Cea mai veche farmacie din Bucuresti, vanduta la licitatie

9 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Pretul de pornire anuntat de Artmark Historical Estate pentru acest monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural si farmaceutic bucurestean este de 600.000 de euro.

 

Mai multe monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural bucurestean si national vor fi vandute de catre Artmark Historical Estate, in data de 14 septembrie, informeaza casa de licitatie, printr-un comunicat de presa.

Farmacia Gheorghe Hotaranu, cea mai veche farmacie cu laborator din Bucuresti, cel mai reprezentativ monument al istoriei farmaceuticii romanesti, are un pret de pornire de 600.000 de euro.

Proiectata in stil neoromanesc de arhitectul Statie Ciortan si finalizata in 1925, de catre antreprenorul italian Ernesto Mazzolini, casa cu Farmacie Hotaranu, aflata la intersectia strazilor Vasile Lascar cu Maria Rosetti este formata din subsol, parter si trei etaje, fiind astazi unul din ultimele exemple de imobile de locuit cu farmacie la parter din Bucuresti.

Dispune de spatii comerciale la subsol, parter, mezanin si etajul 1, in suprafata totala utila de 247 mp si de inca 168 mp de spatii cu potentiala destinatie de birouri sau locuinta. Accesul catre cele doua tipologii de spatiu este atat separat, din exterior, cat si comun, prin interior, se arata in comunicatul casei de licitatii.

 

Prin arhitectura sa interioara, se spune ca Farmacia Gheorghe Hotaranu rivalizeaza cu Muzeul Farmaciei din Sibiu. Prin Referatul nr. 5 din 10.08.1991, Societatea Romana de Istoria Farmaciei a considerat-o cea mai potrivita farmacie din Romania pentru statutul de „farmacie-muzeu”.

Aproape toate elementele de mobilier si dotari farmaceutice comandate si executate la Viena au fost conservate impecabil, la interior. „Astfel, atunci cand pasesti inauntru, senzatia intoarcerii in timp, in farmacia interbelica, este coplesitoare. In laboratorul de la subsol, acolo unde inca mai exista rafturile cu eprubete, recipiente ceramice pictate cu inscrisul substantelor pe care le contineau si alte artefacte ce pot fi expuse astazi intr-un muzeu – precum distilatorul original, medicamentele erau preparate manual. Acestea mergeau mai intai in dulapurile de la mezanin, pentru ca mai apoi sa fie aranjate frumos pe etajerele cu geamuri din cristal si in sertarele de la parter”, se arata in descrierea facuta de casa de licitatii.

Legata „de buna voie si nesilita de nimeni” de regimul comunist in 1949, Farmacia Gheorghe Hotaranu reprezinta si astazi un simbol al reusitei in afaceri.

 

Gheorghe Hotaranu

Renumitul farmacist Hotaranu locuia la etajele superioare ale cladirii, de unde administra treburile zilnice ale farmaciei, mai spune Artmark. A fost membru in comisia chimico-farmaceutica de pe langa Ministerul Sanatatii si Ocrotirilor Sociale, membru al Colegiului General al Farmacistilor si societar al Oficiului de Aprovizionare Farmaceutic. Veteran in razboaiele Romaniei din 1913 si 1916-1918, cu grad de locotenent-colonel in retragere din 1945, a fost decorat cu Ordinul Avantul Tarii si Ordinul Coroana Romaniei.

Cand cineva din generatia mea evoca ce era farmacia de pe vremuri: cu «receptura» – locul de primire a retetelor magistrale, «oficina» – unde se preparau medicamentele, cu balante si greutati de mare precizie, mojare si flacoane de toate soiurile si «venena» – dulapul unde se pastrau sub cheie substantele toxice, sticlutele pe care le primea pacientul, frumos etichetate, cu dopul invelit in hartie cerata, imi amintesc de indata «Farmacia Hotaranu», una dintre cele mai vechi din Capitala. Trecuta prin valtorile istoriei – proprietate particulara, nationalizata in 1949, redobandita astazi – supravietuieste, pastrandu-­se cvasiintacta (…)”, scria dr. Mihail Mihailide, in articolul „Exercitiu ilegal al medicinii, dar si al farmaciei” din „Viata Medicala”, dec. 2014, citat de Artmark.

Viitorul proprietar al celei mai vechi farmacii cu laborator din Bucuresti nu va detine, asadar, doar un „imobil”, ci va fi posesorul celui mai reprezentativ monument al istoriei farmaceuticii romanesti.

Sursa foto: Artmark Historical Estate

 


Categorii: Actual, Business, Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*