Cata cafea putem bea fara sa ne punem in pericol sanatatea

31 mai 2015 | 0 comentarii |

O ceasca de cafea pe zi chiar este indicata pentru mentinerea sanatatii, insa excesul poate duce la probleme severe de natura cardiaca.

 

migrena cafeaRecent, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a recomandat statelor din UE sa fixeze dozele zilnice maximale in privinta consumului de cafea, dincolo de care aceasta bautura devine nociva pentru sanatate. O cantitate de peste 400 de mililitri de cafea pe zi, adica patru expresso sau un amestec de cafea, bauturi carbogazoase si bauturi energizante, poate fi nociva pentru sanatate, in special in ceea ce priveşte riscul de declansare a unor maladii cardiovasculare, a subliniat agentia europeana. Potrivit specialistilor, pentru adulti, doza zilnica de cafea considerata lipsita de riscuri medicale este de 400 de mililitri, o cafea de tip expresso conţinand de obicei intre 70 si 100 de mililitri. Doza zilnica maximala a fost scazuta de agentia europeana la 200 de mililitri pentru femeile insarcinate, pentru a evita efectele asupra fetusilor si la 3 mililitri per kilogram din greutatea corporala pentru copii si adolescenti. De altfel, copiii si adolescentii sunt oricum riscului cardiovascular din cauza predispozitiei lor de a consuma bauturi energizante si bauturi carbogazoase.

 

cafeaIn sapte dintre cele 13 state membre in UE care au fost monitorizate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, o parte din populatia adulta consuma mai mult de 400 de mililitri de cafea pe zi. Danemarca ocupa primul loc in acest clasament, 33 la suta dintre adultii danezi facand abuz de cafea. Pe locurile urmatoare se afla Olanda, cu un procent de 17,6 la suta, Germania, cu  14,6 la suta, Finlanda cu 13,4, Belgia-10,4 la suta, Suedia, cu 9 la suta si Franta cu 5,8 la suta.

Referitor la consumul de cafea in exces, oficialii Autoritatatii Europeane pentru Siguranţa Alimentara transmit prin intermediul unui comunicat ca „riscul pentru sanatate nu este urias, dar el exista, iar principalul mesaj pe care dorim sa il transmitem este acela ca toti consumatorii trebuie sa ia in calcul diferitele surse de cofeina, in afara de cafea. Este pentru prima data cand riscurile asociate cu consumul de cofeina, din toate sursele alimentare, au fost evaluate la nivelul Uniunii Europene”.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*