Cati medici oncologi exista, in realitate, in spitalele romanesti?

13 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii, Institutul National de Statistica si asociatiile de pacienti au date diferite in aceasta privinta, singura certitudine fiind ca numarul specialistilor in Oncologie este insuficient.

 

Una dintre specializarile profund afectate de lipsa de personal sin sistemul sanitar este Oncologia, numarul de medici fiind insuficient in majoritatea sectiilor din tara. Cei mai multi oncologi profeseaza in marile centre universitare, in cadrul institutelor de profil sau al marilor spitale, in timp ce la nivelul spitalelor judetene numarul medicilor cu aceasta specializare este foarte mic. Tinand cont si de numarul mare de pacienti care sufera de cancer, singura certitudine este ca la acest moment putem vorbi de o criza de medici oncologi, datele exacte privind numarul acestora putand fi doar estimate. Aceasta, din cauza faptului ca cifrele avansate de Ministerul Sanatatii, Institutul National de Statistica si organizatiile reprezentative ale pacientilor nu concorda, fiecare prezentand date diferite.

Astfel, din datele Institutului National de Statistica rezulta ca numarul medicilor si medicilor rezidenti in specialitatea oncologie medicala, in anul 2016, a fost de 648, din care 279 de rezidenti. Dintre acestia, 512 medici oncologi lucrau in reteaua publica, 279 dintre ei fiind rezidenti, iar in reteaua privata erau inregistrati 136 de medici si niciun rezident.

 

SJU Buzau

Datele Ministerului Sanatatii indica insa un total de 495 de medici oncologi in toata tara, cei mai multi dintre acestia profesand in judetul Cluj. Astfel, aici figureaza 89 de oncologi, in timp ce la Bucuresti profeseaza 50 de medici cu aceasta specializare, iar in Iasi, 33 Din cei 276 de rezidenti care figureaza in datele Ministerului Sanatatii, cei mai multi lucreaza in unitati medicale din Iasi, unde sunt  25 de rezidenti, Craiova, cu 18 rezidenti si Cluj Napoca, cu 9.

Daca in Cluj si Bucuresti sunt cei mai multi oncologi, la polul opus se afla judetul Calarasi, unde figureaza un singur medic oncolog, rezident. Nici la Buzau, situatia nu esteuna foarte buna, la Spitalul Judetean fiind incadrati patru oncologi, dintre care doi rezidenti. Din acest punct de vedere SJU Buzau  se afla pe acelasi palier cu spitalele din Vrancea, Alba si Caras-Severin, unde sunt incadrati tot patru oncologi, conform datelor Ministerului Sanatatii.

 

Cezar Irimia

Cifrele oficiale avansate de autoritati sunt insa contestate de reprezentantii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, care sustin ca, in realitate, numarul oncologilor de la nivelul intregi tari nu depaseste 300 de specialisti, carora li se adauga maxim 50 de radioterapeuti cu competente in Oncologie. Cezar Irimia, presedintele organizatiei, sustine ca datele pe care le detine provin de la presedintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sanatatii, iar numarul oncologilor este insuficient chiar daca, celor din sistemul public li se adauga si cei din mediul privat.

In ceea ce priveste numarul de paicenti oncologici , Cezar Irimia spune ca acesta depaseste 85.000. „Conform datelor de la Casa Nationala, in fiecare an sunt cam 115.000 in tratament efectiv din cei 850.000 de pacienti. In fiecare an, in Romania, sunt diagnosticati 78.000 de noi cazuri, dintre care 48.000 pierd lupta cu boala. Deci, 130 de pacienti mor zilnic in Romania de patologia oncologica din varii motive. Unii descopera boala prea tarziu, unii n-au acces la investigatii si tratamente. Multi dintre cei 130 ar fi putut fi salvati sau, ma rog, li s-ar fi putut prelungi viata, dar, neavand acces la tratamente si investigatii, ei mor fara nicio sansa”, a declarat acesta.


Categorii: Actual, Analiza, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*