Ce conteaza de-i carburator sau inima?

27 martie 2013 | 0 comentarii |

Francisco StoicaNu am idee cand voi intelege eu ce se intampla cu banii adunati de cei care fac asigurari. De este vorba de autoturisme, problemele se rezolva, desi nu stie nimeni ce suma totala se aduna si nici cate masini ar putea fi reparate repede, in cazul unui cataclism.  La asigurarile pentru locuinte, desi s-au dat bani ani in sir fara ca sa avem parte de cutremure sau inundatii, simt ca la o adica ar spune firmele, e prea mult, nu facem fata.

La sanatate, nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla in cazul unei epidemii greu de controlat sau a altui necaz major. Atunci s-ar vedea ce capacitate au spitalele noastre de stat si cati doctori la dispozitie, pentru ca la sistemul privat lucrurile s-ar complica. Eu, daca as fi director si ar fi afacerea mea, as inchide, pentru ca la mine facerea de bine in astfel de situatii ar insemna faliment. Chiar nu stiu, or fi ceva contracte incheiate pentru functionarea sistemului medical privat in cazuri deosebite, de razboi sau mai stiu eu ce?

Am niste dubii in aceste privinte, mai ales ca acum, pe timp de pace si fara complicatii de masa in privinta sanatatii, scartaie destul de multe. Ma mira, spre exemplu, faptul ca problema asistentei medicale pentru bolnavii de cancer nu se rezolva de ani buni, prezentul fiind inca pus la coltul incertitudinilor. Desi guvernul spune ca a alocat de curand bani in aceasta directie, inca sunt spitale care ridica din umeri cand este vorba de cele necesare tratarii bolnavilor de cancer si isi dau avizul pentru ca parte din acestia sa plece in strainatate. Stie toata lumea ca aceasta miscare costa mult mai mult si nu inteleg de ce se prefera mentinerea acestei stari de lucruri. Oare sa fie vorba tot de criminalele comisioane care au adus numai rele in toate domeniile? Adica ceva de genul nu asigurati voi tot ce trebuie bolnavilor si vor fi nevoiti sa vina la noi… Si astfel, bani multi se duc peste granita, ei au cu ce sa cumpere aparatura de ultima generatie, iar noi trimitem pe cei suferinzi cu avionul sau mai stiu eu ce mijloace de transport acolo unde mai exista o speranta.

Dupa cum se vede, situatia asigurarilor pentru sanatate poate fi pusa pe acelasi palier cu cele pentru locuinte si autoturisme. Asa s-a ajuns, pentru ca la toate este vorba, fara doar si poate, de afaceri care nu fac diferenta intre o casa ce s-a dus la vale, un autoturism botit si o inima aflata in dificultate.


Categorii: C.A.S., Editorial

Adaugati un comentariu


 

*