Castiga sanatate! „Preventie 360+5” zile pe an

26 februarie 2017 | 0 comentarii |

Preventia in sanatate si beneficiile suplimentelor alimentare au fost subliniate de participantii la o conferinta nationala cu participare internationala, desfasurata la Bucuresti.

 

Conferinta 365Despre importanta preventiei pentru mentinerea starii de sanatate, cat mai mult timp in viata unui om, s-a discutat, pe larg, in cadrul Conferintei „Preventie 360 + 5”, desfasurata la sfarsitul acestei saptamani, la Bucuresti, la care acest subiect a fost principala tema de dezbatere.

Din dorinta ca furnizorii de asistenta medicala sa beneficieze de o informatie concreta si actualizata referitor la beneficiile si riscurile recomandarii suplimentelor alimentare, organizatorii au reunit, la dezbaterile care au avut loc pe parcursul celor doua zile, reprezentanti ai facultatilor si asociatiilor medicale si farmaceutice, ai industriei suplimentelor alimentare si vitaminice, ai autoritatilor din sanatate, medici, farmacisti, nutritionisti, asistenti medicali si de farmacie, precum si alti profesionisti din sistemul medical, care fac recomandari nutritionale sau administreaza utilizarea de suplimente alimentare, vitamine si produse fitoterapeutice din tara si din strainatate.

Conferinta „Preventie 360 + 5”, organizata sub egida Colegiului Farmacistilor din Romania si Colegiului Medicilor din Romania a fost impartita in doua sesiuni, una dedicata segmentului farmaceutic, iar cea de-a doua adresandu-se segmentului medical. In ambele sesiuni, accentul a fost pus pe dovezile stiintifice, in sprijinul utilitatii suplimentelor nutritive si vitaminice, precum si a produselor fitoterapeutice pentru cresterea sperantei de viata.

 

Diana Mereu

Diana Mereu

Potrivit celor mai recente sondaje in domeniu, foarte multe persoane apeleaza la automedicatie, cheltuind sume mari de bani, la recomandarea apropiatilor sau pe baza mesajelor publicitare transmise pe canalele mass-media, fara sa tina cont ca este neaparat necesara si o recomandare medicala sau farmaceutica avizata.

In deschiderea evenimentului, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente fara prescriptie, suplimente alimentare si dispozitive medicale – RASCI, Diana Mereu  a tinut sa atraga atentia asupra necesitatii „educarii publicului cu privire la importanta preventiei pentru imbunatatirea starii de sanatate pe termen lung”, subliniind faptul ca „sistemul romanesc de sanatate se bazeaza mai mult pe tratament decat pe preventie”.

In acest context, reprezentanta RASCI a precizat ca este nevoie de programe de preventie pe termen lung, atat pentru adulti, cat si pentru copii, fapt care ar putea contribui si la diminuarea presiunii exercitate asupra sistemului de sanatate prin numarul mare de pacienti. Totodata, ea a mentionat ca „este absolut necesara informarea corecta si  responsabilizarea consumatorilor referitor la produsele care se elibereaza fara reteta, deoarece chiar si acestea necesita sfatul farmacistului sau al medicului”.

 

Prof.Matia, prof.Lupuleasa, prof.Boccanelli

G. Matia, D. Lupuleasa, M. Boccanelli

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa a vorbit, in cadrul Conferintei, despre importanta nutritionale a acizilor grasi, explicand ca in ultima perioada s-a pus tot mai mult accentul pe nutritie, in contextul capacitatii alimentelor de a actiona asupra genelor. Profesorul Lupuleasa a remarcat, printre altele, ca „exista, in plan nutritional, o tendinta generala de reducere a consumului de grasimi in alimentatie”, atragand atentia insa „ele trebuie sa asigure 30% – 35% din aportul energetic total”.

In cadrul Conferintei, un spatiu generos a fost alocat de organizatori dezbaterii importantei comunicarii, preventiei si educatiei in vederea utilizarii medicamentelor fara prescriptie si a suplimentelor alimentare.

In acest context, Conf. univ. dr. Cerasela Gird – Catedra de Farmacognozie, Fitochimie si Fitoterapie din cadrul Facultatii de Farmacie, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti a subliniat importanta „produselor fitoterapeutice si suplimentelor alimentare in ameliorarea simptomelor asociate cu pre si post menopauza”.

Despre necesitatea suplimentelor nutritive, prin prisma terapiei genice, a conferentiat prof. dr. Massimiliano Boccanelli – Facultatea de Medicina si Chirurgie Tor Vergata Roma, care a prezentat studii despre „Epigenetica sau modificarile pe care le aduce stilul de viata asupra raspunsului dat de ADN”.

 

preventieTulburarile idiopatice si stresul, medicatia primara in preventia cardiovasculara, importanta consilierii psihologice in asistarea pacientului oncologic, precum si in preventia diabetului zaharat tip 2 au fost subiecte pentru care participantii au manifestat un interes deosebit.

Medicul Mihaela Orodan Leucian, de la Spitalul Clinic Arad, a vorbit despre „contributiile actuale la cercetarea unor gemoderivate utilizate in fitoterapia afectiunilor respiratorii”, dr. Radu Bogdan Mateescu – sef Sectie Gastroenterologie la Spitalul Clinic „Colentina” Bucuresti a vorbit despre „modularea microbiotei intestinale”, dr. Clara Alexandrescu – medic primar cardiologie Clinica CardioRec Corbeanca si Centre Cardio-Thoracique de Monaco a prezentat „medicatia primara in interventia cardiovasculara/preventia cardiovasculara de la teori la practica”, iar prof. univ. dr. Gabriela Radulian – Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N. Paulescu” Bucuresti a vorbit despre „preventia diabetului zaharat de tip II”.

Au mai conferentiat prof. univ. dr. Doina Draganescu – Decanul Facultatii de Farmacie a UMF „Carol Davila” Bucuresti, conf. Dr. Simona Fica, sef Clinica Endocrinologie, Nutritie su Boli Metabolice – Spitalul Universitar de Urgenta „Elias” Bucuresti si dr. Gianluca Mattia – director medical America Hospital, Roma.

Dr. Gerald Filip Filintoaca – PRISA (Patronatul Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare) a explicat „cum se pot economisi 13 miliarde euro din cheltuielile cu sanatatea la nivel european, prin administrarea de suplimente alimentare pe baza de Omega 3 (analiza realizata de firma de cercetare de piata Frost & Sullivan)”.

 


Adaugati un comentariu


 

*