Cardul electronic de sanatate isca noi dispute intre medicii de familie si CNAS

14 octombrie 2014 | 0 comentarii |

In timp ce medicii invoca „neclaritati” in implementarea noului instrument de acordare a serviciilor medicale, conducerea CNAS ii ameninta cu rezilierea contractelor.

 

card-sanatate-medicDistribuirea cardurilor electronice de sanatate este in toi, dar activarea acestora este aproape inexistenta. Fie medicii nu si-au achizitionat cititoare de carduri si acestea nu pot fi activate, fie sistemul nu functioneaza. Implementarea cardului de sanatate isca insa noi dispute intre medicii de familie si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), primii acuzand disfunctionalitati si neclaritati in sistem, ceilalti respingand acuzatiile si chiar amenintand medicii cu rezilierea contractelor.

Intr-un comunicat remis presei, Societatea Nationala a Medicilor de Familie (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) se declara intrigate de „afirmatiile recente ale conducerii CNAS, privind cardul de sanatate, afirmatii care reprezinta presiuni total nepotrivite asupra cabinetelor noastre si creeaza neclaritati in randul populatiei”.

In documentul mentionat, semnat de dr. Rodica Tanasescu, presedintele SNMF, si dr. Doina Mihaila, presedintele FNPMF medicii de familie spun ca isi vor achizitiona cititoare de card si resping sugestiile conducerii Casei prin care „pacientii sunt sfatuiti sa-si aleaga medicul de familie in functie de data achizitionarii cititorului de card si nu cum este firesc, dupa competenta, reputatie, disponibilitate!”, dar atentioneaza asupra disfunctionalitatilor implementarii cardului.

 

Dr. Rodica Tanasescu, Dr. Doina Mihaila

Dr. Rodica Tanasescu, Dr. Doina Mihaila

Medicii sustin ca vor initializa cardurile pe masura prezentarii pacientilor la consultatii, cand posesori de card il vor prezenta in mod obligatoriu, si nu vor inlocui consultatiile cu inscriptionarea acestuia.

Din respect pentru suferinta bolnavilor si pentru meseria noastra, nu vom accepta perturbarea activitatii cabinetelor pentru a activa cardurile pacientilor care nu au nevoie de consultatie. Pentru a functiona, cardul de asigurat necesita obligatoriu achizitionarea cititoarelor de card de catre toti furnizorii de servicii medicale asigurate de catre CNAS. (…) Datele medicale ale pacientilor se vor afla in curand in dosarul electronic. Inscriptionarea cardurilor este o activitate birocratica, cronofaga si inutila. Nu vom inlocui consultatiile cu inscriptionarea cardului, nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, in defavoarea actului medical” ”, se mai mentioneaza in comunicatul medicilor de familie.

In plus, medicii explica faptul ca pacientii trebuie sa retina in mod obligatoriu codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca.

 

Medici de familie

Medici de familie

Reprezentantii celor doua organizatii profesionale considera, de asemenea, ca exista neclaritati pe in implementarea cardului de sanatate, pe care le-au semnalat de nenumarate ori, fara ca acestea sa fie solutionate. „Inca nu se stie cum se va rezolva situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati din tara, sau daca parintii sunt neasigurati sau in situatia in care copiii sunt institutionalizati. La fel de neclara e situatia gravidelor care nu au asigurare (sunt asigurate numai pe perioada sarcinii) si care nu vor avea card. Cum vor fi rezolvate urgentele pacientilor neasigurati, daca nici ei nu au card? Ce facem daca pacientul isi pierde cardul si are doar o adeverinta (adeverinta nu poate tine loc, tehnic vorbind, de card)”, se mentioneaza in comunicatul amintit, medicii considerand ca toata populatia tarii, nu numai asiguratii, ar fi trebuit sa aiba card de sanatate.

Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sustin insa ca nu exista o problema reala in cazul copiilor, ei fiind asigurati prin lege,  „fara sa fie necesara prezentarea cardului national de sanatate al unuia dintre parinti”. In ceea ce priveste serviciile medicale de urgenta, acestea fac parte din pachetul minimal, care se acorda atat persoanelor asigurate, cat si persoanelor neasigurate, astfel ca nu este necesara dovada calitatii de asigurat (prezentarea cardului de sanatate).

 

card de sanatateCardul de asigurat are rolul de a valida consultatiile, internarile, eliberarea de medicamente compensate si toate serviciile medicale si farmaceutice din INTREGUL sistem medical care are contract cu CNAS: cabinete medicina de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorari imagistice, spitale, farmacii, etc.

Posesorii de card trebuie sa cunoasca faptul ca odata cu intrarea in functiune a acestui proiect, de fiecare data cand vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, acestea vor putea fi oferite numai in baza cardului, atat la medicul de familie cat si la orice alt cabinet, spital, farmacie. Pentru a asigura succesul acestui proiect, ne exprimam speranta ca toti furnizorii de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate etc) din sistem vor manifesta aceeasi deschidere precum medicii de familie, asigurandu-si logistica necesara. Din pacate, avem experienta neplacuta cu reteta electronica, care nici la doi ani de la implementare nu este eliberata pacientilor externati decat de catre o mica parte din spitale”, afirma reprezentantii medicilor de familie.

Pentru ca disfunctionalitatile semnalate sa poata fi depasite, medicii solicita o comunicare eficienta cu CNAS si apreciaza ca daca se doreste ca acest proiect sa fie in sfarsit functional, este nevoie de colaborare reala, comunicare si respect, nu de presiuni sau amenintari.

 

Cititor de card

Cititor de card

Totodata, medicii de familie sustin ca in ceea ce priveste Cardul, acesta „este un vechi proiect al CNAS, conceput de la inceput fara un capitol privind distributia si implementarea”, iar „cititoarele nu costa 5 euro, asa cum a spus reprezentantul CNAS; ele costa mult mai mult, daca dorim sa nu se strice din prima zi (blocand astfel posibilitatea de a oferi bolnavilor cele necesare), dupa cum si mentenanta acestora implica unele costuri”.

CNAS spune insa ca „lista postata pe site-ul CNAS contine acele cititoare care au fost testate si validate ca fiind compatibile cu solutia informatica a cardului national, indiferent de pretul de vanzare al acestora. Diferenta de pret nu este data de eficienta cititorului de card. Preturile variaza intre 5 si 50 de euro si se pot negocia la achizitie”.

Cardul va fi obligatoriu la fiecare consultatie a asiguratilor, incepand din data de 15 ianuarie 2015, iar medicii care nu vor avea cititoare de card sunt amenintati ca nu li se vor deconta serviciile daca nu sunt validate prin card si ca se poate ajunge chiar la rezilierea contractelor cu CNAS.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*