Cardul de sanatate, obligatoriu peste o luna si jumatate

16 martie 2015 | 2 comentarii |

Neclaritatile legate de modul de functionare a acestui instrument in acordarea serviciilor de sanatate au fost lamurite astazi, in conferinte de presa organizate simultan, la nivel central si local.

 

card de sanatateIncepand cu data de 1 mai 2015, Cardul national de sanatate va deveni unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale, au reafirmat, astazi, atat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, cat si presedintele CJAS Buzau, Corneliu Vasilescu. In cadrul unei ample campanii de informare, CNAS si Casele Judetene de Asigurari de Sanatate impreuna cu Directiile de Sanatate Publica din intreaga tara au organizat, simultan, conferinte de presa, pentru a informa asiguratii despre rolul si modul in care se utilizeaza cardul de sanatate.

In cadrul acestor conferinte au fost prezentate date cu privire la gradul de distribuire a cardului de sanatate, solutiile oferite pentru asiguratii care inca nu au primit cardul de sanatate si modalitatea de a beneficia de servicii medicale dupa data de 1 mai 2015, atat pentru asigurati cat si pentru neasigurati, precum si pentru asiguratii care din diverse motive nu au intrat in posesia cardului.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Aproximativ 13,5 milioane de asigurati au intrat in posesia cardului de sanatate pana in prezent, iar 4,5 milioane de carduri au fost deja activate in sistem, a declarat presedintele CNAS, mentionand ca peste 500.000 de asigurati nu au intrat in posesia cardului de sanatate, dar sunt asteptati la sediile caselor de asigurari sau la medicii de familie pentru a-si ridica acest document. La nivel national, peste jumatate din medicii de familie au dorit sa preia cardurile pentru a le distribui asiguratilor din listele lor, sustine Vasile Ciurchea.

Cetatenii sunt foarte interesati de carduri, pentru ca acestea se vor folosi de cate ori pacientul se duce la medic. Cardul are un cod PIN de transport (000) care, dupa initializare, se schimba cu un cod format din patru cifre, ca la cardul bancar. Cardul nu contine date medicale, ci doar nume, prenume, un cod si termenul de valabilitate. Datele medicale sunt strict secrete si nu pot fi accesate de oricine. Dupa tastarea gresita de cinci ori consecutiv a codului PIN, cardul se blocheaza. El se va putea debloca sunand (n.r. medicul curant) la help-desk. Economiile facute prin utilizarea cardului vor ramane tot pentru servicii medicale”, a declarat presedintele Ciurchea.

La inceputul acestei luni, 800 de carduri erau pierdute la nivel national si sunt in curs de tiparire, a mai spus seful CNAS, mentionand ca dintre cei care au refuzat initial sa primeasca cardul de sanatate, o parte au revenit asupra decizie si au solicitat eliberarea acestuia. El a tinut sa mentioneze si ca in prezent nu se realizeaza niciun sondaj de opinie publica pe teme de sanatate, de aceea a avertizat populatia „sa nu ofere, la telefon, informatii despre starea de sanatate”.

 

Simona Anghel- Cornel-Vasilescu

Simona Anghel- Cornel-Vasilescu

La nivelul judetului Buzau au fost tiparite 302.962 de carduri nationale de sanatate, dintre care 24.437 au fost deja activate in sistem, in timp ce 21 au fost blocate la activarea PIN-ului. 17.500 de astfel de documente au fost returnate de Posta Romana in urma distribuirii catre populatia din judet, 6.000 dintre acestea fiind tiparite degeaba, intrucat beneficiarii erau decedati.

Potrivit directorului de contracte al CJAS Buzau, Simona Anghel, distributia cardurilor continua „prin intermediul medicilor de familie care au acceptat sa-si ajute pacientii si au ridicat in acest scop 1668 de carduri pentru a le inmana acestora la prima consultatie, dar si prin prezentarea beneficiarilor la sediul CJAS, pentru a si le ridica, 1832 de persoane intrand deja in posesia cardului in acest fel. In ceeea ce priveste refuzul acestui instrument pe baza caruia pot beneficia de servicii de sanatate, 41 de buzoieni au refuzat sa-l accepte, din motive religioase. Au existat si 141 de cazuri in care beneficiarii din judet au solicitat emiterea unui nou card de sanatate, intrucat pe cel primit l-au pierdut sau l-au deteriorat, ori au intervenit schimbari in datele lor personale”, a detaliat Simona Anghel situatia de la nivelul judetului, in legatura cu Cardul national de asigurari de sanatate. Costurile eliberarii unui nou card de sanatate, care se ridica la 2,2 euro +TVA (costuri de productie) la care se adauga 2,74 lei (costuri de distributie) sunt suportate de catre beneficiar.

 

Cardul de sanatate

Cardul de sanatate

Asiguratii care, pana la data de 1 mai 2015, nu au intrat in posesia cardului de sanatate, vor beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte de asigurat, eliberata de casa de asigurari. Furnizorii de servicii medicale sunt obligati sa expuna, in locuri vizibile, afise cu date despre cardul de sanatate.

In cazul unei spitalizarii continue, cardul de sanatate va folosit doar la internare si externare, el nu va ramane pe perioada spitalizarii in cititor. Asiguratii nu trebuie sa isi lase cardul la furnizorii de servicii medicale”, a atras atentia seful CNAS. El a reamintit ca exista un call-center pentru sesizarile si intrebarile pacientilor legate de cardul de sanatate, numarul de telefon fiind inscriptionat pe card.

Asiguratii care nu doresc sa utilizeze cardul de sanatate, din motive religioase si/sau de constiinta, au ca alternativa o adeverinta eliberata la cerere, de casele de asigurari de sanatate. Aceasta este valabila timp de 3 luni, dupa care se va solicita un nou document. Cardurile refuzate raman insa la sediile caselor de asigurari, astfel incat daca unii asigurati revin asupra deciziei de a nu utiliza acest instrument, sa le poata solicita si sa le primeasca imediat.

Cardul national de sanatate este un instrument cu ajutorul caruia intreaga populatie beneficiaza de servicii medicale gratuite. Neasiguratii vor beneficia doar de serviciile pachetului minim de baza, in timp ce asiguratii vor avea acces la mai multe astfel de servicii. Rolul cardului este acela de eficientizare si transparentizare si va permite un control mai bun al utilizarii fondurilor din sanatate.

 

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici

Comentarii (2)

  1. Gheorghe spune:

    Toata familia suntem inscrisi la dr. Bistriceanu. Ne-au fost cerute cardurile de doua luni de zile si de atunci acolo au ramas. Cind am intrebat de carduri asistenta de la cabinet a spus ca acele carduri trebuie sa ramana la cabinetul medicului de familie si daca avem nevoie de ele sa motivam pt ce le dorim. Este corect? Sau asa trebuie procedat?

    • SanatateaBuzoiana.ro spune:

      Cardul de sanatate se activeaza de medicul de familie in momentul in care mergeti la prima consultatie, care poate fi oricand, nu trebuie neaparat sa se intample pana la 1 mai. Cardul nu trebuie sa stea la medic, ci la posesor.
      Cardul poate fi activat si de farmacie, cand mergeti cu prima reteta compensata, sau la spital, daca nu l-ati activat intre timp si ajungeti in urgenta.
      Daca insa ati lasat cardurile doar pentru a fi activate, fara a beneficia de consultatii, probabil ca medicul avea atunci de facut consultatii unor bolnavi, sau nu a mers sistemul informatic, care da inca de furca medicilor si nu s-a putut ocupa de activarea cardurilor familiei dvs. Daca aveti nevoie de consultatie, va programati si mergeti la medic, iar cu aceasta ocazie va activeaza cardul si trebuie sa vi-l si inapoieze.
      Daca sunteti sanatosi si nu aveti nevoie deocamdata de servicii medicale, puteti solicita cardurile inapoi si le pastrati pana la primul consult medical, cand va va fi activat, pentru ca altfel nu se poate inregistra consultatia si nu vi se poate elibera reteta sau trimitere la un medic specialist, la un laborator medical sau alte investigatii.

Adaugati un comentariu


 

*