Cardul European de Sanatate, tot mai solicitat de romanii care calatoresc in UE

Aproximativ o jumatate de milion de asigurati au cerut sa li se elibereze acest card, in perioada 1 ianuarie 2016 – 31 iulie 2017. In aceeasi perioada, aproape 2.300 de buzoieni au solicitat acest document. 

 

Dr. Marian Burcea, presedinte CNAS

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Marian Burcea, a declarat ca numarul asiguratilor care solicita eliberarea Cardului European de Sanatate este din ce in ce mai mare. Aproximativ o jumatate de milion de persoane au solicitat, de la inceputul anului trecut si pana la finele lunii precedente, acest document. Potrivit dr. Burcea, CNAS a eliberat 260.000 de carduri europene in cursul anului trecut, iar anul acesta, pana la finele lunii iulie, au mai fost eliberate 174.000 de carduri. Seful CNAS a precizat ca 10.488 de carduri din cele circa o jumatate de milion au fost eliberate numai la nivelul Capitalei.

La nivelul CJAS Buzau, potrivit datelor comunicate de Simona Anghel, purtatorul de cuvant al institutiei, anul trecut au fost solicitate si emise  1.465 de carduri europene de sanatate, iar in prima jumatate a acestui an,  813 de buzoieni au soicitat acest instrument de asigurare a serviciilor medicale de urgenta in spatiul european.

In consecinta, odata cu cresterea numarului de solicitanti de Carduri Europene de Sanatate au crescut si sumele pe care CNAS le deconteaza catre clinicile din strainatate unde au fost tratati cetateni romani posesori ai acestui instrument. Astfel, in cursul anului trecut, suma totala decontata pentru servicii in baza cardurilor europene a fost de peste 60,6 milioane de euro, in timp ce in primele sapte luni ale acestui an s-au decontat peste 35,7 milioane de euro.

 

Marian Burcea a mai explicat ca orice cetatean roman care are calitatea de asigurat al sistemului public de sanatate poate solicita cardul european,  casei de asigurari in evidenta careia se afla, acesta fiind un instrument ce asigura accesul, in caz de nevoie, la serviciile medicale din sistemul public in statele membre UE si  Spatiul Economic European sau Elvetia. Presedintele CNAS a mentionat totodata ca, din luna martie a acestui an, valabilitatea Cardului European de Sanatate a fost prelungita la un an, iar tara in care asiguratii romani folosesc cel mai des acest instrument este Italia. „Italia este tara in care se foloseste cel mai mult Cardul European, acolo probabil ca voi scrie si Comisiei Europene, pentru ca decontarea din Italia comporta sume foarte mari. Cardul European de Sanatate are indicatii precise urgente si boli cronice. De exemplu, cetatenii care fac dializa sau anumite tratamente care trebuie continuate”, a declarat in acest sens Marian Burcea, lasand de inteles ca suspecteaza ca in Italia ar fi decontate si servicii medicale care nu intra in categoria celor mentionate.

Ceea ce mai trebuie sa stie asiguratii care detin sau care vor sa solicite cardul european pentru a calatori in strainatate, este faptul ca in acest caz nu mai au nevoie de asigurari de calatorie atunci cand merg in tarile UE, subliniind insa ca doar urgentele medicale sunt decontate prin intermediul acestui card.

 

Cardul European de Sanatate se elibereaza la cerere, iar cei interesati trebuie sa depuna, la sediul casei de asigurari in evidenta careia se afla, o solicitare in scris, o copie dupa cartea de identitate sau a certificatului de nastere, in cazul minorilor. In termen de 7 zile lucratoare de la data inregistrarii in sistem a cererii vor primi cardul acasa, iar acesta poate fi utilizat timp de un an, dupa care isi pierde valabilitatea.

„Inainte de a se deplasa intr-o tara membra a Uniunii Europene, recomandam cetatenilor sa se documenteze in privinta functionarii sistemului de sanatate din statul in care doresc sa isi petreaca vacanta. Pot sa acceseze site-ul www.ceass.ro sau website-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, www.cnas.ro. Acolo gasesc precizari. Sunt state care solicita o coplata la aceste servicii. In rest, sunt beneficiarii asigurarii de sanatate la nivel social din tara respectiva. Si in cazul in care este nevoie de spitalizare, precum si in orice alt care caz de urgenta, Cardul European de Sanatate acopera serviciile medicale. Nu acopera serviciile programabile. In cazul in care unitatea medicala solicita plata pe loc, rambursarea se face la tarifele din tara respectiva. Cetatenii trebuie sa ne anunte si luam legatura cu statul respectiv. Vom deconta banii la nivelul platii de acolo, dar sunt situatii rare, in care spitalul cere plata pe loc” a mai precizat presedintele CNAS.

 


Adaugati un comentariu


 

*