Cardul de sanatate redeschide „ostilitatile” intre CNAS si medicii de familie

18 iulie 2013 | 0 comentarii |

Presedintele  Cristian Busoi considera ca medicii trebuie sa distribuie cardul pacientilor, sa-l initializeze si sa-si cumpere cititoare de carduri. Medicii de familie se impotrivesc. Pacientii nu-i sustin insa pe medici, considerand ca pot face acest lucru in contul banilor primiti pee capita.

 

Presedintele CNAS, Cristian Busoi

Presedintele CNAS, Cristian Busoi

Chiar de la prima sa conferinta de presa sustinuta la sediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), presedintele Cristian Busoi a reusit sa-si atraga critica medicilor de familie si sa redeschida „ostilitatile”, dupa ce a declarat ca acestia trebuie sa distribuie cardurile de sanatate.

Busoi vrea ca pana la sfarsitul lunii iulie sa fie fi distribuite primele 200.000 de carduri pentru proiectul pilot ce se desfasoara la Arad, urmand ca  pana la sfarsitul anului sa fie produse 7,5 milioane de carduri electronice de sanatate.

Acestea vor fi trimise Caselor judetene, apoi catre medicii de familie, pe care presedintele CNAS spera sa ii convinga sa le distribuie pacientilor.

 „Pentru mine, introducerea cardului electronic de sanatate reprezinta o prioritate extrem de importanta. Confom Legii 95/2006, in sectiunea cardul de sanatate, se mentioneaza ca distributia acestuia se va face prin intermediul medicinei primare, adica prin intermediul medicilor de familie. Sigur ca nu putea sa ii obligam, nu avem de gand si nici nu ar fi corect sa se intample acest lucru. Vrem insa sa ii convingem ca, pe de o parte, cardul de sanatate este extrem de important pentru transparenta si pentru o mai buna gestionare a fondurilor din sistemul de asigurari de sanatate, pentru o urmarire cat mai corecta a serviciilor care sunt facute catre populatie, iar pe de alta parte e un instrument important si pentru cetatean, pentru ca va cuprinde informatii importante care, intr-o situatie limita, intr-un accident sau o situatie de sanatate in care respectivul nu are posibilitatea de a comunica, pe acest card vor fi informatii esentiale, precum grupa sanguina, Rh-ul, bolile majore de care sufera si informatia, intr-un caz extrem, daca doreste sa fie sau nu donator”, a declarat dr Cristian Busoi, exprimandu-si speranta ca ii va convinge pe medici sa accepte sa faca acest lucru.

Pretul unui card este de 2,2 euro fara TVA si are o valabilitate de 5 ani.

 

Medicii de familie refuza sa distribuie cardul

Medicii de familie refuza sa distribuie cardul

Reprezentantii medicilor de familie din Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) spun insa ca medicii nu vor distribui cardul de sanatate.

Ei nu au fost de acord sa distribuie cardul de sanatate inca de la aparitia acestuia. In nenumaratele memorii si luari de pozitie au aratat ca „obligativitatea distribuirii cardului de asigurat (document similar oricarui act de identitate) cade in sarcina autoritatilor statului sau asiguratorului care il emite” si nu poate fi transferata in sarcina unui furnizor privat de servicii.

In plus, medicii sustin ca distribuirea cardului ii incarca nejustificat cu o activitate nemedicala, consumatoare de timp.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) sunt surprinse de declaratiile CNAS cu privire la cardul de asigurat si sarcinile pe care CNAS doreste sa le traseze medicilor de familie privind distribuirea si editarea datelor medicale de pe acestea”, se arata intr-un comunicat remis presei de reprezentantii medicilor de familie, in care se mentioneaza si nemultumirea fata de faptul ca trebuie sa-si achizitioneze singuri cititoare de carduri.

Medicii de familie au obiectii si asupra datelor ce vor fi incluse pe card,  considerand ca acordul privind donarea de organe este continut deja in Registrul National al Donatorilor de organe, tesuturi si celule, gestionat de Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala de Transplant, iar grupa sanguina si RH-ul nu sunt cautate pe card in cazul unei transfuzii, chiar intr-o situatie de urgenta (?!).

Mai mult, medicii atrag atentia ca pacientul va trebui sa plateasca efectuarea grupei sanguine si declaratia notariala privind donarea.

 Reprezentanţii medicilor de familie au avut, ieri, o intalnire cu presedintele CNAS,  dar nu s-a ajuns la niciun compromis in privinta distributiei cardurilor de sanatate. In cadrul intalnirii, medicii au gasit insa deschidere pentru rezolvarea altor probleme care privesc medicina de familie.

 

Lucian Duta

Lucian Duta

Surprinzator, in apararea actualului presedinte al CNAS, Cristian Busoi, a sarit fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta, reclamat la DNA tocmai din cauza tergiversarii intrarii in functiune a cardului de sanatate.

Democrat-liberalul Duta a declarat intr-o conferinta de presa ca „saluta si sustine” intentia actualului presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de a „starta implementarea cardului de sanatate”, facand apel catre clasa politica, catre responsabilii din sistemul de sanatate, dar mai ales catre medicii de familie sa nu se mai opuna introducerii cardului de sanatate, subliniind ca acesta este „cel mai important proiect antifrauda din sistemul de sanatate” iar aplicarea lui va aduce in sistem o economie de 400 milioane euro, bani care se vor duce catre cetateni, in special catre pacienti.

Totodata, Duta a spus ca distribuirea cardului trebuie sa se faca prin intermediul medicilor de familie, pentru ca „ei au listele cu pacienti si este si in interesul lor ca banii sa intre in sistem”, iar cititoarele de carduri trebuie cumparate tot de medicii de familie, tocmai pentru ca ei sunt furnizori privati.

Referitor la intarzierile de pe vremea mandatului sau in implementarea cardului, fostul presedinte al CNAS a spus ca acestea au avut cauze obiective, printre care si mecanismele prin care urma sa se asigure finantarea.

Corpul de Control al premierului a anuntat duminica, printr-un comunicat de presa, ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie pentru nereguli in atribuirea contractului pentru cardul national de sanatate, cu efecte in neimplementarea proiectului si provocarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, de care ar fi responsabil fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta.

Duta sustine insa ca nu a primit niciun document in privinta sesizarii de catre Guvern a DNA, dar daca va fi chemat de procurorii anticoruptie va da explicatii referitoare la cardul de sanatate, insa il va da in judecata pe primul-ministru Victor Ponta pentru calomnie si ii va cere despagubiri pentru asta.

 

Bolnavi ATIPacientii considera la randul lor ca medicii exagereaza cu pretentiile si ca ar trebui sa distribuie cardurile de sanatate „fara sa se planga atat”, pentru ca oricum sunt platiti in fiecare luna pentru fiecare pacient inscris pe lista proprie, fie ca-l consulta, fie ca nu.

Medicii de familie ar trebui sa inteleaga si ei, ca nu trebuie doar sa emita pretentii, ci si sa ofere servicii complete de sanatate, tocmai pentru ca s-au constituit in furnizori privati de servicii. Mai trebuie sa inteleaga ca daca acest lucru este in beneficiul functionarii sistemului de sanatate si al pacientilor, iar ei sunt platiti in fiecare luna, cu sume destul de importante, pentru fiecare pacient pe care il au in lista, fie ca il consulta sau nu. Inteleg ca nu le convine sa faca o munca in plus, dar cred ca dupa aceea vor avea si ei de castigat”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana Marius Parvu, unul dintre buzoienii care sustin ca lunar, contribuie la Fondul de sanatate cu sume de cateva mii de lei, desi nu a ajuns la medicul de familie decat o singura data in ultimii cinci ani.

Alaturi de implementarea proiectelor informatice, precum cardul electronic de sanatate, intre obiectivele noii conduceri a CNAS se numara  consolidarea bugetului institutiei, clarificari privind aplicarea taxei de claw-back, transferul bazei de date catre ANAF si desfiintarea listei de asteptare pentru tratamentele oncologice.

Premiza de la care se porneste in atingerea noilor obiective este ca asigurarile publice sustin cea mai mare parte a finantarii serviciilor de sanatate din Romania, iar eficienta sistemului conditioneaza starea de sanatate a populatiei.

Fondurile publice pentru sanatate reprezinta aproximativ 10% din bugetul national, in medie 3,5% din PIB, ceea ce situeaza Romania pe unul dintre ultimele locuri in Europa la cheltuiala „per capita”.


Adaugati un comentariu


 

*