„Cati dintre parintii nostri ar fi deschisi sa-si doneze organele?”

10 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Este provocarea lansata de sociologul Andreea Nita, cu prilejul conferintei sustinuta de voluntarii Asociatiei Transplantatilor din Romania, la Craiova, in cadrul Campaniei Spune DA! Sustine donarea de organe.

 

Amali Teodorescu si Gheorghe Tache - ATR

Amali Teodorescu si Gheorghe Tache – ATR

O noua etapa a Campaniei Spune DA! Sustine donarea de organe a fost „arsa” de cei 14 temerari voluntari ai Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR), la Craiova, unde au beneficiat de o primire „onoranta”, dupa cum chiar ei au tinut sa mentioneze, prin prezenta notabila a unor personalitati din lumea medicala si din administratia publica locala.

Deschiderea conferintei, gazduita de Primaria Craiova, a fost facuta ca de obicei, de presedintele ATR, Gheorghe Tache, care in contextul controverselor mediatice generate de transplantul renal suferit recent de indragitul actor Alexandru Arsinel, a tinut sa explice ca „nu conteaza daca esti primul sau ultimul inscris pe lista cand apare un organ”, reusita interventiei depinzand de o multitudine de alti factori pe care medicii ii iau in considerare pentru a evita „respingerea organului grefat. Un focar de infectie, orict de neinsemnat, in momentul in care se incepe tratamentul cu medicatie imunosupresoare nu mai poate fi controlate si omoara pacientul”, a explicat Tache, aratand ca „procesul de selectie a pacientului receptor este mult mai complex decat locul lui pe lista si gradul de compatibilitate”.

 

Invitati conferinta

Invitati conferinta

Interventiile invitatilor au adus, deasemenea, precizari importante privind viata pacientului dupa transplant, despre ceea ce se intampla in momentul aparitiei unui potential donator si despre implicarea institutiilor cu responsabilitati in aceste activitati.

Dr. Valentina Ciurea a precizat ca „CAS Dolj asigura medicatie de imunosupresie pentru 48 de pacienti in stare pottransplant si nu au existat sincope in 2013, iar acest tip de medicamente sunt compensate 100%”.

Dr. Narcisa Dinica, reprezentantul Directiei de Sanatate Publica Dolj, a insistat asupra nevoii de comunicare si diseminare a informatiilor detinute de ATR, manifestand disponibilitate de implicare intr-o colaboarare viitoare.

La randul lor, medicii rezidenti Mirela Tudor si Daniela Maria au prezentat implicarea nefrologului in „managerierea pacientului cu insuficienta renala cronica (IRC) inainte si dupa transplantul renal”, exprimandu-si speranta ca si la Craiova va functiona un centru de transplant renal.

 

Este nevoie de educatie medicala

Biserica, vector important in inforrnare

O premiera pentru Campania „Spune Da! Sustine donarea de organe”din acest an a fost prezenta unui sociolog la conferinta de presa, prof. Andreea Nita fiind implicata atat in partea teoretica, stiintifico – educationala, ca lector la Facultatea de Drept si Stiinte Sociale, cat si in practica, in calitate de presedinte ACCES Oltenia.

Cati dintre parintii nostri ar fi deschisi sa-si doneze organele, cati dintre ei inteleg, prin intermediul credintei Ortodoxe, ca sufletul este in relatie directa cu trupul si ca, totusi, el poate sa paraseasca trupul dupa deces, dupa constatarea mortii cerebrale, poate mai implinit decat daca ar lasa un trup intact? Cat de multumiti ar fi cei care beneficiaza de aceste prgane, sar si cat de multumiti ar fi cei care stiu ca sufletul se inalta mult mai impact dupa ce a reusit sa ramana in viata prin intermediul organelor pe care le-a donat!”, a fost provocarea lansata de sociologul Andreea Nita, care si-a exprimat aprecierea fata de initiativa ATR de a informa si educa publicul larg, estimand ca aceasta va conduce in timp la modificarea statisticilor care arata ca in prezent „slaba educatie medicala” este unul dintre factorii care claseaza Romania intre statele cu speranta de viata scazuta. Sociologul a apreciat ca „implicarea activa” a Bisericii ar avea un impact major asupra polulatiei.

 

Craiovenii, receptivi

Craiovenii, receptivi la Campanie

Precizari deosebit de importante a facut conf. dr. Daniela Cernea – medic ATI, coordonator de transplant, care a pus in discutie nevoia de „educatie a populatiei, dar si a personalului medical din spital, cu privire la actul donarii”, explicand apoi care sunt procedurile legale si medicale aplicate la semnalarea potentialului donator in sectia de ATI, modul de obtinere a acordului pentru donare, declararea pacientului in moarte cerebrala si  mentinerea acestuia pana la momentul prelevarii. „Un pacient ajunge in spital cu o speranta de viata, dar aceasta nu se materializeza intotdeauna si atunci este greu sa convingi familia ca ai facut tot ce era omeneste posibil si mai mult nu se poate. Este extrem de greu sa-i faci pe cei apropiati sa accepte ca cel pe care il vad in pat, cu inima batand si respirand sustinut de aparate … are creierul mort si acesta este finalul”, a aratat dr. Cernea, insistand asupra faptului ca declararea mortii cerebrale se face in baza unor protocoale medicale bine stabilite si a numeroase investigatii, de catre mai multi medici, care nu au legatura cu echipa de transplant sau cu familia potentialului donator.

 

Amali si Lyzette

Amali si Lyzette

Impresionanta a fost si prezentarea pacientilor craioveni cu transplant hepatic sau cu transplant renal si a unor pacienti in program de hemodializa aflati pe listele de asteptare pentru transplant, care au vorbit despre experientele lor de viata, despre asteptarile, visurile si sperantele pe care le au pentru ei si pentru cei aflati in situatii similare si despre ce inseamna sa duci cu tine un „DAR de VIATA” primit de la un semen.

Dupa amiaza, voluntarii ATR, impreuna cu cei ai Crucii Rosii Dolj si-au „asezat tabara” in fata Prefecturii Dolj, au masurat tensiunea doritorilor, au facut demonstratii de prim-ajutor pe manechin, au discutat cu publicul despre donarea de organe in scop terapeutic si au distribuit materiale informative.

Multumind tuturor celor care le-au fost alaturi si publicului craiovean, Amali Teodorescu, vicepresedinte ATR spune camarea surpriza de la Craiova au fost OAMENII, foarte deschisi si receptivi. Am impartit aproape 3000 de flyere in perimetrul Pietei Mihai Viteazul, iar unul dintre voluntari chiar remarca faptul ca nu a avut niciun refuz”.

La sfarsitul acestei saptamani, Campania „Spune DA!, Sustine donarea de organe” se incheie, la Bucuresti. Totodata va fi prezentat bilantul actiunilor derulate in diferite orase din tara.

 

*Sanatatea Buzoiana este partener media al Campaniei „Spune DA! Sustine donarea de organe”


Adaugati un comentariu


 

*