din iunie 2014, in cadrul unui al doilea proiect-pilot, cardul a fost distribuit pentru 8.000 de pacienti din 79 de centre private, care fac dializa si abia din 19 septembrie 2014 s-a distribuit catre toti asiguratii.



Comentarii (2)

  1. Georghe Elena spune:

    in cazul in care sa pierdut cardul,ce trebue facut ca sa intru in posesia unui nou card.

Adaugati un comentariu


 

*