Castiga sanatate! Efectele miraculoase ale brusturelui

8 iulie 2017 | 0 comentarii |

Cea mai raspandita planta din lume este ignorata de cei multi dintre noi, pentru  ca putini ii cunoastem proprietatile si uimitoarea capacitate de vindecare.

 

Ignorata si chiar distrusa de oameni, dar ocrotita de Dumnezeu, aceasta  buruiana se incapataneaza sa cresca pe toate santurile, pe langa garduri, pe maluri de rausi sau prin paduri si ni se agata de haine parca pentru a ne spune cat ajutor ne ooate oferi pentru sanatate. Este vorba de brusture (lipan, captalan), o planta care poate atinge 2 metri inaltime. Are frunze mari, cordiforme, si flori mici, de culoare rosu-violet, grupate in capitule globulare. Face parte din familia Asteraceae, iar denumirea stiintifica a plantei – Arctium lappa – provine din limba greaca, unde „arktos” inseamna poarta si „lappa”, a profita.  In Evul Mediu, in Germania, brusturele era utilizat pentru tratarea tumorilor canceroase. In secolul al XIV-lea, in Europa, acesta era inmuiat in vin si se intrebuinta in tratamentul leprei.

In zilele noastre, industria cosmetica si cea a suplimentelor nutritive se pare ca au stiut cel maibine sa profite de „poarta deschisa” oferita de brusture. De aceea gasim in diferite produse dermato-cosmetice sau in capsule, extracte din frunzele si radacina de brusture, venind astfel in intampinarea celor care prefera astfel de tratamente. In medicina traditionala se utilizeaza ca tonic hepatic, diuretic, laxativ, purificator al sangelui si in tratamentul diabetului.

Pe langa proprietatile sale curative de necontestat, radacina de brusture este considerata una dintre cele mai sigure plante pentru sanatate, intrucat pana in prezent nu s-au descoperit efecte secundare ale acesteia in organism.

 

Unul dintre cele mai apreciate beneficii ale brusturelui pentru sanatate este puterea sa de vindecare totala a spondilozei cervicale. Batranii nostri stiu ca frunza proaspat culeasa se pune seara, inainte de culcare, sa stea 10-15 minute in spirt medicinal. Dupa ce s-a impregnat bine, se aplicata peste o panza subtire pusa pe ceafa, apoi se infasoara cu o alta panza, ca sa se fixeze bine, si se lasa asa, pana dimineata. Repetand acest „ritual” 4-6 zile la rand, scapi de durerea coloanei cervicale. Mai mult, acest tratament este eficient si in discopatia lombara si pentru reumatism.

O alta utilizare eficienta a brusturelui este demonstrata, in diabet. Gratie continutului de substante active care regleaza nivelul glicemiei din sange, ceaiul din radacina de brusture este un adjuvant recomandat in lupta contra diabetului de tip II. Se recomanda concumul a 3 cani de ceai din radacina de brusture, timp de 15 zile pe luna.

Brusturele contine, de asemenea, poliacentilene naturale, substante cu rol antibiotic in organism, tratand cu succes mai ales afectiuni precum cistita, nefrita si infectiile urinare. In acest scop se recomanda atat consumul intern – cate 1 l de ceai pe zi, cat si uzul extern – bai de sezut, zilnice, pana la vindecare.

 

Planta are si un puternic efect antiinflamator, de aceea infuzia de brusture este eficienta in tratarea reumatismului, luxatiilor, entorselor, intepaturilor de insecte, artritei, gutei. Infuzia se  prepara dintr-o cana cu apa fiarta, in care se adauga 2 linguri de radacina de brusture, maruntita. Se lasa la infuzat timp de 15 minute, iar apoi se imbiba un tampon din tifon in aceasta solutie si se aplica pe locul dureros. La fel de eficient este si daca folosesti comprese cu frunze de brusture, spalate si maruntite in prealabil.

Brusturele este folosit cu succes in tratarea alopeciei (cheliei), deoarece preparatele pe baza de brusture incetinesc sau chiar opresc caderea parului. In plus, combate eficient matreata. Dupa clatirea parului se face o infuzie combinata de brusture in care se pun si 30 picaturi de ulei de lavanda. Se toarna incet, frictionand usor pielea, cu ajutorul degetelor.

Efete uimitoare are si in tratarea psoriazisului. Combinand in proportii egale pulbere de radacina de brusture si „trei frati patati” si consumand cate 6 lingurite, zilnic, pe stomacul gol, inaintea meselor principale, timp de 90 de zile, aceasta boala de piele se poate vndeca. Acest tratament este mai eficient daca este dublat de un regim lacto-vegetarian, in care 60% din hrana zilnica sa fie constituita din legume, fructe si cereale nepreparate termic.

 

Sub forma de tinctura, brusturele se poate administra intern, de 3-4 ori pe zi. Este recomandat ca adjuvant, in boli de piele (acnee, seboree, furunculoza, dermatite), infectii urinare (cistite), afectiuni hepato-biliare (colecistite, litiaza biliara), diabet zaharat de tip 2, in curele de detoxifiere. Se dizolva 1 lingurita de tinctura in 100 ml apa (o jumatate de pahar) si se bea pe stomacul gol.

E bine de stiut ca in cazul infectiilor urinare se recomanda asocierea cu tinctura de ienupar, pentru cresterea eficientei terapeutice.In afectiunile hepato-biliare, eficienta creste daca se asociaza cu tinctura de anghinare, iar in doabet zaharat de tip II se recomanda asocierea cu tinctura de afin.

Extern, tinctura de brusture are efecte antiseboreice, stimuleaza cresterea parului si curata scalpul de matreata. In caz de seboree, fata se sterge in fiecare dimineata, dupa sculare, cu un tampon imbibat in tinctura de brusture. Ulterior se poate aplica o crema potrivita, farduri etc. Operatiunea de stergere se repeat seara, inainte de culcare.

In caz de seboree a pielii capului, caderea parului sau matreata se fricționeaza pielea capului cu tinctura, de 2-3 ori pe saptamana.

 

*Acest articol nu se substituie recomandarii medicului, are doar caracter informativ.

 


Adaugati un comentariu


 

*