Ce paturi de spital? Mandatele conteaza!

25 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Francisco StoicaPana la urma, dupa multe negocieri, ministrul Eugen Nicolaescu a aruncat publicului o fraza. Eu cred ca greva generala este mai degraba o sperietoare decat un lucru care se poate realiza si din punctul nostru de vedere in acest moment este ilegala.

Rezulta de aici ca grevele si manifestatiile civilizate sunt sperietori si nu niste mijloace democratice de a arata anumite nemultumiri, ca ceea ce vrea sa faca sistemul sanitar nu se poate realiza, adica nu ar fi in stare de asa ceva. Si mai rezulta ca numai instanta poate decide daca greva preconizata ar fi legala in nu stiu care moment. Pentru ca legile sunt pentru anumite momente, dupa cum inteleg, nefiind nici eu specialist in domeniu…

Cam asa s-au rezolvat toate conflictele pana acum. Miscarile in front au fost taxate inainte de a avea loc. Sau de a se pronunta instanta. Prima noastra masura este sa sesizam instanta sa constate ilegalitatea, spune ministrul.  Bun, dar de ce nu ati facut o astfel de sesizare pentru a se constata, de ce nu s-a dat procentul din PIB necesar la sanatate? De ce nu ati facut un studiu din care sa reiasa implicatiile alocarii unei sume mai mici? De ce nu sesizati instanta atunci cand bolnavii isi cumpara singuri medicamentele pentru a fi tratati in spitale? De ce nu stim vinovatii pentru sifonarea unor sume importante de bani din sistem si de ce nu sunt recuperati acesti bani? De ce nu ati sesizat instanta cand au fost desfiintate spitale, dar in paralel erau construite altele, de fapt, numai ziduri pentru ca de dotare nu avem bani? De ce nu va inscrieti sa faceti un RMN la stat, pe care-l vreti urgent, dar nu se poate mai devreme de doua luni?

Chemati instanta, sa vada cum poate astepta un batran si cinci sase ore la usa unui cabinet, pentru ca numarul doctorilor este din ce in ce mai mic! Sesizati organelor de cercetare cum este posibil ca noi sa cheltuim foarte multi bani pentru pregatirea unui medic si este lasat sa plece in alte tari. Este dreptul lui, dar ia vedeti, de ce pleaca? Cine nu este in stare sa-l salarizeze corespunzator?

De ce?

Noi conducem? Cine gestioneaza banii nostri? V-am delegat pe voi, ca doar ne-ati convins sa mergem la vot, prin campanii foarte costisitoare. Sau vinovati pot fi numai cei care ies in strada?

Ati avut grija sa faceti legea in asa fel ca pe durata de derulare a contractului colectiv de munca sa nu se poata face greva. Frumos si inteligent. Drepturile omului exista, dar numai cand vor unii, care stiu cum sa stranga omul cu usa, pentru a semna ciuntirea libertatii sale de exprimare.

130.000 de angajati ai sistemului sanitar au semnat ca sunt de acord cu greva. Mai mult de jumatate din total. Ei si? Instanta da verdictul, iar conducatorii nostri nu au altceva de facut decat sa impinga in timp toate problemele, ca la noi totul este pe mandate, mai putin conteaza paturile de spital…

Prea bogata mai este inca tara aceasta, prea se duc milioanele de euro pe te miri ce, ca sa credem argumentele care se dau. Toate se intampla prea la vedere…

 


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*