Cat de sanatosi mai spera romanii sa fie?

30 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

In timp ce speranta de viata sanatoasa este de 62 de ani la nivelul Uniunii Europene, Romania se afla la coada clasamentului si la acest capitol, cu o speranta de 59 de ani.

 

salon pacienti eliasRomanii se numara printre cei mai bolnavi europeni. Ne spun asta toate statisticile si toate studiile realizate in ultimii ani. Iar asta se explica prin faptul ca sistemul de sanatate este unul corupt, subfinantat si tot mai deficitar la capitolul specialisti. Scolile noastre de medicina au devenit mai mult pepiniere pentru spitalele din Occident. Politicienii speculeaza aceste neajunsuri si fac promisiuni la fiecare patru ani, dar imediat dupa ce obtin voturile care-i trimit in Parlament uita si, dupa fiecare ciclu electoral, rezultatele se dovedesc zero.

Pentru a-i face sa-si aminteasca problemele din sistemul romanesc de Sanatate, Coalitia Votez pentru Sanatate trage un nou semnal de alarma, acum, cand mai sunt doar cateva zile pana la alegeri. Sunt readuse in actualitate concluziile studiului Eurostat efectuat la jumatatea acestui an, conform caruia, romanii se numara printre europenii cu cea mai scazuta speranta de viata sanatoasa.

Potrivit studiului, romanii abia mai spera sa fie sanatosi pana la 59 de ani, in timp ce media de viata sanatoasa la nivelul Uniunii Europene este de 62 de ani. Si mai dramatic este faptul ca speranta de viata in Romania este cu 6 ani mai scazuta decat media europeana, iar procentul deceselor care ar fi putut fi evitate atinge 49%, in timp ce media UE se situeaza la 33,7%.

 

Experti - Votez pentru Sanatate

Experti – Votez pentru Sanatate

Reprezentantii Coalitiei Votez pentru Sanatate cred, la fel ca si 78% dintre romani, ca principala cauza a acestei situatii se explica mai ales prin subfinantarea cronica a sistemului de Sanatate. Iar faptul ca Romania aloca doar 33% din media europeana pentru cheltuielile din Sanatate confirma, din plin acest lucru. In consecinta, pacientii au acces limitat la medicamente  si servicii medicale de calitate si, implicit, speranta lor de viata sanatoasa se reduce.

Pe langa insuficienta finantare a Sanatatii, nici cheltuirea banilor nu se face eficient. Acest fapt este demonstrat prin faptul ca desi fondurile cheltuite de CNAS au crescut in perioada 2008 – 2015, de la 211 la 248 de euro pe cap de locuitor, in aceeasi perioada, speranta de viata sanatoasa a scazut de le 62, la 59 de ani. Prin urmare, desi s-au alocat fonduri mai multe pentru Sanatate, populatia se imbolnaveste mai usor.

Una dintre explicatiile acestor cheltuieli ineficienta ar ar putea fi aceea ca, in ultimii patru ani, Ministerul Sanatatii a fost condus de nu mai putin de 7 ministri, cel mai lung mandat durand 15 luni. Elena Tudose,  expert in cadrul Coalitiei Votez pentru Sanatate, a explicat ca „sistemul de sanatate are nevoie nu doar de o viziune coerenta, ci si de o viziune pe termen lung, de o strategie bine definita care sa fie dusa la bun sfarsit, indiferent de apartenenta politica a celor care se afla la guvernare”.

 

votez pentru sanatateNici increderea romanilor in cei care au avut pe mana destinele Sanatatii nu este la un nivel mai crescut. 46% dintre participantii la studiu sunt de parere ca mai putin de jumatate din masurile propuse in acest sector au fost implementate, iar 31% dintre romani cred ca niciuna dintre masurile care ar fi putut imbunatati sistemul de Sanatate nu a fost implementata.  Printre cei care si-au exprimat aceasta parere se numara pacienti, medici, farmacisti, studenti la medicina si manageri de spitale, majoritatea acuzand lipsa unei strategii pe termen lung.

Expertii Coalitiei Votez pentru Sanatate sustin ca lipsa acestei strategii este ilustrata si de nenumaratele modificari aduse Legii Sanatatii, care a intrat in vigoare in urma cu 10 ani, iar pana in prezent i-au fost aduse 88 de modificari, in ultimii patru ani fiind schimbate nu mai putin de 650 de articole, prin 46 de acte normative.

 In acest context, expertii acestei coalitii atrag atentia ca Sanatatea este un domeniu care trebuie sa primeasca atentie maxima din partea decidentilor politici, 98% dintre romani considerand ca Sanatatea trebuie sa fie o prioritate a Statului, iar asta nu doar prin vorbe spuse in campania electorala, ci mai ales printr-o reforma structurala, o legislatie stabila si coerenta, o strategie pe termen lung pe care sa n-o mai schimbe fiecare, dupa bunul plac sau dupa cum ii dicteaza anumite interese personale ori de grup.

 


Adaugati un comentariu


 

*