Carentele de vitamina B si D dau dureri de cap, la propriu

Un studiu prezentat la un congres de specialitate din SUA arata ca persoanele care prezinta carente ale vitaminelor D, B2, B9 si coenzimei Q10 sunt mai predispuse la migrene.

 

dureri de cap migreneStim deja, din numeroase studii, ca anumite alimente sau excitante precum cafeaua, alcoolul, tutunul, ciocolata, sau mezelurile pot declansa migrene.

Un nou studiu american dezvaluie insa ca si lipsa unor nutrienti poate cauza dureri de cap, extrem de severe. Cercetarea arata ca exista carente de anumite vitamine la copiii, adolescentii si tinerii adulti care sufera de cefalee.

Pana sa ajunga la aceasta concluzie, cercetatorii de la Cincinnati Children’s Medical Center au analizat datele a 7.961 de pacienti care sufereau de migrene. Ei au evaluat nivelurile sanguine de vitamina D, de riboflavina (vitamina B2), de acid folic (vitamina B9) si de coenzima Q10 – un puternic antioxidant.

Rezultatele studiului arata ca mai mult de jumatate dintre participantii cu migrene sufereau de carente ale celor patru vitamine mentionate. Astfel, 70% dintre ei prezentau o deficienta de vitamina D fata de aporturile nutritionale recomandate, adica 600 de unitati internationale sau 15 micrograme de adult. Acest deficit afecteaza mai mult baietii si barbatii tineri. In ceea ce priveste fetele si femeile tinere, ele sufera mai mult de o carenta a coenzimei Q10.

 

migrenaPersoanele care sufera de migrene cronice sunt cele mai susceptibile sa aiba o deficienta de coenzima Q10 si de vitamina B2, in comparatie cu cei care sufera de cefalee episodice.

Cercetatorii nu au putut identifica pe deplin rolul acestor deficiente in migrene, fiindca majoritatea participantilor luau medicamente sau suplimente de vitamine pentru a-si calma durerile de cap. Prin urmare, sunt necesare si alte studii pentru a afla daca un aport suplimentar de vitamine ar putea atenua migrenele.

Un singur lucru este sigur, potrivit oamenilor de stiinta, si anume ca  toate aceste vitamine sunt necesare pentru functionarea mitocondriilor, centri de producere a energiei celulelor noastre. O functionare deficitara, cauzata probabil de o carenta sau o utilizare excesiva a unor vitamine, poate expune persoanele care sufera de migrene la un risc crescut de carenta in energie.

 

piramida alimentaraO alimentatie echilibrata ofera insa organismului nostru tot ce are nevoie pentru a functiona normal. Alimentele bogate in vitamina D sunt pestele gras, ciupercile, ouale, laptele, ficatul si rinichii.

Coenzima Q10 se gaseste in carnea de vita, carnea de pui, organe de animale, heringi, sardine, arahide, ulei de soia, de rapita, de susan, de masline, de seminte de bumbac si de porumb, dar si legume precum spanacul, usturoiul, conopida, broccoli, cartofii dulci, morcovii si ardeiul gras.

Vitamina B2 se gaseste in anghinare, ardei rosu, avocado, broccoli, cartofi dulci, ciuperci, coacze, kiwi, mazare, patrunjel, salvie, spanac, dovleac, carne de vita, oua, branzeturi moi si germeni de grau.

Vitamina B9 poate fi asimilata mai ales din legume verzi precum sparanghel, spanac, varza, fasole verde, mazare, ardei gras verde, dar si din porumb, morcov, caise, banane, portocale, mure, pepene galben, rosii, grau, ou, ficat, migdale, seminte de dovleac si de floarea soarelui, lapte, branzeturi fermentate (atentie, acidul folic poate fi distrus in timpul prepararii termice!).

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*